Türkiye'ye sığınan eski SDG sözcüsü Sülo, ABD'nin silah yardımının iç yüzünü anlattı

Türkiye'ye sığınan eski SDG sözcüsü Sülo, ABD'nin silah yardımının iç yüzünü anlattı
ABD'nin Türkiye'nin YPG tepkisi üzerine kurdurduğu Suriye Demokratik Güçleri'nden (SDG) kaçan eski sözcü Talal Silo, ABD'nin silah yardımlarının iç yüzünü anlattı. Sülo, ABD'nin DSG teslim etme görüntüsü altında PYD ve...

ABD'nin Türkiye'nin YPG tepkisi üzerine kurdurduğu Suriye Demokratik Güçleri'nden (SDG) kaçan eski sözcü Talal Silo, ABD'nin silah yardımlarının iç yüzünü anlattı. Sülo, ABD'nin DSG teslim etme görüntüsü altında PYD ve PKK'ya çok büyük miktarda ağır silah verdiğini ve bu silahları denetlemediğini anlattı. SDG'nin bir tiyatro olduğunu söyleyen eski sözcü, Trump döneminde zırhlı araçların verildiğini söyledi.

Talal Sülo, Suriye'de PYD'nin kontrolündeki bölgeden geçen ay kaçarak önce OSÖ'ya teslim olan ardından da Türkiye getirilen ABD'nin PYD/YPG/SDG'ye verdiği silahları anlattı.

ABD, SDG'NİN KURULUŞ TARİHİ DEĞİŞTİRDİ

İlk başta Afrin'de YPG'nin daveti üzerine Ceyşul Suvvar'a (Devrimciler Ordusu) katıldığını anlatan Sülo, SDG'nin kuruluşnda ABD'nin silah yardımını nasıl meşruaştırmak istediğini şu sözlerle anlattı: "İlk toplantıyı PKK bölge yöneticisi Şahin Cilo'yla yaptık. SDG ile toplantımız ayın 15 Ekim'deydi. Ancak Şahin Cilo (SDG'nin kuruluşunu ilan eden) toplantı tarihi için 10 Ekim 2015 yazmamızı istedi. Sebebini sorunca, ABD'nin Haseke'de YPG'ye silah yardımını 10-15 Ekim arasında yaptığını söylediler. ABD'nin uluslararası topluma durumu izah edebilmesi için böyle yaptılar. Silahlar YPG'ye değil SDG'ye gidiyor diyebilmek için. SDG böyle kuruldu."

SDG SADECE İSİM, BİR TİYATRO

ABD Özel Kuvvetler Komutanı Orgeneral Raymond Thomas, itibar kazanması için YPG'ye SDG adını bulduklarını itiraf etmişti. Bununla ilgili de konuşan Sülo, "Bu sadece bir isim. Başka bir şey değil. Biz maaş dahil her şeyi YPG'den alıyoruz. SDG'nin kuruluşunun asıl nedeni ABD'dir. ABD yönetimi Kürtlere silah vermek istiyordu. SDG'nin kuruluş ilanı sadece bir tiyatroydu." dedi.

Sülo, ABD yönetimi ve SDG'nin başında görünen Şahin Cilo arasında yapılan anlaşmayla terör örgütü IŞİD'cilerin kaçakçılığı yapıldığını da söyledi.

"ARAPLARA SİLAH VERİLMİŞ GİBİ GÖSTERİLİYOR"

YPG'nin Münbiç operasyonunda kağıt üzerinde tüm silahları Arap asıllı Ebu Emced'e teslim edilmiş gibi gösterildiğini söyleyen Sülo, "Bu bir tiyatroydu. Ebu Emced, bana 'Büyük miktarda silahlar alıyorum ancak bana tek parça silah verilmiyor. Görevim ve yetkim sadece imza atmak' diyordu" ifadelerini kullandı.

Ve BRETT MCGURK YİNE SAHNEDE

Tüm fikirler Brett McGurk tarafından ortaya atıldığını belirten Sülo, Rakka operasyonu sırasında McGurk'un, Arap Koalisyonu adında güç kurulmasını istediğini ama bununda görevinin gönderilen sadece silahları teslim almak olduğunu söyledi. Bu silahlardan Kürtler dışındaki Arap, Türkmen ve Süryanilere sadece hafif silahlar dağıtıldığını söyledi ve ekledi:

"Koalisyonun adı Arap'tı ancak Arapların hiçbiri şeyi yoktu. Deyrizor askeri meclisi de sadece imza atıyor. ABD'nin bundan haberi vardı, tiyatroyu kendileri istedi. Tüm bu oyunlar, bir gün bu silahların PKK'ya ulaştırıldığının ortaya çıkmaması için yapıldı. Ancak biz bu gelişmiş silahların PKK ve YPG'ye gittiğinden emindik."

ABD SİLAHLARIN NEREYE GİTTİĞİNİ DENETLEMİYOR

Amerikanların silahların nereye gittiğini umursamadığını söyleyen Sülo, "Bir kere bile silahları ne yaptığımızı nerede kullandığımızı sormadılar" dedi.

TRUMP DÖNEMİNDE DESTEK ARTTI

Obama döneminde sınırlı destek olduğuna dikkat çeken eski YPG sözcüsü, "Trump başa geçtikten sonra destek şekli değişti. Obama döneminde bize kullanılmış silah da geliyordu, bazıları kullanılamaz haldeydi. Trump gelince zırıhlı araçlar gelmeye başladı" ifadelerini kullandı.

"SDG'Yİ ABD YÖNETİYOR"

SDG'nin aslında ABD tarafından yönetildiğini ve yapılan seçimlerin tiyatro olduğunu belirten Sülo, "Şahin Cilo'yu herkes biliyor. İşlerin başında bu şahıs var. Yardımcısı Kahraman'dı. Bu da PKK yöneticilerindendir. 3 numaralı yetkili bendim. Her noktada PKK'ya ait kontrol noktaları ve takip ekipleri var. Mahkemede, sivil meclis, sağlık ve diğer her alanda illaki bir PKK lideri mevcut" diye konuştu.

SALİH MÜSLİM'İN BU PROJEDE HİÇ BİR YERİ YOK

Sülo, PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin başında bulunan Salih Müslim'le ilgili  de "PKK, Salih Müslim'in ise basındaki rolünden yararlandı ve onu kullanmada başarılı oldu. Gerçekte hiçbir rolü yoktu. Özerk yönetim ilanı sırasında da salonda Müslüm'i 7. sıraya oturtmuşlardı. Hiçbir yeri yoktu bu projede" dedi.

SDG ADI ALTINDA 50 BİN MİLİTAN VAR

Sülo, SDG'ye bağlı görünen 50 bin militan olduğunu, bunların yüzde 70'i YPG'lilerin oluşturduğu, Türkmenler kendi liderliğinde ise sadece 65 kişi bulunduğu söyledi. Türkmen Askeri Meclisi'nin sembolik olarak kurulması istendiğini belirten eski SDG sözcüsü, "150 isim önerdim oysa. 'Neden 150? 50 yeterli' denildi bana" ifadelerini kullandı.

"RAKKA OPERASYONUNDA ÖLENLERİN YÜZDE 80'İ ARAP"

Rakka operasyonlarına da değinen Sülo, burada ölenlerin yüzde 80'i Araplar yüzde 20'si Kürtler olduğunu belirterek, "Arapların sayısının artırıldığını görüyoruz ancak kandırıldılar. Sahte vaatler verildi. YPG’liler SDG'nin parçası görünse de bunu kabul etmiyorlar ve biz bağımsızız diyorlar. SDG, sadece bir isimdir. Yeryüzünde gerçek varlığı yok"

SDG İÇİNDE YOLSUZLUKLAR DA ORTAYA ÇIKMIŞ...

Maaşlar aylık 170-200 dolar arasında. Liderler maaşsız ama kaçakçılık ve rüşvetten kazanıyorlar. Ben Şahin Cilo'dan doğrudan maaş alıyordum. Binlerce dolar alıyordum ve durumum gayet iyiydi. Militanlar ise Suriye lirası alıyor. PKK lider takımı maaşsız ancak tüm talepleri yerine getiriliyor. Zaten yolsuzluklar da ortaya çıktı daha sonra.

Etiketler :