Türkmenler savaş olacak endişesiyle silah yığınağı yapıyor

Türkmenler savaş olacak endişesiyle silah yığınağı yapıyor
Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin referandum kararı bölgedeki Türkmenleri huzursuz etti. Telafer Kerkük ve Tuzhurmatu’da yaşayan Türkmenler bölgeden kaçtı, kaçmayanlar ise silahlandı.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de yapmayı öngördüğü referandum, bölgede yaşayan Türkmen kentlerinde tansiyonu yükseltiyor. IKBY lideri Mesud Barzani, referanduma dahil edilen Kerkük başta olmak üzere, Tuzhurmatu gibi kontrolü altında olan Türkmen kentlerine askeri sevkiyat yapmaya başladı. Bu sevkiyatın özellikle referanduma karşı çıkan Türkmenlerin gözünü korkutmak amacıyla yapıldığı belirtildi.

KAÇIŞLAR VE SİLAHLANMA ARTTI

Bölgedeki askeri hareketlilik, Türkmen kentlerinde kaçışı ve bireysel silahlanmayı tetikledi. Kerkük, Tuzhurmatu ve Telafer'de referandum karşıtı Türkmenler ya Türkiye sınırına dayandı ya da savaş olacak korkusuyla silah satın aldı. Konuyla ilgili Sözcü'ye konuşan emekli diplomat, eski Dışişleri Müsteşarı Onur Öymen, Türkiye'de konunun iktidar ve muhalefet tarafından derhal masaya yatırılması çağrısında bulundu. ABD ve diğer ülkelerin Irak'ın toprak bütünlüğüne önem verdikleri yönündeki söylemleri ve Irak Hükümeti'nin referanduma kaşı çıkmasının Barzani'yi etkilemediğini söyleyen Öymen, kararının en çok etkileyeceği ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini söyledi.

ATATÜRK ÖNCEDEN UYARMIŞTI

Öymen sözlerine şöyle devam etti: 1'inci Dünya Savaşı'ndan beri İngilizler, Türklerin Kerkük petrollerini ele geçirmeyi amaçlayabilecek bir hareketi engellemek için Kürt devleti kurulmasını savunuyor. Bu arşivlerde var. Sevr Antlaşması'nın 62 ve 64. maddelerinde Kürt devleti kurulmasına götürecek hükümlere yer vermesi aynı politikanın sonucudur. Henüz Lozan Antlaşması imzalanmadan Atatürk, İngilizlerin Irak'ta bir Kürt hükümeti kurmak istediklerini söylemiş ve bunun yaratacağı olumsuz sonuçlara değinmişti. Lozan'da Musul'un bir referandumla Türkiye'ye bağlanması yolundaki taleplerimizin altındaki sebeplerden biri de buydu. Üstelik referandum yapılacak olan kentler arasında Kerkük ve Mahmur'un bulunması konunun Türkiye için taşıdığı önemi ve ciddiyeti ortaya koymaktadır.

Etiketler :