Bildiğiniz yoğurt çorbalarını unutun, bu tarif Erzurum usulü diğer ismiyle aşotu çorbası...

Bildiğiniz yoğurt çorbalarını unutun, bu tarif Erzurum usulü diğer ismiyle aşotu çorbası...
Hem lezzetli hem besin değeri yüksek.

Erzurum'da özellikle eve gelen misafirlere ikram edilen aşotu çorbasının besin değerleri oldukça yüksektir. Maydanozgiller familyasından olan bu besin, antioksidan kaynağı olarak bilinir. Kalp sağlığını korumasının yanı sıra kolesterol ve kan şekerini dengede tutar. Genellikle sebze yemeklerinde veya çorba yapımında kullanılan aşotu; felç, kalp krizi gibi hastalıklara karşı doğal bir savunma sağlar. Bazı yörelerde kişniş adıyla bilinir. Malzemeleriniz hazırsa, aşotu çorbası tarifine başlayabiliriz.

Kaç Kişilik: 6 Kişilik

ERZURUM AŞOTU (Yoğurt) Çorbası İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı buğday
  • 1 soğan
  • 1.5 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı aşotu (kişniş)
  • 4 su bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı

Köftesi için

  • 250 gr kıyma
  • Tuz
  • Karabiber
  • Aşotu Çorbası (Erzurum)

Nasıl Yapılır?
Buğdayı 4 su bardağı su ile yumuşayana kadar haşlayın. Yoğurt, yumurta sarısı ve unu derin bir kapta karıştırın.
Buğdayı haşladığınız sudan 1 kepçe kadar alıp yoğurtlu karışıma ekleyerek karıştırın. Kaynamakta olan buğdaya ilave edip karıştırma işlemine devam edin.
Tavaya tereyağını ekleyip eritin. Üzerine yemeklik doğradığınız soğanı ilave edip soteleyin. Soğan yumuşayınca çorbaya ekleyip karıştırın.
Kıyma, tuz ve karabiberi iyice yoğurun. Misketten daha küçük köfteler hazırlayın. Kaynayan çorbaya ilave edin. Kişniş, tuz ve karabiberi ilave edip köfteler yumuşayana kadar pişirin.
Aşotu çorbasını, sebzeli pilav ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Aşotu Çorbasının Püf Noktaları Nelerdir?

Soğanların iri parçalar halinde kalmasını önlemek için, doğramak yerine rendelemeyi tercih edebilirsiniz.
Aşotunu saklamak için; bol suda durulayın ve ince ince kıyın. Üzerine tuz ilave edip 2 saat bekletin. Bekleme işleminin ardından tekrar sudan geçirin ve elinizle sıkarak suyunu süzün. Son olarak tuz serpiştirerek cam kavanozlarda saklayabilirsiniz.
Çorbanın lezzetini arttırabilmek için, kullanacağınız kıymanın orta yağlı olmasına ve iki kere çekilmesine dikkat edin.
Dilerseniz, servis etmeden önce üzerini taze maydanoz yaprakları ile süsleyebilirsiniz.