Rüyalar gerçek mi? Neden rüya görürüz? Rüya yorumlanabilir mi, nasıl yorumlanır? Rüyalar hakkında az bilinenler...

Rüyalar gerçek mi? Neden rüya görürüz? Rüya yorumlanabilir mi, nasıl yorumlanır? Rüyalar hakkında az bilinenler...
Rüyaların gerçek olup olmadığı yıllardır tartışılıyor. Kimi rüyalara göre yönünü bulduğunu ifade ederken, bazı insanlar ise bu gördüklerimizin boş durumlar olduğunu ifade ediyor. Beynimizde uyurken oluşan imgeler, gerçek olabilir mi? Acaba herkes rüya görür mü, rüyalar ne anlatır? İşte rüyalarla ilgili az bilinen 11 gerçek...

Uyuduğumuz zaman beynimizde oluşan imgelere 'rüya' adı verilir. Bilimsel olduğu kadar bilim dışı da değerlendirmelere konu olan rüyalar, yorumlanmaya çalışılır. Peki rüya aslında nedir, nasıl yorumlanır? İşte rüyalar hakkında ilk kez duyacaklarınız...

Rüyalar hakkında neler biliyorsunuz?

1. Körler de rüya görür

Aşırı psikolojik sorunları olan insanlar dışında herkes rüya görür. Doğduktan sonra görme yeteneğini yitirenler rüyalarında görsel imgeler görebilir. Doğuştan görme engelli olanlarsa resim göremese de aynı seviyede koku, ses, dokunma ve duyguları hisseder.

2. Rüyalarımızın yüzde 90'ını unuturuz

Uyandıktan 5 dakika sonra rüyamızın yarısını ve 10 dakika sonra ise yüzde 90'ını unuturuz.

3. Her gece 4 ya da 7 rüya görürüz

Her gece ortalama 1-2 saat rüya görürüz.

4. Rüyalarda sadece bildiğimiz yüzleri görürüz

Rüyada gördüğümüz yüzler hayatımızda karşılaştığımız ama hatırlamadığımız ya da kime ait olduğunu bilmediğimiz yüzlerdir. Hayatımızda binlerce yüz gördüğümüz için rüyalarımızda da limitsiz yüz görme yeteneğine sahibiz.

5. Rüyalar simgeseldir

Belirli bir nesne veya olay içeren rüya, genellikle doğrudan o nesne ya da olaya işaret etmez. Rüyalar simgeseldir.

6. Renkli rüyalar her zaman mümkün değildir

Görme sorunu olmayan insanların yüzde 12'si rüyalarını siyah-beyaz görür, geri kalanlarsa renklidir. 1915 ile 1950 yılları arasında yapılan araştırmalara göre, rüyaların çoğu siyah-beyazdı. 1960'lı yıllardan itibaren değişti. 25 yaşın altındaki insanların sadece yüzde 4.4'ü rüyalarını siyah beyaz görür. Televizyonların renklenmesi bu durumu etkiledi.

ruya-1.jpg

7. Hayvanlar da rüya görür

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmaya göre, hayvanlar da insanlar gibi uykularında rüya görür. Bir köpeği uyurken izlerseniz, birini takip eder gibi ayaklarını veya patilerini oynatır.

8. Erkek ve kadınlar farklı rüyalar görür

Erkekler, daha çok erkekler hakkında rüya görür. Bir erkeğin rüyalarında gördüğü karakterlerin yüzde 70'i erkektir. Kadınlarda oranlar eşittir. Ayrıca erkekler kadınlara göre daha agresif rüyalar görür.

9. Rüyalar geleceği gösterebilir

Yapılan araştırmalar insanların yüzde 18-38'nin rüyalarında 'geleceğe ilişkin' veriler taşıyan imgeler gördüğünü, yüzde 70'inin ise 'déjà vu' yaşadığını gösteriyor. Rüyalarda geleceğin görülebileceğine inanan insanların oranıysa araştırmaya bağlı olarak yüzde 63-98 arasında.

10. Gerçek hayatla birleşebilir

Zihnimiz, bedenimizin gerçek dünyada yaşadıklarıyla rüyalarımızı birleştirebilir. Rüyamızda yemek pişiriyorken kendimizi görürken, mutfakta gerçekten yemek pişiyor olabilir.

11. Horlarken rüya göremezsiniz

Kanıtlanmış olmasa da horlayan insanların daha az, kısa ve genellikle unutulan rüyalar gördüğü ifade edilir.

Etiketler :