Gözyaşınız Akmıyorsa Hastalığınız Bu Olabilir! Ağlayamayanların Hastalığı Sjögren Sendromu

Gözyaşınız Akmıyorsa Hastalığınız Bu Olabilir! Ağlayamayanların Hastalığı Sjögren Sendromu
40 yaşından sonra özellikle kadınlarda görülen ilginç bir hastalık, bağışıklık sisteminin kendi hücreleriyle savaşmasına neden oluyor. Hastalıkta antikor saldırısına uğrayan gözyaşı bezleri salgı üretemiyor. İşte hastalıkla ilgili bilgiler...

Sjögren Sendromu, kuru göz ve kuru ağıza neden olan otoimmun (bağışıklık sisteminin kendi kendine yaptığı) bir hastalıktır. Otoimmun hastalıklarda vücudun savunma sistemi kendisine karşı işlev yapar.

İmmün sistem antijenlere (bakteri ve virüs gibi vücuda yabancı maddeler) karşı vücudun doğal savunmasıdır. Bazen bağışıklık sistemi düzgün çalışmaz ve kendi vücut hücreleri ile antijenleri birbirinden ayırt etme kabiliyetini kaybeder. Antijenlere karşı savaşmak yerine bağışıklık sistemi yanlışlıkla kendi vücut hücrelerine karşı savaşır. Bu olay otoimmun bir olay olarak kabul edilir.

sjogren-sendromu.jpg

Sjögren iki formda oluşabilir: Primer ve sekonder. Primer Sjögren Sendromu kendi başına oluşur ve diğer hastalıklarla ilgili değildir.

Sekonder Sjögren Sendromu, Romatoid artrit, Lupus, Polimyozit gibi iltihaplı romatizmal hastalıkların bazı tipleri ile birlikte oluşur.

Sjögren Sendromu; 20 yaşın altındaki insanlarda göreceli olarak nadir olmasına rağmen her yaş ve ırktaki insanları etkileyebilir. Hastaların %90'ı kadındır. Sjögren Sendromu'nun gelişme eğilimi ailede birinde hastalığın olması durumunda artar.

sjogren-sendromu1.jpg

SJÖGREN SENDROMU'NDA NE OLUR?

Sjögren Sendromu' nda lenfosit adı verilen bir beyaz kan hücresi göz yaşı ve tükürük bezleri gibi bezleri ve vajinadaki bezleri işgal eder. Lenfositler bu bezlere zarar verebilir ve salgı üretmelerini önler. Sonuçta ağızda, gözde, vajinada kuruluk olur. Sjögren Sendromu vücudun diğer kesimlerinde de sorunlara neden olabilir. Akciğerler, böbrekler, karaciğer, sinirler, troid bezi, eklem ve beyinde iltihaba neden olabilir.

BULGULARI NELERDİR?

Sjögren Sendromu, herkesi farklı etkiler ve bulguları değişik ciddiyette seyreder. Sık bulgular aşağıda belirtilmiştir.

kuru-agiz.jpg

KURU AĞIZ

Ağız normalde tükürük içerir ve çiğneme ve yutmaya yardım eder. Sjögren Sendrom'lu hastalar, normalden daha az tükürük üretirler. Bu da çiğnemeyi, yutmayı ve konuşmayı zorlaştırır. Bu ayrıca tat alma hissini azaltabilir.

KURU GÖZLER

Gözler kuru, kumlu hissedilir. Gözlerde yanma ve kızarıklık olabilir. Uyurken fazla mukus (çapak) göz kenarlarında birikebilir. Gözleriniz güneş ışığına karşı daha duyarlı olabilir. Eğer iyi tedavi edilmezse Sjögren Sendromu gözlerde kör noktalara ve korneal ülsere (göz küresinin dış kısmında yara) yol açabilir. Nadiren bu durum görme kaybına yol açabilir.

ŞİŞMİŞ TÜKÜRÜK BEZLERİ

Üç çift büyük bez tükürük üretir. Bunlar dilin altında, kulakların önünde yanak altında ve ağzın arkasında yerleşiktir. Bu bezler şişmiş olarak görülebilir veya hissedilebilir. Kabakulak ile karışabilir. Bazen hassas hale gelip ateş de eşlik edebilir. Sjögren Sendromu'nda hastaların yaklaşık yarısında şişmiş bezler görülür.

DİŞ ÇÜRÜKLERİ

Bu ağız kuruluğundan kaynaklanan genel bir sorundur. Tükürük bakteri öldürücü maddeler (enzim) içerir ve bu maddeler bakterilere karşı savaşır. Böylece diş çürümelerine karşı koruyucu görev yapar. Tükürük azaldığı zaman daha az enzim üretilir. Bundan dolayı dişlerde daha kolay çürükler oluşur

AĞIZ İÇİNDE MANTAR ENFEKSİYONU

Kuru ağızlı insanların çoğunda ağızda yanma ve kızarıklık mevcuttur. Bu şikayet ağızda küçük miktarda bulunan Candida adı verilen bir mantar tarafından oluşturulur.

KURU BURUN, BOĞAZ VE AKCİĞERLER

Kuruluk; boğazın kuru ve gıcıklayıcı bir hisse sahip olmasına neden olur. Kuru öksürük, ses kısıklığı, koku hissinde azalma ve burun kanamalarına neden olabilir. Kuruluk ayrıca, zatüre, bronşit ve kulak problemlerine yol açabilir.

VAJİNANIN KURULUĞU

Sjögren Sendromu kuruluktan dolayı vajinada ağrıya ve irritasyona yol açabilir. Cinsel ilişkinin kadın için ağrılı hale gelmesine neden olur.

YORGUNLUK

Sjögren Sendromunun sık bir bulgusudur. Hastalığın kendisinden dolayı meydana gelebileceği gibi, kronik hastalığa sahip olmanın verdiği fiziksel ve emosyonel stresin bir sonucu olarak da gelişebilir.

sendrom2.jpg

SJÖGREN SENDROMU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Şimdilik, Sjögren sendromu için kesin tedavi yok. Fakat belirli tedaviler bulguları rahatlatıp daha konforlu ve verimli bir hayat sağlamaya yardım edebilir.Tedavinin temel amaçlarından biri yaşam konforunu arttırmak ve kuruluğun etkilerini önlemek veya azaltmaktır. Sjögren Sendromu herkesi farklı etkilediğinden dolayı, tedavi planı özel ihtiyaçlara göre düzenlenmelidir. Şikayetlerle başa çıkmak için size yardımcı olacak bazı öneriler aşağıda anlatılmıştır.

Sistemik problemler için

Sjögren Sendromu çeşitli iç organları ve vücut parçalarını etkilediği için çeşitli tedaviler kullanılabilir. NSAİİ'lar (ağrı kesici ve iltihap gidericiler) eklem ağrılarının ve eklem katılığını olduğu kadar kas ağrılarını gidermek için de kullanılabilir.

Son çalışmalar Hidroksiklorokinin (Quensyl, Plequanyl) eklem ağrısı, döküntü ve bazı insanlardaki yorgunluğu rahatlatmaya yardım ettiğini göstermiştir. Eğer hastalığa bağlı ciddi doku hasarları oluşmuşsa doktorunuz kortizon (prednol, deltakortril, ultralan, flantadin) veya bağışıklık sisteminin yanıtını değiştiren veya düzenleyen (immunosupresif) daha güçlü ilaçlar verebilir.

Egzersiz eklemlerinizi ve kaslarınızı esnek halde tutarak yardımcı olabilir. Yürüyüş, yüzme ve eklem hareketlerini açıcı egzersizler Sjögren sendromlu insanlar için çok uygundur.

Kuru ağız için

  • Gün boyunca su yudumlayın
  • Tükürük üretimini uyarmak için şekersiz sakız kullanın
  • Sık sık dişlerinizi fırçalayın
  • Ağız içi mantar enfeksiyonları için tedaviye gidin. Ağzınız bundan sonra daha iyi olacaktır. Candidiazis tekrarlayabilen bir durumdur, yani ek tedavilere ihtiyacınız olabilir
  • Suni tükürük veya ağız-koruyucu jelleri deneyin. Kısmen geceleri yararlıdırlar

Çürükleri önlemek İçin

  • Sık olarak diş doktorunuza kontrole gidin
  • Diş hekiminizden florid içeren ürünler, özellikle kuru ağızlar için, önermesini isteyin
  • Dişlerinizi düzenli ve etkili fırçalayın, özellikle yemeklerden sonra
  • Yemekler arasında şekerli yiyecekleri ve içecekleri kullanmayın

Kuru gözler için

  • Kuru gözlerdeki rahatsızlığı gidermek için yapay gözyaşı kullanın. Günde 4 damladan fazla uygulayacaksanız koruyucusu olmayan ürünler kullanabilirsiniz
  • Yağlayıcı göz merhemlerini geceleri kullanın
  • Doktorunuz size gözyaşının gözlerinizden süzülüp burnunuza akmasını engelleyen basit bir operasyon önerebilir. Bu operasyon gözyaşının gözlerinizde birikmesini sağlar ve gözleriniz doğal nemden faydalanmış olur

Kuru cilt için

  • Hassas ciltler için nemlendirici losyon kullanın
  • Mümkün olduğunca klimalardan, ısıtıcılardan ve radyatörlerden uzak durun
  • Deterjan, deodorantlı sabunlar ve çok sıcak sudan uzak durun
  • Mümkün olduğunca nemlendirici kullanın

Vajinal kuruluk için

  • Özellikle vaginal kuruluk için yapılmış kremler kullanın

Etiketler :