Yeni KHK'da "örtülü af" ! Bakın kimler korumaya alındı...

Yeni KHK'da "örtülü af" ! Bakın kimler korumaya alındı...
Yeni KHK'da yer alan bir maddeye göre "terör olaylarını bastıran sivillere" hiçbir cezai yaptırım uygulanmayacak.

Yeni KHK'da yer alan bir madde Türkiye'yi ayağa kaldırdı. "Terör olaylarını bastıran sivillere" yargı yolunun önünü kapatan ve dokunulmazlık verilen bu maddeye büyük tepkiler geldi.

696 sayılı KHK'da yer alan 121. maddede, “Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler hakkında da birinci fıkra hükümleri uygulanır” ifadeleri kullanıldı.

İşte 696 sayılı KHK'daki 121. madde...

696 sayılı KHK'da 121. maddede yer alan 8 Kasım 2016 tarihli, 6755 sayılı 37. maddenin 1. fıkrası şöyle:

MADDE 37– (1) 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında, karar veya tedbirleri icra eden, her türlü adli ve idari önlemler kapsamında görev alan kişiler ile olağanüstü hal süresince yayımlanan kanun hükmünde kararnameler kapsamında karar alan ve görevleri yerine getiren kişilerin bu karar, görev ve fiilleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu doğmaz.

KHK'da geçen bu maddeye büyük tepkiler gelirken yurttaşlar ve gazeteciler, silahlı olduğu iddia edilen HÖH tarzı yapılanmaların önünün açılabileceğinden endişe ettiklerini belirtti. Hukukçular ise bu maddenin adalet anlayışını örseleyeceğine dikkat çekti.

Sosyal medyada tepkiler çığ gibi...

Etiketler :