10 Tür Zehirli Gıda Ambalajı...Bunların sağlıklı beslenmenizi bozmasına izin vermeyin...

10 Tür Zehirli Gıda Ambalajı...Bunların sağlıklı beslenmenizi bozmasına izin vermeyin...
Besleyici bir diyet, taze, işlenmemiş gıdaları yemekten daha fazlası anlamına gelir. Bazen yemeğinizin geldiği ambalaj, gıdanın kendisi kadar önemlidir. Ambalaj, gıdanın taşınması ve taze tutulması için gerekli bir özellik olmasına rağmen, her öğünde aldığınız toksinlerin ana kaynağı olabilir. Bu tür zehirli gıda ambalajlarına dikkat edin.

01
PLASTİK SU ŞİŞELERİ

plastik-1.jpg

Su, beslenmenizin en temizleyici kısmıdır ancak tek kullanımlık plastik şişeden içtiğinizde bu geçerli değildir. Küresel bir araştırma, dünyanın önde gelen 11 şişe suyu markasının yüzde 93'ünün litre başına 10.000'e kadar mikroplastik parçacığı ile kirlendiğini ortaya çıkardı. Mikroplastiklere maruz kalma oranınızı ve bunların genel sağlığınız üzerindeki riskini azaltmak için, hareket halindeyken su içmek için paslanmaz çelik bir şişe kullanın.

02
METAL TENEKELER

metal-teneke.webp

Konserve balık ve sebzeler uygundur ancak metal gıda kutularındaki şeffaf astar genellikle bisfenol A (BPA) ile yapılır . BPA dokularımızda birikir ve beyin, sinir sistemi ve üreme sağlığı için toksiktir. Araştırmalar konserve gıdaların yüzde 73'ünün BPA içerdiğini, en yüksek seviyelerin ise yeşil fasulye ve mısırda bulunduğunu gösteriyor. Maruziyeti azaltmak için konserve yerine taze ve dondurulmuş yiyecekleri seçin veya “BPA içermez” etiketli kutuları satın alın.

03
POLİSTİREN PAKET KUTULARI

paket-kutulari.webp

Polistirenin (diğer adıyla Strafor) çevresel açıdan kötü bir temsilcisi var; ancak aynı zamanda vücudunuzu da kirlettiğini biliyor muydunuz? Düzenli olarak paket yemek yiyen kişilerin polistiren mikroplastik alımları çok daha yüksektir. Yiyecek ne kadar sıcak veya yağlı olursa o kadar fazla stiren emer. Hem tahriş edici hem de olası bir kanserojen olduğundan, paket servis noktalarınızdan polistiren kaplarını daha temiz kağıt bazlı alternatiflerle değiştirmelerini istemeniz faydalı olacaktır.

04
GAZETE SARMA

gazete-kagidi.webp

Gazeteye sarılı patates kızartması ve sandviçlerden oluşan geleneksel yol kenarı yemek deneyimi eğlencelidir ancak sağlığınız için tehlikelidir. Gazete mürekkebi, kansere neden olan, böbrekleriniz için toksik, hormonları bozan ve daha fazlasını yapan kurşun ve hidrokarbonlar dahil olmak üzere biyoaktif kimyasallarla yüklüdür. Daha da kötüsü, genellikle gazeteye sarılmış yiyeceklerin yağlı olması, bu da organik kirleticilerin yemeğinize geçmesini kolaylaştırıyor.

05
PFSA KAPLARI

ambalaj.webp

Kağıt ambalaj çevre dostu olabilir ancak yapışmaz per- ve polifloroalkil maddelerle (PFAS) kaplandığında sağlıksız hale gelir. Bu sentetik kimyasallar vücutta birikir ve tiroid, doğurganlık ve bağışıklık sistemi toksisitesi ile bağlantılıdır. Mikrodalga patlamış mısır poşetleri PFSA'nın en büyük suçlularından biridir ve günlük olarak bunlardan atıştırmanın PFSA düzeylerini bir yıl içinde yüzde 63 oranında artırdığı gösterilmiştir. Daha sağlıklı bir patlamış mısır çözümü için patlamış mısırı seçin.

06
MİKRODALGAYA UYGUN PLASTİKLER

plastik2.webp

Plastik gıda kapları söz konusu olduğunda "mikrodalgaya uygun" etiketi yanlış bir güvenlik duygusu yaratabilir. Bazı plastiklerin yapımında kullanılan ftalatların, mikrodalgada ısıtıldığında gıdalara karıştığı bulunmuştur. Ftalatlara maruz kalmak kısırlık, diyabet, kardiyovasküler hastalık ve oksidatif stres gibi birçok sağlık sorunuyla bağlantılıdır. Maruz kalmayı önlemek için artıklarınızı seramik veya cam bir kapta ısıtın.

07
TEK KULLANIMLIK PLASTİKLER

plastik3.webp

Hiçbir şeyden haberi olmayan pek çok tüketici, tek kullanımlık tasarımına rağmen plastik gıda ambalajlarını yeniden kullanıyor. Bu özellikle #3 polivinil klorür (PVC) yiyecek kapları için risklidir. PVC, plastik ambalajlar arasında en yüksek toksisite seviyelerinden birine sahiptir ve di-n-butil ftalat'ı bozan hormonun gıdaya sızmasından suçludur. Araştırmalar, bir PVC kabın ne kadar çok yeniden kullanıldığını, içindeki gıdanın o kadar çok ftalat topladığını gösteriyor. Daha temiz alternatifler arasında “ftalat içermeyen” veya cam kaplar yer alır.

08
EKSPRES ÇANTALAR

plastik-poset.jpg

Tüketime hazır ürünler, aceleniz olduğunda büyük bir zaman tasarrufu sağlayabilir. Ne yazık ki, tüketime hazır marul, havuç ve diğer sebzeleri paketlemek için kullanılan plastik poşetlerin, bunları zehirli ftalatlarla kirlettiği görülmüştür. Neyse ki, plastik ambalajsız taze, organik yiyeceklerden oluşan bir diyete geçişin, insanların ftalatlara ve bisfenol A'ya (BPA) maruziyetini birkaç gün içinde yarıdan fazla azalttığı gösterilmiştir.

09
İÇECEK KUTULARI

metal-icecek-kutu.jpg

Soğuk bir kutu maden suyu canlandırıcıdır, ancak susuzluğunuzu musluk suyuyla gidermek daha iyidir. İçecek kutularının iç astarı, metabolik hastalıklar, nörogelişim ve üreme sorunlarıyla bağlantılı olan bisfenol A (BPA) reçinesiyle kaplanıyor. Bir çalışma, konserve içecek içen kişilerin, cam şişeli içecek içenlere göre yüzde 1.600 daha yüksek BPA seviyesine sahip olduğunu buldu.

10
SİYAH PLASTİK AMBALAJ

siyah-ambalaj.webp

Geri dönüştürülmüş plastik kimyasal olarak karmaşıktır ve bilinmeyen kimyasalların matrisinin içinde saklanmasını kolaylaştırır. Çalışmalar, termos kapakları, tek kullanımlık siyah çatal bıçak takımı, kahve karıştırıcıları ve diğer gıda ambalajlarının yapımında kullanılan siyah geri dönüştürülmüş plastiğin, geri dönüştürülmüş elektronik atıklardan kaynaklanan toksik alev geciktiriciler ve ağır metal kalıntıları içerdiğini göstermiştir. Ev yapımı yemeklere ve taze, paketlenmemiş malzemelere öncelik vererek plastik ambalaj tehlikelerine maruz kalma oranınızı en aza indirin.

Etiketler :