Türkiye'deki üniversite mezunu işsiz sayısı 55 ilin nüfusunu geride bıraktı!

Türkiye'deki üniversite mezunu işsiz sayısı 55 ilin nüfusunu geride bıraktı!
Türkiye’de işsiz birey sayısı 3 milyonu aşarken, bunlardan 828 binini üniversite mezunlarının oluşturduğu belirlendi.

Ajans Press, Türkiye'deki işsizlik oranlarını ve okuma oranına göre dağılımını inceledi. Ajans Press'in Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, Türkiye'de 3 milyon 275 bin işsiz insan sayısı tespit edilirken, 828 binini üniversite mezunlarının oluşturduğu belirlendi. Üniversite mezunlarının oluşturduğu bu sayının, toplam işsizlere orana kıyasladığında yüzde 27 olarak ölçüldüğü belirtildi.

73 BİN MÜHENDİS İŞSİZ

Ajans Press ve ITS Medya'nın gerçekleştirdiği medya incelemesinde, işsizliğin, haber çıkışlarıyla medyanın gündemini de belirlediği tespit edildi. 2015 yılında 48 bin 300 olan haber çıkışı, 2016'da 36 bin 508, geçen yıl ise 48 bin 854 olduğu belirlendi. Üniversiteden mezun 828 bin işsiz sayısının Türkiye'deki 55 şehri geride bıraktığı belirtilen incelemede, meslek gruplarına bakıldığında listenin başını 73 bin kişiyle mühendislerin çektiği ifade edildi. İncelemede, bazı uzman yorumlarına göre mühendislerin asgari ücretle çalışmak zorunda kaldığı belirlenirken, işsiz mühendis sayısının gün geçtikçe arttığına değinildi. Kontrolsüz açılan üniversitelerin ve yanlış sanayi politikalarının da bu durumda etkili olduğu, medyaya yansıyan diğer başlıklar arasında yer aldığı belirtildi.

2017 yılında belirlenen yüzde 27 oranındaki işsiz üniversite mezununun yanı sıra, lise mezunları arasında işsizlik oranının yüzde 38, lise diploması olmayanlarda ise yüzde 49 olarak belirlendiği belirtildi. Türkiye'de mezun olduktan sonra iş imkânı en kısıtlı olan diğer bölümlerin ise sanatsal ve beşerî bilimler, sosyal bilimler ve gazetecilik alanında eğitim alanların olduğu belirtilen araştırmada, bu bölümlerden mezun olanların işsizlik oranının yüzde 35'in üstünde olduğu ifade edildi.

Etiketler :