Ulu Önder Atatürk'ün Sivas'a ve Tokat'a gelişinin 98. yıldönümü!

Ulu Önder Atatürk'ün Sivas'a ve Tokat'a gelişinin 98. yıldönümü!
Sivas'a ve Cumhuriyete İlk Adım Anıtı'nda düzenlenen törenle Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Sivas'a ilk gelişinin 98'inci yıldönümü kutlandı

Sivas'a ve Cumhuriyete İlk Adım Anıtı'nda düzenlenen törenle Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Sivas'a ilk gelişinin 98'inci yıldönümü kutlandı. Milli mücadele döneminde Atatürk'ün Amasya'dan Sivas'a geçerken 26 Haziran 1919'da Tokat'a yaptığı ziyaretin yıldönümü nedeniyle, Tokat'ta kutlama programı yapıldı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Sivas'a ilk gelişinin 98'inci yıldönümü nedeniyle Sivas-Ankara karayolu üzerindeki 'Sivas'a Cumhuriyete İlk Adım Anıtı'nda tören düzenlendi. Törende Sivas Valisi Davut Gül, Garnizon Komutanı Piyade Albay Mehmet Kip ve Belediye Başkanı Sami Aydın tarafından anıta çelenk sunuldu. Çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Ardından Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ekibi tarafından halk oyunları gösterileri sunuldu. Daha sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapılarak Vali Gül tarafından şeref defteri imzalandı.

Burada konuşan Vali Gül, "Tarih boyunca hiçbir zaman esarete boyun eğmemiş Türk milleti, hür ve bağımsız yaşayarak büyük bir millet olmanın haklı onuruyla tarihe damgasını vurmuştur. Ancak birinci dünya savaşı sonunda yurdun dört bir yanının işgal altında olduğu, kardeşin kardeşe güvenmediği bir dönemde inandığınız Sivaslılar, aradan gaçen 98'inci yıl süresince güveninize layık olma çabası içerisinde gösterdiğiniz hedeflere doğru birlik ve beraberlik içerisinde hiç durmadan yol almaktadır. Milli mücadale döneminde anadolunun en güvenli yeri olarak değerlendirdiğiniz ve 108 gün kalarak milletin kurtuluşunu hazırlayan kararlı aldığınız Sivas sizi ve silahlı arkadaşlarınızı bir kez daha sevgi, saygı ve minnetle anmaktadır. Şehrimize ilk teşriflerinizdeki milli heyecan ve inanç bugünde aynı şekilde sürmektedir. Bıraktığınız emanetler emin ellerdedir. Ruhunuz şad olsun" dedi.

Törene askeri personel, emniyet personeli, muharip gaziler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

ATATÜRK'ÜN TOKAT'A GELİŞİNİN 98'İNCİ TILDÖNÜMÜ KUTLANDI

ULU Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Tokat'a gelişinin 98'inci yıldönümü, törenle kutlandı.

Milli mücadele döneminde Atatürk'ün Amasya'dan Sivas'a geçerken 26 Haziran 1919'da Tokat'a yaptığı ziyaretin yıldönümü nedeniyle kutlama programı yapıldı. Tokat Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene Vali Cevdet Can, 48'inci Piyade Alay Komutanı Albay Aykut Biçeroğlu, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ve kent protokolü katıldı.

Törende konuşan Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Tokat için anlamlı bir gün yaşadıklarını belirtti. Atatürk'ün 1919-1930 yılları arasında Tokat'a 6 kez geldiğine dikkat çeken Eroğlu, ''Bu ziyaretlerin ilk üçü aynı yıl gerçekleşiyor ve düşman işgalinin etkisiyle bitap düşen halkı yeniden motive etmek ve milli mücadele fitilini ateşlemek için ulaşımın zar zor yapıldığı, türlü imkansızlıklar içerisinde gerçekleşiyor. Anadolu’nun birçok noktasına düzenlenen bu ziyaretler, milli mücadele ruhunu besleyen en önemli unsurlardandır.

Kurtuluş Savaşı’nın hazırlık çalışmalarının yoğun bir şekilde yürütüldüğü Amasya, Sivas ve Erzurum üçgeninde yer alan Tokat, önemli bir geçiş yoludur. Mustafa Kemal Paşa, Kurtuluş Savaşı’nın hazırlıklarını yürütürken toplam 3 kez bu ilimize gelmiş ve büyük ilgi ve destek görmüştür. Bunu, daha sonraları çeşitli vesilelerle dile getirmiştir. Tokat ve çevresindeki çalışmaları, bölge halkının O’na verdiği destek, verilen ölüm-kalım savaşının başarılmasında çok önemli bir rol oynamıştır'' dedi.

Ardından günün anlamını belirten şiirler okundu.