Türkmen gazetecinin kaleminden "Kerkük'te referandum riski"

Türkmen gazetecinin kaleminden "Kerkük'te referandum riski"
Halk TV ekranlarından zaman zaman telefon bağlantılarından tanıdığınız Kerkük'te yaşayan Türkmen gazeteci Özdemir Hürmüzlü, Kuzey Irak'ta Eylül ayı sonunda gerçekleşecek bağımsızlık referandumunun, Türkmen kenti Kerkük üzerindeki...

Halk TV ekranlarından zaman zaman telefon bağlantılarından tanıdığınız Kerkük'te yaşayan Türkmen gazeteci Özdemir Hürmüzlü, Kuzey Irak'ta Eylül ayı sonunda gerçekleşecek bağımsızlık referandumunun, Türkmen kenti Kerkük üzerindeki etkilerini analiz eden yazısını Halktv.com.tr için yazdı...

Halk TV ekranlarında zaman zaman telefon bağlantılarından tanıdığınız Kerkük'te yaşayan Türkmen gazeteci Özdemir Hürmüzlü, Kuzey Irak'ta Eylül ayı sonunda gerçekleşecek bağımsızlık referandumunun, Türkmen kenti Kerkük üzerindeki etkisi hakkındaki düşüncelerini Halktv.com.tr için yazdı...

İşte Hürmüzlü'nün yazısı:

"Kerkük'te referandum riski

IŞİD terör örgütü 2014 yılında Irak'ın bazı kentlerinin aniden işgal etmesi, ülkenin derin kompleksi olan Kerkük sorununu ikinci planda yer almasının ardından, kentte bayrak krizi ile bugünlerde yeniden gündemi işgal etti.

Kerkük Valisi, Irak anayasasına aykırı olmasına rağmen, kente kamu kurum ve kuruluşlarına Kuzey Irak Yerel Yönetimi bayrağı astı.

Bu olaya karşı Türkmenler mahkemenin yolu tuttu ve Kerkük il meclisi başkanı hakkında suç duyurusunda bulundu. Bu Temmuz ayının sonunda başkent Bağdat'ta mahkemenin ilk oturumu yapılacak.

Tüm bunlar yaşanırken süresi dolmuş Kuzey Irak Yerel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, 25 eylülde Kerkük de dahil olmak üzere bağımsızlık için halk oylaması (Referandum) yapılacağını açıklamasının ardından, kentteki siyasi gelişmeler daha karanlık bir tünele girdi.

Ayrıca, Kerkük hal hazırda Bağdat yönetimine bağlı olmasına rağmen böyle bir adımın arkasında çok sinsi plan olduğu kendini zaten belli ediyor. Zira merkezi hükûmet, hala Musul kurtarma operasyonu tam olarak bitirememiş durumunda ve Iraklı Kürtler ise bu durumdan faydalanarak emellerini gerçekleştirmek istiyorlar.

Kerkük ağzı ile söylediğimiz bir laf var "su yeri sundan serim", yani bu tam da Bağdat yönetimi Kerkük'ü ihmal etmiş durumda ve hatta valiye talimat vermekte artık aciz vaziyetini anlatıyor...

Türkmenlere gelince ne yazık ki, Türkiye'nin Kerkük'teki rolü devre dışı kalınca bu girişimlere karşı ses getirecek bir hareket yapılmayacağı besbelli ama ortada bir gerçek var! Kim ne söylerse söylesin; komşu ülkerler arasında bu referandumu engelleyecek sadece ve sadece Türkiye'dir.

Fakat Türkiye'de sistem değişikliği referandumu yapılması ardında 2019'da yapılması planlanan başkanlık seçimleri, Kerkük'te aktif rol oynamaktan geri kalmasına neden olabilir.

Türk Dışişlerinin ise eskiden yürüttüğü trafiği artık tıkanmış durumda, ortada konuyla ilgilenen Bağdat Büyükelçisinin var ama O'nunda gayretleri yetmiyor. Zira, Dışişleri konuya hakim olmadığı için Büyükelçinin gayretleri fazla sonuç da vermiyor.

Kerkük Valisi, kendisi başkanlığında bulunduğu güvenlik komisyonundaki tek Türkmen üyesinin görevine son vermekle beraber, yaptığı açıklamalarla sürekli Türkmenlere sataşmasının arkasında Türkiye'ye mesaj vermeye çalışıyor. Yakında Vali, "Kerkük'te Türkmenlerin konaklama zamanı bitti artık bu diyarı terk etsinler"  açıklamasını yapsa hiç şaşırmam!.

Kaldı ki, referandum zamanı yaklaştıkça Kerkük'te bir kargaşa çıkma ihtimali de yükseliyor ve bu kargaşadan en büyük zararı Türkmenler görecektir.

Özdemir Hürmüzlü / Kerkük"

Etiketler :