Meyve ve Sebzeleri Doğru mu Yıkıyoruz?

Meyve ve Sebzeleri Doğru mu Yıkıyoruz?
Sebze ve meyveleri hak ettikleri hassasiyet ve ilgiyle temizlemek ve bunu yaparken de onlara zarar vermemek için bazı küçük püf noktalarına dikkat etmek gerekebilir. İşte merak edenler için bazı sebze ve meyveleri yıkananın püf noktaları sizlerle…


Böcekli, çamurlu ve biraz hasar görmüş sebze ve meyveler her ne kadar daha organik ve sağlıklı görünse de onları sofranızda o halde görmek isteyemeyeceğinize eminiz! Sebze ve meyveler yetiştikleri doğal ortam sebebiyle böcek vb. haşereleri barındırabilir veya zirai ilaç taşıyabilir. Bunun yanında satıldıkları tezgâhta üzerleri açık olduğundan, gözle göremeyeceğiniz bakteriler de gizlenmiş olabilir.


Brokoli ve karnabahar

Karnabahar ve brokoli çiçeklerinin arasındaki doğal köşeler ve boşluklar, gözle görülmesi zor olan küçük böcekler için harika bir saklanma alanı! Bu sebeple akan suyun altında yıkamadan önce, böceklerin çıkmasını sağlamak için 6-7 dakika, sirkeli soğuk suda bekletmenizi öneririz. Ardından elinizle yavaşça ovuşturarak, akan suyun altında temizleyip sebzelerinizi rahatça kullanabilirsiniz.

Brüksel lahanası ve marul

Marul, Brüksel lahanası ve hatta kırmızı lahana; birbirine çok sıkı sarılı yapraklardan oluşan sebzelerdir. Yaprakların arasında sizi bekleyen kir, çamur veya küçük böcekler olabilir. Bu yapraklar arasındaki kiri temizlemek için en iyi çözüm, en dıştaki birkaç katmanı koparıp attıktan sonra kalan kısmı dilerseniz dilimleyerek dilerseniz de dilimlemeden 10 dakika sirkeli suda bekletmektir.

Avokado
Belki de avokado veya muz gibi meyvelerin dış kabuklarını yıkamayı hiç düşünmezsiniz. Ama bu tarz meyveler, kabuklarında yer alan bakterileri bıçağınıza veya doğrama tahtanıza bulaştırabilir. Bu sebeple kabuğunu yemiyor olsanız bile bu tarz meyvelerin kabuklarını muhakkak iyice yıkadığınızdan emin olun. Meyveyi ezmeden, hafifçe soğuk su ile ovalamak yeterli olacaktır.

Yeşil soğan ve pırasa

Yeşil soğan, pırasa ve hatta İlkbahar mevsiminde tüketilen taze sarımsak, tüp şeklinde olduğundan sap kısımlarında kir tutabilir. Bu sebzeleri tüketmeden önce, beyaz yerlerinin (özellikle saçaklı kısımların) çamurdan iyice arındırılmış olmasına, yeşil uç kısımlarının içinde yer alan boş kısmın ise iyice temiz olmasına dikkat etmelisiniz. 3-4 dakika sirkeli suda kirlerin yumuşamasını bekledikten sonra elinizle ovarak temizlemek en uygun çözüm olacaktır.
Ayrıca pırasanın da lahana gibi katmanları olduğundan, özellikle yeşil ucundan bir iki parmak kesmek ve hafifçe açılmış katmanların arasını açarak temizlemek faydalı olacaktır.

Mantar

En yaygın yanlış yıkama kurbanı olan sebze, mantardır diyebiliriz. Toprakla temas ettiğinden dış yüzeyi çamurlu ve kirli olan mantarı, direkt suyla yıkamak sebzenin lezzetini azaltır. Bunun yerine kabuklarının nazikçe fırçalanması ve küçük bir bıçakla soyulması doğru yöntemdir. Eğer içiniz rahat etmiyorsa, akan soğuk suyun altında hızlı bir şekilde durulayabilirsiniz. Aksi taktirde suyu fazlaca emen mantar tadını kaybedecektir.

Patates
Patateslerin de kabuğu soyulduğu için çok detaylı temizlemeniz gerekmediğini düşünüyor olabilirsiniz ama yanılıyorsunuz. Patatesleri rahatça temizlemek için ılık suyun içerisine 2-3 çorba kaşığı sirke ekleyip patatesleri 10 dakika bekletin. Kirler iyice yumuşadıktan sonra temiz bir fırça yardımıyla iyice fırçalayarak çamurları akıtın. Ardından akan su ile durulayıp kullanabilirsiniz.

Yeşillikler
Yeşillikler en çok kir ve böcek barındıran yiyeceklerin başında geliyor. Salata yemeyi çok sevseniz de yeşillik yıkamak zahmetli geldiği için vazgeçiyor olabilirsiniz. Yeşillikleri güvenli bir şekilde yıkayabilmek için derin bir kabın içerisinde bol su ile en az 15-20 dakika, üzerindeki çamur ve böceklerin çökmesini beklemeniz gerekir. Ardından o suyu kapta bırakıp yeşillikleri temiz bir kaba alıp temiz su ile 5 dakika daha bekletin. Finalde akan suyun altında beklettikten sonra iyice kurulayıp salatanızı hazırlayabilirsiniz.

Etiketler :