Nesli tehlikede, gözler onu aradı: Dağ horozu yine görünmedi!

Nesli tehlikede, gözler onu aradı: Dağ horozu yine görünmedi!
Rize’de düzenlenen 20. İkizdere Dağ Horozu Şenliği'nde katılımcılar, sisli havada dağ horozunu gözlemleyemedi. Kaymakam ve belediye başkanı, şenliğin yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini belirtti.

Rize’nin İkizdere ilçesinde Kaymakamlık ve Belediye işbirliğiyle bu yıl 20’ncisi düzenlenen İkizdere Dağ Horozu Şenliği, Sivrikaya köyünde gerçekleştirildi.

Etkinliğe Kaymakam Ali Özdaş, Belediye Başkanı Abdi Ekşi, İl Kültür ve Turizm Müdürü Alper Avluk ile İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Genç’in de aralarında bulunduğu çok sayıda katılımcı katıldı. Grup, günün ilk saatlerinde yaylada dürbünlerle dağ horozunu gözlemlemeye çalıştı.

Ancak yaklaşık bir saat süren gözlem çabalarına rağmen, sadece Doğu Karadeniz’de yaşayan ve nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altına alınan dağ horozu bu yıl da görüntülenemedi.

Kaymakam Ali Özdaş, etkinliğin bölge kültürü açısından önemli olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

"Gönül vermiş insanların uzak, yakın mesafe demeden gelip dağ horozu etkinliğine katılması bizleri memnun etmektedir. Şenliği yaygınlaştırmak en büyük hedefimiz."

İkizdere Belediye Başkanı Abdi Ekşi ise dağ horozunun bölgeye özgü bir tür olduğunu hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

"Hem yöre turizmine hem de doğal hayata ayrı bir katkı sunan endemik türümüz. Bu sene yine göremedik, inşallah seneye görürüz."

Kuş gözlemcisi Birol Hatinoğlu da bu yılki etkinliğin bayram nedeniyle ertelendiğini belirtti. Hatinoğlu, gözlemin yağışlı ve sisli havaya denk gelmesi nedeniyle kuşları görme imkânı bulamadıklarını söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)