Meteoroloji Paylaştı: Şimşek Çakması Sırasında En Tehlikeli 6 Aktivite! Saçlarınız Dikilirse Dikkat!

Meteoroloji Paylaştı: Şimşek Çakması Sırasında En Tehlikeli 6 Aktivite! Saçlarınız Dikilirse Dikkat!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) sitesinde şimşek çakması durumunda yapılacaklar ve uzak durulması gereken aktiviteler sıralandı. İşte meteorolojiye göre şimşek çakması esnasında en yaygın tehlikeli 6 aktivite...

Mitolojide şimşek ve yıldırımdan, 'doğaüstü varlıkların atmosferik patlaması, tanrıların büyük silahı' olarak korkulmuştur. Eski Yunanlılar şimşeğin/yıldırımın Zeus tarafından fırlatılan mucizevi ışık olduğuna inanırlar ve korkarlardı. Vikingler için şimşek, Thor’un at arabasını bulutlara doğru sürerken, çekicini örsüne vurmasıyla çıkan parlama ve gürültüydü. Uzak Doğu’da Buda’nın ilk heykellerinde her yönde uzanan oklarla şimşek/yıldırım figürleri taşıdığı görülmektedir. Kızıldereli kabileleri de şimşeğin, kanat çırptıkça gök gürültüsü meydana getiren mistik bir kuşun parlayan tüyleri olduğuna inanırlardı.

Günümüzde, şimşek ve yıldırımı açıklamak için, sezgisel kavramların yer aldığı mistik tekniklerin yerine deneysel prosedürleri içeren bilimsel teknikler kullanılmaktadır.

Her yıl, yıldırım birçok insanın ölmesine, yaralanmasına, ve büyük miktarlarda maddi hasara neden olmaktadır.

'Akciğerde şişme, beyin hasarı...'

Yıldırım çarpmasındaki geçmişteki bir çok durum kalp hasarlarını göstermektedir. Ölümle sonuçlanan yıldırım kazalarında akciğerde şişme ve beyin hasarı da gözlenmiştir. Araştırma yapılan birçok kazazede de, bilinç kaybı, bellek kaybı, felç ve yanma rapor edilmiştir. Binalarda, haberleşme sistemlerinde, güç hatları ve elektrik sistemlerinde büyük miktarlarda maddi hasarın yanında, çiftlik hayvanları ve diğer hayvanlarda yaralanma ve ölümler, binlerce çalılık ve orman yangını da yıldırımın sonuçlarındandır.

Meteoroloji şimşek çakması esnasında en yaygın tehlikeli 6 aktivite sırasıyla şunlardır:

>> Açık alanlarda oynamak, çalışmak.
>> Tekne gezintisi, balık avlama ve yüzme.
>> Ağır tarım veya yol araçlarında çalışmak.
>> Golf oynamak.
>> Telefonla konuşmak.
>> Elektrikli cihazları kullanmak yada tamir etmek.

Meteoroloji şimşek çakması esnasında kesinlikle yere uzanılmaması gerektiğini kaydetti. Meteorolojinin sitesinde yer alan açıklamada "Eğer şimşek çakması esnasında açık alanda iseniz saçlarınız dikelir. Bu durumda hemen en yakın binanın içine girin. Eğer sığınacak kapalı bir alan yoksa, mümkün olan en alçak yerde çömelin. Kesinlikle yere uzanmayınız" denildi.

Nasıl yardım edilir?

>> Solunumu ve nabzı kontrol et
>> Ölümde ilk yardım
>> Canlandırma için ağızdan ağıza solunum yapmak

Etiketler :