Mevlid Kandili 2023 Ne Zaman? Kandil Günü İbadetleri Neler?

Mevlid Kandili 2023 Ne Zaman? Kandil Günü İbadetleri Neler?
Mevlid Kandili, İslam alemi için büyük bir öneme sahip olan bir dini gündür. Mevlid Kandili, her yıl farklı tarihlerde kutlanır ve bu yılki tarih Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenmiştir. Peki, bu yıl Mevlid Kandili ne zaman, hangi gün? İşte Diyanet 2023 Mevlid Kandili tarihi...

Mevlid Kandili için sayılı günler kala geceyi ibadet ederek geçirmek isteyen kişiler bu yıl kandilin hangi güne denk geldiğini araştırmaya başladı. İşte Rebiülevvel ayı içerisinde idrak edilen Mevlid Kandili’nin tarihi…

MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN 2023?

Bu yıl Mevlid Kandili tarihi 26 Eylül 2023 Salı gününe denk gelecek. Rebiülevvel ayının 11. gecesi olacak olan kandilde dualar edilecek.

MEVLİD KANDİLİ ÖNEMİ NEDİR?

Diyanet’in kandille ilgili verdiği bilgiler şöyle: Mevlid Kandili insanı insan yapan bütün güzelliklerin odaklandığı bir şahsiyet olan rahmet elçisi Hz. Peygamberin doğumunu kutladığımız, onun bireysel ve toplumsal hayatımızı aydınlatan insanlık ve merhametini, insaf ve adaletini, sabır ve metanetini, kerem ve cömertliğini, kısaca insanlığa sunduğu değerleri anlayıp hayatımızı onun yüce ahlâkıyla güzelleştireceğimiz bir tazelenme mevsimidir.

Yani Mevlid Kandili peygamberin dünyaya gelişinin kutlandığı gün olarak isimlendirilebilir.

mevlid-kandili-2023-ne-zaman-2.jpg

MEVLİD KANDİLİNDE NELER YAPILIR?

Kur’ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur’ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

Peygamber Efendimize (sav) salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli. Nafile namazı nasıl kılınır, aşağıdaki bağlantıdan öğrenebilirsiniz.

Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

Mü’minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.

Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va’z ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilâhî ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı.

Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

Etiketler :