UH 1 tipi helikopter nedir?

UH 1 tipi helikopter nedir?
İstanbul Sancaktepe'de UH 1 tipi helikopter düştü. 4 asker şehit oldu. UH 1 tipi helikopter daha önce 26 Kasım'da düşen helikopterle aynı tipte

İstanbul Sancaktepe'de UH 1 tipi helikopter düştü. 4 asker şehit oldu. UH 1 tipi helikopter daha önce 26 Kasım'da düşen helikopterle aynı tipte. Amerikan Bell firması tarafından üretilen UH-1 tipi helikopter arama kurtarma, nakliye ve pilot eğitimi görevlerinde kullanılmak üzere tasarlandı.

UH-1’in iskelet yapısı Bell Model 204’e dayanır. Helikopter arama kurtarma, nakliye ve pilot eğitimi görevlerinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. İlk uçuşunu 22 Ekim 1956’da yapan UH-1’ler 1959 yılında Amerikan Ordusu’nun hizmetine girmişlerdir.

UH-1’ler başarılı Bell helikopterleri serisinin öncüsüdür. Vietnam Savaşı’nda kullanılmak üzere tasarlanan UH-1B modelinde kabin, 9 asker veya 3 sedye alacak şekilde genişletilmiştir. Vietnam Savaşı’nda üretiliş maksatlarının dışında piyadelere yer desteği verme ve keşif görevlerinde de kullanılmışlardır. Bu yüzden çok yüksek kayıplar vermişlerdir: ölen pilot sayısı 2.002 iken kaybedilen helikopter sayısı yaklaşık olarak 5.000 adettir.

2004 yılında Amerikan Ordusu bütün UH-1’leri UH-60 Blackhawk(Karaşahin)’larla değiştirmiştir. 2004 yılından sonra Amerikan Ordusu sadece şu dört helikopteri kullanacağını açıklamıştır:AH-64 Apache, CH-47 Chinook, OH-58 Kiowa ve UH-60 Blackhawk.Amerikan ordusunda UH-1’lar hala eğitim amacıyla ve hava ambulansları olarak kullanılmaktadır. Avustralya Ordusu da birkaç yıl önce son UH-1 helikopterini yaptığı bir törenle emekliye ayırmıştır.

Etiketler :