Soğan dilimlerken akan yaşlara son veren o yöntem bulundu! İşte göz yaşını engelleyen o yöntem

Soğan dilimlerken akan yaşlara son veren o yöntem bulundu! İşte göz yaşını engelleyen o yöntem
Çoğu aşçı bu numarayı kullanıyor: Meğer bunca zaman yanlış yapıyormuşuz.

Soğan, pek çok tarifin vazgeçilmez bir bileşenidir ve biz onları sevsek de bir şekilde bizi her zaman gözyaşları içinde bırakır. Ancak bu yöntemle artık soğan doğrarken göz yaşlarınız akmayacak.

Soğan neden ağlatır?

Yemeklerin temel bileşeni olan soğan sülfoksitler içerir. Soğanın içeriğinde, göz çevresindeki sinirlerin tahriş olmasına neden olan bazı bileşikler salınır. Soğan dilimlendiğinde veya küp şeklinde doğrandığında soğanın hücreleri bu bileşikleri havaya salar. Bu meydana geldiğinde, "enzim" amino asitleri göz yaşartıcı bileşiklere dönüştürür. Bu sülfürik asit formu, göz çevresindeki sinirleri tahriş ederek onları yırtar. Böylece göz yaşı akmaya başlar.

İşte soğanları gözyaşı olmadan kesmenin en iyi yöntemini bulmak için birkaç tüyoyu sizler için derledik…

Keskin bıçak kullanın: Profesyonel bir şef gibi gözyaşlarını önlemek için, soğanlarınızı doğrarken yalnızca çok keskin bir bıçak kullanın. Keskin bir bıçak anahtardır. Bıçak ne kadar keskin olursa o kadar temiz keser, bu da sizi ağlatan enzimin daha az miktarda salınması anlamına gelir. İşi en iyi şekilde yapmak için tırtıklı olmayan bir şef bıçağı veya maket bıçağı kullanmanızı öneririz.

Kökünü en son kesin: Kökün bulunduğu soğanın tepesinde göz yaşının akmasına neden olan enzimlerin daha fazla bulunduğu düşünülmektedir. Bu nedenle bu bölümü en son dilimlemek, kimyasalın gözünüze daha az girmesine neden olabilir.

Buzdolabında soğutun: Soğanlarınızı dilimlemeye başlamadan önce 15 dakika boyunca dondurucuya koyarak gözlerinizi yakan kimyasalları etkili bir şekilde etkisiz hale getirmiş olursunuz. Bu yöntem hem basit hem de oldukça etkilidir.

Kağıt havluyu ıslatın: Soğanı kesmeden önce bir kağıt havlu alın. Kağıt havluyu soğuk suyla ıslatın ve kesme tahtasının üzerine açın. Artık soğanı gözünüz yanmadan dilimleyebilirsiniz.

Soğuk su kullanın: Soğanı akan soğuk suyun altında dilimlediğinizde kimyasal gidere doğru yönlendirilecektir. Soğanları soğuk su dolu kaseye aldığınızda da kimyasal gözünüze ulaşmayacaktır.

Ateşin yanında kesin: Birçok aşçı bu numarayı kullanıyor. Soğanı açık ateşe yakın bir çalışma yüzeyinde doğramak, gaz halindeki kükürt bileşiklerinin gözünüze çarpmadan yanar ve böylece göz yaşı akmaz.