Eskimiş silikonları temizlemenin 4 kolay yolu... Kararmış silikon nasıl çıkarılır? Donmuş silikon nasıl çıkarılır?

Eskimiş silikonları temizlemenin 4 kolay yolu... Kararmış silikon nasıl çıkarılır? Donmuş silikon nasıl çıkarılır?
Ev, mutfak ve banyoda sıkça kullanılan silikon, cam kenarlarında ve yer yüzeylerinde pis bir görüntü verir. Su geçirmezliği nedeniyle kullanılan silikon, temizliğiyle ev hanımlarını sıkıntıya sokuyor. Peki silikon temizliği nasıl yapılır? Kararmış ve sararmış silikon nasıl çıkarılır? Silikon temizlemenin en kolay yolları...

Mutfak ve banyo gibi ev bölümlerinde dekorasyon yapılırken suya dayanıklı malzemelerin kullanılması büyük önem taşır. Bu malzemeler arasında silikon da çok tercih edilir. Silikon bir çeşit endüstriyel yapıştırıcı etkisi gösterir. Su geçirmez özelliği sayesinde bazı bölümleri kapatma veya yapıştırma için kurtarıcı bir malzeme olsa da silikonun avantajları olduğu gibi dezavantajları da olan bir malzeme.

Silikon nasıl temizlenir?

  • Kimyasal Temizleyiciler
  • Silikon Kalemi
  • Eski Silikonu Sökmek ve Yenisini Yapıştırmak
  • Isıyla Silikonu Çözmek

Zamanla küflenme, kararma ya da sararma gibi sorunların ortaya çıktığı silikon yüzeyler çirkin bir görüntü oluşturabilmektedir. Bu yüzden de temizlenmeleri ya da silikon sökmek ve tekrar uygulama yapmak bile gerekebilmektedir. Önerileri uygulamadan önce koruyucu ekipmanınızı (eldiven, gözlük, önlük vs) giymeyi de unutmayın.

1. Kimyasal Temizleyiciler

Eskimiş, sararmış silikon nasıl temizlenir diye soruyorsanız çamaşır suyu veya amonyaklı kimyasal temizleyiciler silikon yüzeylerdeki renk değişimini bir süreliğine temizleyebilmektedir. Aseton ve alkol gibi solüsyonlar da bu iş için kullanılabilmektedir. Ancak bu uygulamanın sık sık tekrarlanması gerekiyor.

2. Silikon Kalemi

Eski silikon nasıl temizlenir ya da eski silikon üzeri nasıl yenilenir diye düşünüyorsanız şimdi size pratik bir yol önereceğiz. Silikon kalemi olarak bilinen özel bir ürün ile de silikonlarınızı sökmenize gerek kalmadan yenilenmiş bir görüntü elde edebilirsiniz.

Bunun için kirlenmiş silikonları önce nemli bir bezle temizleyip kuruladıktan sonra tüp şeklinde olan silikon kalemini sıkarak uygulama yapabilirsiniz.

Düzeltici başlık ile de düzgün bir uygulama gerçekleştirmeniz kolay olacaktır. Silikon kalemini kullandıktan sonra içinde malzeme kalırsa uç kısımda kalan kısmı temizleyip kaldırırsanız tekrar kullanım için de hazır bekleyecektir.

temizlik-1.jpg

3. Eski Silikonu Sökmek ve Yenisini Yapıştırmak

Eğer silikonunuz hem kirlenmiş hem de zarar görmüşse artık eski silikonları söküp yenisini uygulama vakti gelmiş demektir. Sökme işlemi yapmadan önce mutlaka koruyucu eldivenlerinizi giyiniz.

Silikon temizlemek için maket bıçağından faydalanabilirsiniz; ancak zemine zarar verme ihtimaline karşı silikon sökmek için özel olarak üretilmiş ürünlerden faydalanmanız daha iyi olacaktır. Yüzeyin türüne göre silikonu uçlarından tutup çekme ya da sıcaklıkla biraz eritip temizleme gibi yöntemler de denenebilir.

Sıra geldi yeni silikonu çekmeye! Bunun için silikon başlığına, maskeleme bandına ve tabii ki silikona ihtiyacınız olacak. Malzemeleri aldıktan sonra eski silikondan temizlediğiniz alanı iyice temizleyin ve kurulayın.

Kuruma, yeni silikonun sağlam tutması için çok önemlidir. Maskeleme bandını sadece silikon uygulaması yapacağınız alan açıkta kalacak şekilde yapıştırın ki uygulamanız düzgün şekilde gerçekleşebilsin.

Makineyle uygulama yaptıktan sonra bantları çıkarabilirsiniz. 12 saat kadar silikona su değdirmeden kurumasını bekleyin.

4. Isıyla Silikonu Çözmek

Yüzeyde donmuş silikonu temizlemek için ısıdan faydalanabilirsiniz. Eğer silikonu temizlemek istediğiniz yüzey ısıya dayanıklıysa önce kurutma makinesi ya da ısı tabancası gibi bir aletle yüzeyi ısıtın. Sonrasında silikon yavaş yavaş yüzeyden ayrılma kıvamına gelecektir. Nemli bezle temizleme işlemi yapabilirsiniz. Yüzey ısıya dayanıklı değil ise, patlayıcı bir malzeme yakınlarında ise bu yöntemi uygulamayınız.

temizlik-6.jpg

Ele Bulaşan Silikon Nasıl Temizlenir?

Kurumuş silikon elden nasıl çıkar diyenlerin imdadına sıcak su yetişir. Ellerinizi sıcak suda mümkünse deterjanlı suda bir süre bekletin. Ayrıca aseton da silikonu çözebilen bir malzemedir. Sonrasında elinizi kesmeyecek sert bir cisimle silikonu kazıyarak temizleyebilirsiniz.

Fayanstan Silikon Nasıl Temizlenir?

Fayansa damlayan silikon kurumadan hemen müdahale ederseniz kolayca temizlenebilir. Bunun için ıslak mendil ya da ıslak bir bez kullanabilirsiniz.

Silikon donmuş ise deterjanlı bezle çıkarmayı deneyebilirsiniz. İyice kurumuş ve deterjanlı bezle de çıkmayan silikonu sert bir spatula gibi bir yardımcıyla bir ucundan kaldırmayı deneyebilirsiniz. Elbette bu durumda fayansın çizilmemesi için de özenli davranılmalıdır. Alkol ya da aseton gibi solüsyonlar da silikon temizlemede etkilidir.

temizlik-7.jpg

Cam ve Ahşap Yüzeyden Silikon Nasıl Temizlenir?

Ahşap yüzeylerdeki silikonları sökmek istiyorsanız jiletten ya da cam kazıyıcılardan faydalanıp silikonların uç kısımlarını kaldırıp yavaşça çekme yöntemini deneyebilirsiniz. Ahşabın yapısından dolayı silikon kolay kalkacaktır. Isı yöntemi ile silikonu temizlemek özellikle cam yüzey için uygundur; çünkü camdaki silikonu kazımaya çalışmak camın çizilmesine neden olabilir.

Kalıntıları kimyasal sıvılarla temizleyebilirsiniz. Silikon çıkarıcı solüsyonlar, aseton, izopropil alkon silikonu çıkarmada kullanılan kimyasallar arasındadır. Yüzeye sert cisim uygulamak istemiyorsanız en basit çözüm olan tırnakla kazımayı deneyebilirsiniz. Öncesinde donmuş silikonu yumuşatmak için ısı uygulayabilirsiniz.

Kıyafete, Koltuğa Bulaşan Silikon Nasıl Temizlenir?

Kıyafete bulaşan silikonu temizlemek için en doğru yöntem kuru temizlemeye başvurmaktır; ama ufak bir leke varsa ve kendiniz hızlı bir müdahalede bulunmak isterseniz asetonla yumuşakça silmeyi deneyebilirsiniz.

Az Miktarda Donmuş Silikon Nasıl Çözülür?

Bölgesel olarak, küçük bir yüzeyde silikon donduysa ve kurumuş silikon nasıl temizlenir diye düşünüyorsanız; yüzey ısıya dayanıklıysa saç kurutma makinesiyle ısıtıp nemli bezle temizleyebilirsiniz. Yüzey ısıya dayanıklı değilse ve silikonun kolay ayrılabileceği bir yapıdaysa tırnağınızla silikonu kazımayı deneyebilirsiniz.

Bir yere bulaşan silikon nasıl temizlenir diyenlerin yüzeyin yapısına göre ne yapılacağına karar vermesi sağlıklı olur. Yüzeye zarar vermeyecekse alkol ya da aseton ile temizlik yapmak da uygun olacaktır.

Kaynak: www.nefisyemektarifleri.com

Etiketler :