ABD'den sonra şimdi de Ruslar PYD/YPG'yi resmen muhatap saymaya kalkıyor?

ABD'den sonra şimdi de Ruslar PYD/YPG'yi resmen muhatap saymaya kalkıyor?
Murat Yetkin Rusya'nın PYD hamlesini değerlendirdi.

Murat Yetkin Rusya'nın PYD hamlesini değerlendirdi. Yetkin'in değerlendirmesine göre Rusya'nın PYD'yi resmi muhatap olarak sayması Türkiye'nin Suriye siyasetini zora sokacak. Murat Yetkin yazısında Türkiye'nin PYD ile ittifak kuran ABD'ye karşı Rusya'yla  yakınlaşma kozunun ve manevra alanlarının daralacağını ifade etti.

İşte Murat Yetkin'in  değerlendirmesi:

"ABD’den sonra Rusya’nın da PKK’nın Suriye uzantısı PYD’yi resmi muhatap saymak istemesi Türkiye’nin Suriye siyasetini biraz daha zora sokacağa benziyor.

Moskova’nın PYD’yi Suriye’nin meşru muhalif güçlerinden biri sıfatıyla Astana barış sürecine dâhil etme talebi Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından, 6 Ağustos’ta Filipinler’in Başkenti Manila’da yapılan görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na iletildi.

Görüşme hakkında ayrıntı veren TRT World haberine göre, Lavrov Astana’daki görüşmelerine katılacak meşru Suriye muhalefeti heyetine PYD’den de bazı isimlerin katılmasından yana olduklarını söyledi. Çavuşoğlu ise Türk hükümetinin bunu “kırmızı çizgi” sayacağını ve “kabul edilemez” gördüğünü söyledi.

Görüşmeye dair yapılan açıklamalarda Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri ve domates ticareti üzerinde durulduğu söylenmiş olmasına karşın, diplomatik kaynaklar asıl ağırlığın PYD konusundaki tartışmada olduğunu öne sürüyor.

Dün Tahran’da Türkiye, Rusya ve İran’dan üst düzey diplomatların katılımıyla başlayan çatışmasızlık bölgelerinin genişletilmesi görüşmeleri öncesi Rusya ile yaşanan bu gerilim Türkiye’nin atabileceği yeni Suriye adımlarını da kısıtlıyor."

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz; Murat Yetkin-Rusya da PYD dedi

Etiketler :