Bodrum'da felaketin bilançosu ağır oldu

Bodrum’da dün son zamanların en büyük sel felaketlerinden birini yaşadı. Sokaklar göle döndü, ev ve iş yerleri yağmur sularına teslim oldu

Bodrum’da dün son zamanların en büyük sel felaketlerinden birini yaşadı. Sokaklar göle döndü, ev ve iş yerleri yağmur sularına teslim oldu. Ekipler 24 saat boyunca hasar tespit çalışmaları yaparken, 100 aracın sele kapıldığı, 50 evde, 30 iş yerinde ise su baskınları olduğu açıklandı. AFAD, UMKE, AKUT ve belediye ekipleri, gün ağarıncaya kadar evlerindemahsur kalanları tahliye etti, ev ve iş yerleri su altında kalanlara yardımcıoldu. Selin yol açtığı hasarla ilgili temizlik ve düzenleme çalışmasısürüyor

Perşembe günü saat 14.00'te başlayan ve 3 saat boyunca etkili olan şiddetli yağış, en çok Bodrum merkez, Gümbet, Konacık ve Bitez'de hissedildi. Bodrum Meteoroloji İstasyon Müdürlüğünden alınan bilgiye göre kısa sürede metrekareye yaklaşık 45 kilogram yağmur düştü. Yaklaşık 2 saat sağanak şeklinde yağan daha sonra ise etkisini kaybeden yağmur saat 17.30 itibariyle etkisini kaybetti.

Yağış nedeniyle konutlarda, araçlarda ve yollarda hasar meydana geldi. Bodrum Belediyesi sahada 521 personeli ile 95 araç ile görev yaptı. Bodrum Belediyesi ekiplerinin yanı sıra Muğla Büyükşehir Belediyesi ekipleri ve karayolları ekipleri de seferberlik halinde çalışmalara katıldı.

HAZIRLIK YAPILMASINA RAĞMEN…

Felaketten bir gün önce yarımada genelinde meteorolojinin uyarısını duyurarak dere yataklarında ve mazgallarda çalışma yapan ekipler, yağış ile birlikte de sahadaki çalışmasını sürdürdü. Öte yandan Bodrum esnafının ise dükkanlarının önlerine kum torbaları koyarak sel faciasından kurtulmak için önlem aldıkları görüldü.

AFAD, UMKE, AKUT ve belediye ekipleri gün ağarıncaya kadar evlerinde mahsur kalanları tahliye etti, ev ve iş yerleri su altında kalanlara yardımcı oldu. Ekipler gece boyunca sel nedeniyle zarar gören ev ve iş yerlerinden su tahliye etti. Ekiplerin çalışmaları sabaha kadar sürdü. Belediye ekipleri de selin ardından çamura bulunan Bodrum sokaklarında yıkama çalışması yürütüyor.

KRİZ MASASI KURULDU

Selin vurduğu Bodrum’da kriz masası oluşturulurken, çalışmalara UMKE ve AFAD ekipleri de katıldı. Bodrum Belediyesi hoparlörlerinden yapılan anonslarla vatandaşlar, araçlarıyla dışarı çıkmamaları konusunda uyarıldı. Sel sularının taşıdığı çamurlu sular nedeniyle Bodrum’un başta İçmeler mevkii, Gümbet ve Bitez Koyları’nda deniz kahverengiye dönüştü.

BAŞKAN KOCADON: EL BİRLİĞİYLE SORUNU ÇÖZECEĞİZ

Bodrum’daki sel felaketinin ardından dünden beri çalışmaları yakından takip edip, yönlendiren Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, basın açıklaması yaptı. Bodrum Belediyesi önünde açıklama yapan Mehmet Kocadon, yaşadıklarının doğal bir felaket olduğunu vurgulayıp, İtalya ve Fransa gibi ülkelerde bu tür felaketlerde can kayıplarının yaşandığını belirtti. Muson yağmurlarına benzer bir yağış aldıklarını söyleyen Mehmet Kocadon, “Yağmurun dağlık bölgelere yağması ve hızlanarak suyun şehir merkezi gelmesi farklı boyutlara neden oldu. 35’e yakın ev, 15’e yakın işyeri 100’e yakın araç zarar gördü. Belediye ekipleri hemen yağmurdan sonra iki saat gibi kısa sürede hayatı normale döndürdü. Trafik açıldı. Sabah öğrencilerimiz derslerine gitti. Trafik normal akışında oldu” dedi.

‘BİZ SUÇLU ARAMAYI SEVERİZ’

“Biz suçlu aramayı çok severiz” diyerek sözlerine devam eden Mehmet Kocadon, “Hepimiz suçluyuz. Meteorolojinin uyarılarına karşı dikkatli olmamız lazımdı. Vatandaşın tedbirlerini alması lazım. Sorumluluk alanı bizimdir değildir demek söz konusu olamaz. İşbirliği lazım. Mücadele etmek lazım. Bodrum Belediyesi sorumluluk alanında müdahalesini yaptı. Halkın da olaylara hızlı müdahil olması hayatın normale dönmesine neden oldu” diye konuştu.

Seçim sürecinde konunun büyütüldüğünü de söyleyen Kocadon, “Seçim atmosferinde böyle felaketlerden medet ummak medeni insanlara yakışmaz. Kilitlenmek lazım. Mağdur olanların yardımına koşmak lazım. Tüm çaba gösteren kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Yoğun yağış sırasında öğretmenlerimiz öğrencilere sahip çıktı. Dışarı bırakmamaları olası faciayı önledi. Bodrum bu felaketin üstesinden gelecek güçtedir ve gelecektir” dedi.

‘HİÇBİR ZAMAN SUÇLU ARAMAM’

Basın mensuplarının dere yataklarına inşaat izni verildiğine ve sorumluluğun kime ait olduğuna yönelik sorular yöneltmesi üzerine Mehmet Kocadon, “Hiçbir zaman suçlu aramam. Suçluysak hep beraber suçluyuz. Afet yaşanıyor, alt yapı ne kadar iyi olursa olsun bu olaylar her zaman görürsünüz. Medeni ülkelerde görmüyor muyuz? Felaket tellallığı yapmanın da bir anlamı yok. Türkiye’nin hatta dünyanın gözbebeği olan bir yer Bodrum ama yaşananları Bodrum batmış yok olmuş gibi gösterilmesi de yakışmıyor. Hepimizin eksiği var. Bir suçlu bulup belediyeye suç bulup bir şey mi elde edeceğiz. Vatandaşlar suçlu bulabilir. Eyvallah. Bodrum yarımadasında 20 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum. Vatandaşın bildiği bir yer var. Belediye Başkanına elbette söz söyleme hakkı var. Ama bu yaşananları kabusa dönmüş gibi aktarmak yakışmıyor. Taşkınlar ne kadar alt yapı yaparsanız yapın yaşanır. Bodrum yerleşiminden beri bu yerler var. İlk günlerinden beri var. 60 yıllık dere kenarlarında yerleşimler görürüz. Suçlu aramak gibi derdimiz yok. Ne kadar altyapı yaparsanız yapın doğanın gücünü yenmek mümkün değil. Biz doğanını gücünü minimuma indiririz” dedi. Mehmet Kocadon, DSİ ile ortak çalışmalar yürüttüklerini, ancak SİT alanının çok olmasından dolayı işlerinin ağır ilerlediğini ifade etti. Mehmet Kocadon, yaşananların da üstesinden geleceklerini vurguladı.