Zülfü Livaneli'nin de köklerinin dayandığı Yusufeli neresi? Yusufeli'nin tarihi ve doğal güzellikleri neler?

Zülfü Livaneli'nin de köklerinin dayandığı Yusufeli neresi? Yusufeli'nin tarihi ve doğal güzellikleri neler?
Yusufeli, Türkiye’nin en yüksek ve dünyanın en yüksek beşinci barajı olan Yusufeli Barajı’nın yükselmesine bağlı olarak sık sık taşınıyor. Peki 7. kez taşınmasıyla gündeme gelen, Artvin'in raftingi ve peynirleri, kiliseleri ve çaylarıyla ünlü bu şehrini ne kadar tanıyoruz? Yusufeli nerede bulunuyor? İşte Yusufeli rehberi...

Yusufeli, Doğu Karadeniz'de Artvin iline bağlı bulunan bir ilçe. Artvin merkez, Ardanuç, Posof ve Ardahan gibi ilçelerle kültürel olarak büyük bir benzerlik taşıyan Yusufeli, Artvin merkeze 104 kilometre, Ardahan'a ise 138 kilometre mesafede.

Farklı dinlerin buluştuğu bir ilçe

Yusufeli ilçesi, Çoruh Nehri ile Barhal Çayı'nın birleştiği vadi üzerinde kurulmuştur. Doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Yusufeli, yüzyıllar öncesinden kalma birçok manastır ve kiliseye de ev sahipliği yapmasıyla Anadolu ve özellikle Doğu Karadeniz'deki kültürel ve tarihi zenginlikleri de görmek için önemli bir destinasyondur.

Mikroiklim özelliğiyle dikkat çekiyor

İlçede yaşanan mikroiklim, zeytin, üzüm ve turunçgillerin bölgede yetiştirilmesi açısından elverişlidir. Bu da ilçe ekonomisine turizm haricinde gelir sağlayan önemli bir noktadır. Ünlü sanatçı Zülfü Livaneli'nin ailesi de Yusufeli'den gelmektedir.

1912'den beri adı Yusufeli

Derin bir tarihsel geçmişe sahip olan Yusufeli ilçesinin ilk ilçe teşkilatı, 1879 yılında Kiskim kazası adıyla Erzurum iline bağlı olarak kurulmuştur. Kiskim kazası, 10 yıl boyunca ilk merkezi olan Ögdem'de kaldı. Merkez, 1889 yılında Ersis'e taşındı. Adı Kiskim olan ilçe, 1912 yılında bugünkü ismine kavuşarak Yusufeli oldu.

İlçe merkezinin 1915'teki Rus işgalinden Cumhuriyet'e kadar birçok defa değiştiği Yusufeli, en son 1936'da Erzurum'dan ayrılarak Artvin iline bağlandı. 2012 yılında yapılan nüfus sayımı sonucunda ilçede 22 bin 234 kişinin yaşadığı tespit edilmiştir.

Yusufeli nerede bulunuyor?

Milattan önceki dönemde Pertarek adına sahip olan, Gürcülerin de tarihsel süreç içerisinde yerleşerek Akhalti olarak adlandırdığı yerleşim, Doğu Karadeniz'de, Artvin il merkezinin güneyinde bulunan bir ilçe.

Nereler gezilmeli?

Yusufeli, birçok ilgi çekici turistik alanıyla hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ziyaret edilen bir Doğu Karadeniz ilçesi.

ishan-kilisesi.jpg

İşhan Kilise ve Manastırı

İşhan Kilisesi olarak bilinen bu tarihi yapı, aslında bir kilise ve manastırdan oluşan bir komplekstir. İşhan Kilisesi'nin 800'lü yılların sonunda Kral Andernese tarafından, manastırın da yapımına 955'te Gürcü Kralı David tarafından başlanıp, 1027 yılında Bagratlı Kralı Magistros tarafından bitirildiği biliniyor. Kilise ve manastırdan oluşan kompleks yapı, Artvin ilçesi Yusufeli'nin İşhan Köyü'nde bulunmaktadır.

Dörtkilise

Dörtkilise, Yusufeli ilçesinin güneybatısında yer alan Tekkale köyünü takip eden mezra yolunda bulunur. Çan kulesi, seminer odası, şapel ve yemekhaneden oluşan Dörtkilise, 9. yüzyılda inşa edilmiştir. Gürcü kralı David'in inşa ettirdiği yapının bir rahibe okulu olduğu anlaşılmaktadır.

barhal-cayi.jpg

Barhal Çayı

Kaçkar Dağları'ndan inen Barhal Çayı, Yusufeli'nin altlarında Çoruh nehriyle birleşmektedir. Akarsu sporları için dört dörtlük bir alan olan Barhal Çayı'nda bir kano ve rafting parkuru oluşturulmuştur.

Rafting milli takımı da Barhal Çayı'nda antrenmanlarını sürdürmektedir. Barhal Çayı'nı görmeye giderseniz, burada pek çok yerli ve yabancı kano ve rafting sporcusunun antrenmanlarına denk gelebilirsiniz. Bu bölgeye gelen ziyaretçiler de rafting ya da kano kiralayabiliyorlar.

Barhal Kilisesi

Sarıgöl bucağı Altıparmak köyünde bulunan Barhal Kilisesi, 9. yüzyılda Kral David Magistros tarafından yaptırılmıştır. Kilise, Vaftizci Yahya'ya adanmış olup, 1677 Hacı Şerif Efendi tarafından onarılarak camiiye dönüştürülmüştür. Kilise pencereleri üzerindeki bitki motifleri günümüzde hala net bir şekilde görülebilmektedir. Barhal Kilisesi, Yusufeli ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

yusufeli-baraji.jpg

Yusufeli Barajı

Dünyanın 3. en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Çoruh Nehri üzerinde bulunmaktadır. Hidroelektrik Santral (HES) projesinin gövde yüksekliği 275 metre. Barajın yapımında ise tamamı Türk olan mühendisler görev almış.

Yusufeli peynircileri

Yusufeli'ne yolunuz düşerse, yörenin peynircilerine muhakkak uğramalısınız. Bu peynir dükkanlarında kurtlu peynirden gorcoloya ve Yusufeli loruna kadar enfes yöresel lezzetlerin tadına bakabilir, dilerseniz evinize de götürebilirsiniz. Ali Tamyürek Atölyesi Yusufeli'den dönmeden uğrayabileceğiniz bir diğer yer ise özel bıçak ve çakı üretimi yapan Ali Tamyürek'in atölyesi.

Yusufeli'ye nasıl gidilir?

Yusufeli, doğu Karadeniz'de bulunan bir ilçe olsa da ilçeye Kars ya da Erzurum havaalanlarından ulaşmak daha kısa sürmektedir. İstanbul'dan Erzurum'a havayoluyla ulaşabilir, Erzurum'dan yaklaşık 2 saat 30 dakikalık bir araba yolculuğuyla Yusufeli'ye ulaşabilirsiniz.

Artvin'de bulunuyorsanız, 1 saat 30 dakikalık bir araba yolculuğu sonunda Yusufeli'ye varabilirsiniz.

Kaynak: gezimanya.com

Etiketler :