Kilo vermeye yardımcı olan baharat hangisi? 1 çay kaşığı bile yağları eriten baharatın diğer faydaları neler?

Kilo vermeye yardımcı olan baharat hangisi? 1 çay kaşığı bile yağları eriten baharatın diğer faydaları neler?
Pilav ve çorbalardan eksik etmediğiniz 'karabiber', metabolizmanın hızını arttırıyor, vücuda faydaları saymakla bitmiyor. Peki karabiber, başka nerelerde kullanılır? Karabiberin faydaları neler? Günlük karabiber miktarı ne olmalı?

Baharatların yiyeceklere kattığı tadın dışında sağlığa da yararları söz konusu. Çeşitli sağlık sorunlarını önlemek için kullanılan karabiber, sadece kilo vermeye yardımcı olmakla kalmıyor. Kansere karşı koruyan karabiber, kronik bazı rahatsızlıklarda da kullanılıyor.

Masalardan eksik olmayan karabiber, yemekler dışında nasıl kullanılabilir? Karabiberin faydaları neler? Kilo vermeye nasıl yardımcı oluyor? Karabiberi hiç böyle bilmiyordunuz.

karabiber-3.jpg

Karabiberin faydaları neler?

Antioksidan yönünden güçlü

Hava kirliliği, sigara dumanı ve güneş ışınları gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkan ve vücutta ciddi zararlara yol açabilen molekülleri ifade eden aşırı serbest radikaller, hücrelere de zarar veriyor. Kansere dahi yol açabilen bu aşırı serbest moleküller, antioksidanlarla önlenebiliyor.

İçeriğinde piperin adlı güçlü bir antioksidanı bulunduran karabiber ise serbest radikallerin zararlarını önleyerek, kanser gibi hastalıkların görülme sıklığını düşürüyor.

karabiber-5.jpg

Beyne etkili

Piperin maddesi, beyin fonksiyonlarının iyi şekilde çalışmasına da yardımcı oluyor. Alzheimer ve Parkinson gibi beyin hastalıklarında da faydalı olabileceği ifade ediliyor.

İltihaplanmaları yok ediyor

Karabiberdeki piperin; kalp hastalıkları, diyabet ve kronik iltihaplanmalara karşı da etki sağlayabiliyor. Karabiberin düzenli tüketilmesi mevcut iltihabı azaltıyor ve iltihapların oluşmasını da engelliyor.

karabiber-6.jpg

Kolesterolü dengeler

Kalp krizinin en büyük nedeni olan kandaki yüksek kolesterol, karabiberin düzenli olarak tüketilmesiyle beraber yok olabiliyor.

Ayrıca karabiber tüketimi, kötü kolesterolü düşürmesinin yanı sıra vücuda alınan besinlerdeki mineral ve vitaminlerin emilimini de arttırabiliyor.

Kan şekerini düzenliyor

Kolesteroldeki piperin, kan şekerini düzenleyip metabolizmanın uygun seviyede çalışmasına katkı sunuyor. Düzenli olarak karabiber tüketen şeker hastalarının insülin seviyesinde düzelme görülüyor ve kan şekerinde düşüş yaşanıyor.

karabiber-1.jpg

Kanserle savaşıyor

Piperin isimli bileşik, kanserle mücadelede etkin bir rol oynayabiliyor. Meme, prostat ve kolon kanserindeki hücrelerin çoğalma hızını yavaşlattığı ifade edilen karabiber, kanserli hücrelerin de ölmesini sağlayabiliyor.

Besin emilimi sağlıyor

Yemeklerle birlikte yenen karabiber, besinlerin emilimini hem hızlandırıyor hem de arttırıyor.

Yediğiniz yemekten alınacak vitamin ve mineral miktarının artması için karabiberin tüketilmesi öneriliyor.

karabiber-2.jpg

Ağrı kesici etki yaratıyor

Karabiberdeki piperin isimli bileşen bu noktada da devreye giriyor. Karabiber, vücutta ağrı kesici etkiye sahip olabiliyor.

Bağırsakları çalıştırıyor

Karabiber yemek, bağırsaklardaki iyi bakterileri arttırıyor. Bu da bağırsak sağlığını korurken, kabızlık gibi olumsuz rahatsızlıklara da bariyer niteliği görüyor.

Yemeklerinizin içerisine 1 çay kaşığı bile atmayı alışkanlık haline getirirseniz karabiberden etkin bir fayda almanıza yardımcı olacaktır.

karabiber-4-001.jpg

Kilo vermeye yardımcı

Metabolizmayı hızlandırmaya destek olan karabiber, göbek yağları da dahil olmak üzere vücuttaki tüm yağların hızla yakılmasını sağlıyor.

1 kase yoğurdun içine katılacak 1 çay kaşığı karabiber ya da yemeklerde düzenli olarak yenen karabiber, kısa zamanda ciddi kilolar vermeye yardımcı oluyor.

Göz sağlığını koruyor

Karabiberde yüksek miktarda A vitamini bulunuyor. Göz sağlığını korumada çok önemli bir yere sahip olan bu vitamin, göz hastalıklarından korunmak için mutlaka tüketilmeli.

Etiketler :