TÜSİAD Başkanı'ndan genç yöneticilere: Atatürk'e borcunuzu unutmayın

TÜSİAD Başkanı'ndan genç yöneticilere: Atatürk'e borcunuzu unutmayın
TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik: Türkiye’nin düşünce ve basın özgürlüğü, toplumsal uzlaşma, eğitim ve dış ilişkiler alanlarında yapısal sorunları var.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği ( TÜSİAD ) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, enflasyonun yüzde 15.4 ile son derece kritik bir noktaya geldiğini vurgulayarak “Bu artış kontrol edilemezse Türkiye’nin uzun vadeli borçlanma maliyetlerinin düşürülmesi mümkün olamayacağı gibi, uzun vadeli yatırım ve tasarruf davranışlarında da kalıcı bozulmalara sebep olabileceğini yetkililerle her daim paylaşıyoruz” dedi.

Bilecik, Ekonomist dergisinin ‘40 Yaş Altı 40 Genç CEO 2018 Araştırması’nın ödül töreninde yaptığı konuşmada, eskiden sadece kavurucu yaz sıcakları için kullanılan ‘Mevsim normallerinin üzerinde’ tabirinin, bu yaz sadece hava sıcaklığı için değil, dünyada ve Türkiye’de siyasi, ekonomik ve toplumsal gündemin sıcaklığı için de kullanılabileceğini söyledi.

Erol Bilecik, Türkiye’nin bugün düşünce ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, toplumsal uzlaşma, eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği ve dış ilişkiler alanlarında muhtelif yapısal sorunlarının bulunduğuna dikkat çekerek şu tespitlerde bulundu:

-Bu sorunların çözümü için ülkemizin düşünen, fikir yürüten ve sorun çözen insanlara her geçen gün daha fazla ihtiyacı var.

-İyi bir yönetici olmak, sadece şirketlerinizi değil, ülkenizi ileri götürmeyi hedeflemektir. Sorunlarımızı enerjinizle, heyecanınızla, olaylara ve dünyaya güncel bakış açınızla sizler çözüme götüreceksiniz.

-Türkiye’yi dünya siyaseti ve ekonomisinde etkili kılan en büyük güç kaynakları her zaman demokrasi, insan hakları, hukuk devleti ve özgürlükler olmuştur. Türkiye’nin geleceği için çok önemli bir seçim dönemini geride bıraktık. Şimdi artık toplumsal uzlaşma ve reform zamanı. Özellikle ekonomide son derece hassas bir dönemin içerisine girmiş bulunmaktayız.

-Türkiye ekonomisi 2009 krizinden bu yana son 9 yıldır kesintisiz olarak büyümeyi başardı, aynı dönemde başta hizmet sektörü olmak üzere önemli ölçüde istihdam yaratıldı. Ancak bunları sağlarken önemli ölçüde finansal risk de biriktirildi.

Kur riski var

-Halihazırda özel sektörün döviz cinsinden yüklü miktarda borçlu olmasının nedeni, uzun vadeli TL fonlama imkânının olmayışıdır. Yüksek enflasyon, vadelerin uzamasının, fonlama maliyetlerinin düşmesinin önündeki neredeyse tek engel... Kur riski, yatırım yapan, elini taşın altına sokup risk alan özel sektörün üzerinde ciddi bir kırılganlık yaratmaktadır. Bunları devlet yetkilileri ile, özellikle yeni kabinedeki bakanlarla paylaşıyoruz.

Atatürk vurgusu

Erol Bilecik, genç yöneticilere seslenerek, “Sizler, dünyanın kaderini değiştiren bir liderin neslisiniz. Sizler, Atatürk’ün bu ülkenin geleceğini emanet ettiği Türk gençliğisiniz. Mustafa Kemal, bizim temelimizdir, bir yöndür. Atatürk’e ve Cumhuriyet’e olan minnet borcunuzu asla unutmayın. Herkes bilmelidir ki, Türk insanını, hatta en çok da Türk kadınını yücelten, insanımızı çağdaş uygarlıklar seviyesine layık gören Atatürk’e sadece Türk milleti değil, bütün dünya saygı duyuyor. Unutmayalım ki, laiklik, demokrasi ve Cumhuriyet; var oluşumuzun sigortasıdır” şeklinde konuştu.

Etiketler :