Yumurta haşlarken besin değerini yok eden hata! Doğru yaptığınızı sanıyorsunuz
Kahvaltılarda yumurta tüketmek gerekiyor. Özellikle haşlanmış yumurtanın sayısız faydaları bulunuyor. Ancak uzmanlar yumurtayı fazla haşlamamak gerektiğini belirtiyorlar. Çok fazla kaynayan yumurtanın tüm besin değeri yok oluyor.
Faydalı tüm özellikleri boşa gidiyor. Bu yüzden yumurtayı haşlarken haşlama süresine dikkat etmek gerekiyor.
SAĞLIKLI HAŞLAMA SÜRESİ NE KADAR OLMALIDIR?
Yumurta haşlarken dikkat etmeniz gereken bazı kurallar var. Bu kurallara dikkat ederseniz haşladığınız yumurtanın besin değeri yok olmayacaktır.
İşte yumurta haşlarken bilmeniz gereken her şey!
En çok merak edilen konular içerisinde doğru ve kıvamında bir yumurta lezzeti yakalamak için, kaç dakika haşlanması gerektiğidir. Tabii burada önemli olan bir diğer husus ise yumurtanın taze olmasıdır. Böylece çok daha lezzetli ve sağlıklı şekilde yumurta tüketilebilir.
Yumurta herhangi bir metal kap, cezve ya da bir tencere içerisinde rahatlıkla haşlanabilir. Yumurtayı tamamen kaplayacak şekilde kabın içerisine su koymak yeterlidir. Tabii burada önemli olan yumurtanın nasıl haşlanması istendiğidir. Çünkü yumurta rafadan ya da kayısı kıvamı ile birlikte katı şeklinde ele alınır.
- Rafadan yumurta için su kaynadıktan 3 dakika sonra yumurtayı almak yeterlidir.
- Kayısı kıvamı için 4 ile 6 dakika arasında yumurtayı kaynatmak gerekir. Daha sonra yumurta ocaktan alınarak soğuk suda 1 dakika boyunca tutulmalıdır.
- Çok katı yumurta için ise 10 dakika ocakta tutmak yeterlidir. Kayısı kıvamında yumurta için ise 7 dakika yeterli olur. Her ikisinin ortası adına ise 8 dakika tutulmalıdır.
Bu şekilde yumurtayı rafadan ya da kayısı kıvamı ile beraber katı biçiminde haşlamak mümkün. Sağlıklı ve dengeli beslenmek ile beraber, lezzetli bir kahvaltı için mutlaka menüde yumurta yer almalıdır. İsteğe bağlı olarak ve sunum açısından yumurtayı farklı şekillerde kaynatmak mümkündür.
Kaynak: Milliyet - Halk TV