UNESCO Dünya Mirası 'nda yer alan bu adaya kadınların girmesi yasak,adaya sadece erkekler girebiliyor o da bir şartla:

UNESCO Dünya Mirası 'nda yer alan bu adaya kadınların girmesi yasak,adaya sadece erkekler girebiliyor o da bir şartla:
Dünyanın kadim tarihinin zengin dokusunda, ritüel ve saygıyla dolu gizemli bir ada var: Okinoshima. Japonya'daki Kyushu ve Honshu adaları arasında yer alan Okinoshima Adası , sıradanlığın ötesine geçen bir geleneği taşıyor: Erkekler adayı ziyaret edebilir, ancak önce soyunup arınmaları şartıyla.


UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Okinoshima Adası , Yamato Hanedanlığı döneminden bu yana 4. yüzyıldan beri kutsal bir yer olarak kabul ediliyor. Kore Yarımadası ve Çin ile diplomatik ve ticari ilişkiler açısından kritik bir merkez olarak hizmet veren bu bölge, kültürlerin, duaların ve ritüellerin karışımına tanıklık ediyor.

Japon Denizi içinde bulunan yemyeşil küçük bir ada olan Okinoshima, ilginç özelliğiyle duyanları şaşırtıyor. Çok uzun zamandır devam eden bir gelenekten dolayı kadınların ayak basmasının yasak olduğu adaya erkeklerde bazı şartları yerine getirdikten sonra girebiliyor. İşte kadınların giremediği ada Okinoşima...

İlahi Olanı Onurlandırmak İçin Soyunmak
Okinoshima'ya ayak basmadan önce erkeklerin soyunması geleneği, eksantrik bir ritüelden çok daha fazlasıdır; bu eylemi bir arınma ritüeli olarak gören Şinto maneviyatına derinden kök salmıştır . "Misogi" olarak bilinen arınma ritüeli , erkeklerin kendilerini adanın tanrısı Munakata Okitsugu-Mikoto adlı bir tanrıçaya sunmadan önce, kendilerini yabancı maddelerden arındırmak için soyunmalarını içerir.

Adaya gelen ziyaretçiler, tanrıya ritüel bir adak olarak denize atılan aynalar, kılıçlar ve boncuklar da dahil olmak üzere çok sayıda adak getirirlerdi. Bugün denizden çıkarılan 80.000'den fazla eser, orada uygulanan kutsal geleneklerin somut bir tarihini sunuyor.

Okinoshima Adası'nı ziyaret eden erkeklerin tüm eşyalarını geride bırakması gerekir

Adaya giren erkeklerinde bazı sorumlulukları yerine getirmesi gerekiyor.
Adaya girmesine izin verilen erkekler önce soyunup arınma ayinine katılmak zorundalar.

Deniz tanrıçasına adanan Munaka Taişa Okitsumiya tapınağının bulunduğu adaya kadınların neden alınmadığı tam olarak bilinmiyor.

Bazı uzmanlara göre kadınların adaya girememesinin nedeni 'kadınların regl günlerinde adayı kirleteceğine' inanılması.


Fakat tapınak yetkilileri bu iddiayı reddediyor ve "eski zamanlarda deniz yolculukları tehlikeli olduğu için insan soyunu devam ettiren kadınların korunması amacıyla, adaya girmelerine izin verilmediğini" söylüyor.

Adaya giren erkeklerinde bazı sorumlulukları yerine getirmesi gerekiyor.

Adaya girmesine izin verilen erkekler önce soyunup arınma ayinine katılmak zorundalar.

Ayrıca Okinoşima Adası'na gelen ziyaretçilerin adadan herhangi bir şey götürmeleri ve bu adada neler yaptıklarını anlatmaları yasak.

Ada her yıl sadece bir gün, 27 Mayıs'ta ziyaretçi kabul ediyor ve ziyaretçi sayısı 200 ile sınırlı.

Kadın Varlığı: Yasak Bir İlişki
İlginçtir ki, kadınların adayı ziyaret etmesi yüzyıllardır yasaklanmıştır; bu geleneğin, eski adet döneminin inancına dayandığına ve adada gerçekleştirilen ritüellerin saflığının korunması gerektiğine inanılmaktadır. Kesin gerekçe bir spekülasyon konusu olmaya devam ediyor ve çeşitli yorumlar ve folklordan gelen hikayelerle dolu.
Okinoshima'yı ziyaret etmek
Okinoshima'ya yapılan modern ziyaretler, yalnızca yerin kutsallığını korumakla kalmayıp aynı zamanda çevresel yaşam alanını da korumak için oldukça sınırlıdır. Her yıl Munakata Taisha tapınağından seçilen yalnızca bir avuç erkeğin ziyaretine izin veriliyor. Orada dua etmelerine izin veriliyor ancak kutsal bir gizlilik yeminine bağlılar ve hac yolculuklarının ayrıntılarını açıklamaları yasak.

Okinoshima'nın mistik tarihine dalmak isteyen herkes, Okinoshima Adası'nın ilgi çekici tarihi hakkında daha fazla bilgi edinebileceğiniz, Okinoshima'yı yöneten tanrıçaya adanmış Munakata Taisha tapınağına ev sahipliği yapan Oshima Adası'nı ziyaret etmekle yetinecektir.

Etiketler :