Türkiye'de Kudüs protestoları...

Türkiye'de Kudüs protestoları...
ABD Başkan'ı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması Türkiye'nin bir çok bölgesinde protesto edildi.

ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Türkiye'nin pek çok noktasında protesto ediliyor.

ABD Başkanı Donald Trump'un Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdıklarını açıklaması, Fatih Camii'nde binlerce kişi tarafından protesto ediliyor. Gösteri öncesi çok sayıda vatandaş ellerinde Filistin bayraklarıyla camiye gelirken, yoğun güvenlik önlemleri alındı.

ANKARA'DA HACI BAYRAM CAMİSİ'NDE KUDÜS PROTESTOSU

Cuma namazının ardından Memur-Sen'in çağrısıyla Ankara'da Hacı Bayram Camisi'nde bir araya gelen STK temsilcileri ve vatandaşlar, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planını telin etti. Eylemde konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Kudüs, direnişin en stratejik, en önemli hattıdır. Kudüs düşerse direniş hattı çöker. Bu böyle bilinmelidir. O nedenle her kim kendisini antiemperyalist olarak, sömürge karşıtı olarak tanımlıyorsa, onları ve tüm Müslüman dünyayı Kudüs direnişi etrafında kenetlenmeye çağırıyoruz" dedi.

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planı Ankara'da Hacı Bayram Camisi'nde cuma namazının ardından protesto edildi. Eyleme Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen yönetim kurulu üyeleri, sendika başkanları, Şanlıurfa Milletvekili Sağlık-Sen onursal başkanı Mahmut Kaçar ve çok sayıda STK temsilcisi katıldı.

Protesto eyleminde konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Kudüs, direnişin en stratejik, en önemli hattıdır. Kudüs düşerse direniş hattı çöker. Bu böyle bilinmelidir. O nedenle her kim kendisini antiemperyalist olarak, sömürge karşıtı olarak tanımlıyorsa, onları ve tüm Müslüman dünyayı Kudüs direnişi etrafında kenetlenmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

15 TEMMUZ ŞEHİTLER ANITI'NDA PROTESTO

15 Temmuz Derneği, darbe girişiminde yaralanan gazilerle birlikte ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını 15 Temmuz Şehitler Anıtı'nda protesto etti.

EYÜP SULTAN CAMİSİ'NDE PROTESTO

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının önderliğinde Eyüp Sultan Camisi'nde sabah namazını kılan vatandaşlar, daha sonra ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepki göstermek için meydanda bir araya geldi.

Ellerinde "Kudüs onurumuzdur", "Kudüs namusumuzdur", "Kudüs istiklal ve istikbaldir" dövizleri taşıyan katılımcılar, sloganlar attı.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ'NDE GÖSTERİ

İstanbul Üniversitesi'ndeki bir grup öğrenci, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını protesto etti."Emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı gençlik ayakta, Filistin'in yanında" yazılı pankart taşıyan öğrenciler, sloganlar attı.

İZMİR

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması İzmir'de protesto edildi.

İzmir Sivil Toplum Kuruluşları (İZTOK) öncülüğünde çeşitli STK ve siyasi partilerin temsilcileri ile vatandaşlar cuma namazı sonrası Konak Yalı Camisi önünde toplandı.

Türk ve Filistin bayrakları ve Mescidi Aksa fotoğrafları taşıyan kalabalık, "Katil ABD Ortadoğu'dan defol", "İnsanlık uyuma Kudüs'e sahip çık", "Direnişe devam Kudüs'e selam", "Katil İsrail iş birlikçi ABD" sloganları attı.

İZTOK Dönem Sözcüsü Cüneyd Dayhan, yaptığı konuşmada, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs ile ilgili yaptığı hukuksuz ve sorumsuz açıklamayı kabul etmediklerini söyledi.

Trump'ın siyonistlere hizmet ettiğini savunan Dayhan, şöyle konuştu:

"Birleşmiş Milletler kararlarını bakkal defteri gibi üzerini çizerek değiştirebileceğini zanneden Trump'ın aslında bunu güçlü olduğu için değil, sadece sallanmakta olan koltuğunu korumak için yapmakta olduğunun tüm dünya farkındadır. Başkanlık ofisine geçtiği günden itibaren bir yandan CIA öte yandan FBI soruşturmalarından bunalan, Pentagon tarafından sözü çiğnerek aşağılanan Trump, göreve getirdiği birçok kişinin istifasını kabul ederek izlemek zorunda kalmıştır. Sıranın kendisine geldiğinin de farkında olan Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'dan beklediği tepkiyi alamayında ülkesindeki algıyı dağıtmak için Ortadoğu'ya yönelmiştir."

Dayhan, Suudi Arabistan'da kılıç sallayarak İslam ülkelerini birbirine düşürmek isteyen Trump'ın bu oyununun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bozulduğunu aktardı.

AK Parti İzmir İl Başkanı Delican da Kudüs için de sonsuza kadar nöbet tutabileceklerini söyledi.

ABD Başkanı Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklamasının insanlık vicdanını yaraladığının ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğinin altını çizen Delican, "Cumhurbaşkanımızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs, tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. " şeklinde konuştu.

Saadet Partisi İzmir İl Başkanı Zekeriya Hazırbulan ise Kudüs'ün İslam'a ait olduğunu ve öyle de kalacağını vurguladı.

TUNCELİ

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı Tunceli'de protesto edildi.

Cuma namazı çıkışı Atatürk Mahallesi'ndeki Yunus Emre Camii önünde bir araya gelen grup ellerinde "Kudüs bizimdir", "Tunceli Kudüs'e sahip çıkıyor", "Kudüs kırmızıçizgimizdir" yazılı dövizlerle Trump'a tepki gösterdi.

Grup adına açıklamada bulunan AK Parti Tunceli İl Başkanı Fatih Tek, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs açıklamasının, insanlık vicdanını yaralayarak bölgedeki sorunları derinleştirdiğini söyledi.

Kudüs'ün tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu belirten Tek, "Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İslam'ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır" dedi.

Açıklamaya, Vali ve Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel, partililer, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

KONYA

Konya'da sabah namazı sonrası toplanan vatandaşlar, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması kararına tepki gösterdi.

Tarihi Kapu Camisi önünde sabah namazı sonrası bir araya gelen vatandaşlar, ABD ve İsrail aleyhine sloganlar attı.

Sık sık tekbirler getiren gruptakiler, "Kudüs İslam'ındır", "Kudüs Müslümanların onurudur" pankartı açtı.

Çeşitli sivil toplum örgütlerinin destek verdiği gösteride grup adına açıklama yapan İHH İnsani Yardım Vakfı Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Uysal, Mescid-i Aksa'nın bulunduğu Kudüs'ün, Müslümanların ilk kıblesi ve onuru olduğunu söyledi.

Programa, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı ve Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da katıldı.

ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da, Osmanlı döneminden bu yana sürdürülen "esnaf duası" için bir araya gelen esnaf ve vatandaşlar, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması kararına tepki gösterdi.

Tarihi Balıklıgöl yerleşkesinin yakınlarındaki iş yerlerinde faaliyet gösteren esnaf, asırlardır süren gelenek kapsamında haftanın iki günü "hayırlı ve bereketli kazanç" için dua ediyor.

Tarihi çarşılar bölgesinde sabah saatlerinde yapılan "esnaf duası"nın ardından, Müslümanların ilk kıblesine ev sahipliği yapan Kudüs için de dua edildi. Bu sırada bazı vatandaşlar gözyaşı döktü.

GAZİANTEP

Gaziantep'te aralarında Suriyelilerin de bulunduğu binlerce vatandaş Ulu Cami önünde toplandı.

AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Filistin Dostluk Grubu Genel Sekreteri Nejat Koçer, cuma namazının ardından gruptakiler adına yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletleri (BM) göreve çağırdı.

Koçer, "Çocukların katledildiği, Gazze'nin abluka altına alınarak dünyadan tecrit edildiği ve insani malzemelerinin dahi giremediği Kudüs'ün İsrail'in başkenti olmasını kınıyor ve reddediyoruz." dedi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer de Trump'ın kararını kınadı.

AK Parti İl Başkanı Eyüp Özkeçeci'nin de aralarında yer aldığı grup bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.

Bu arada, TFF 1. Lig ekiplerinden Gaziantepspor'un futbolcuları da cuma namazı sonrası ellerinde Türk bayraklarıyla ABD'nin kararını protesto etti.

MALATYA

Malatya'da Yeni Cami önünde toplanan, aralarında kadın ve öğrencilerin de bulunduğu grup karara tepki gösterdi.

Ellerinde Türk ve Filistin bayraklarıyla "Yıkılasın İsrail enkazını göreyim", "Kudüs bir sınav kağıdı her Mümin kulun önünde" gibi dövizler taşıyan gruptakiler, sık sık tekbir getirip ABD ve İsrail aleyhine slogan attı.

Grup adına açıklamada bulunan AK Parti Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı ve Genç Memur-Sen Malatya Şube Başkanı Oğuz Güçlü, ABD'nin kararını kınadı.

Filistin için toplu duanın ardından bir süre slogan atan gruptakiler, daha sonra alandan ayrıldı.

TOKAT

Tokat Meydan Cami'nde cuma namazı çıkışında AK Parti İl Başkanlığı tarafından düzenlenen basın açıklamasına ellerinde Filistin bayrakları ile katılan vatandaşlar tekbir getirdi. AK Parti Tokat İl Başkanı Metin Polat, Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklamasının insanlık vicdanını yaralamış ve bölgedeki sorunları derinleştirmiş olduğunu söyledi. Alınan kararın İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacağını ifade eden Başkan Polat, "Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İslamın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaktır. İslam'ın harem-i izzeti olan Kudüs'ü tacize teşebbüs edenler, Türküyle, Arabıyla, Kürdüyle tüm Müslümanlarda Selahaddin Eyyubi ruhunun dirilip karşılarına dikildiğini göreceğiz" dedi.

SİVAS

Sivas'ta da cuma namazı sonrası AK Parti İl Başkanlığı, Memur-Sen İl Temsilciliği ve İnsani Yardım Vakfı'nın düzenlediği eyleme 76 sivil toplum kuruluşu destek vererek, yaklaşık bin kişi katıldı. Öğrencilerin de katıldığı eylemde İsrail ve Trump aleyhine sloganlar attı. AK Parti İl Başkanı Ziya Şahin yaptığı konuşmada, "Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklaması insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Cumhurbaşkanımızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Bu bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka bir sonucu olmayacaktır" diye konuştu.

Memur-Sen İl Başkanı Efe Zileli ise "Şiddeti daha da derinleştirecek kanlı iktidarlarını sürdürmek isteyen bir zihniyet Kudüs üzerinden yeni bir hamle yapmaya hazırlanıyor. Bunu gören tarihsel gerekçelerini bilen ve dünyanın bu devrine itiraz eden vicdan sahiplerinin sesi olarak ihtarda bulunmak üzere burada toplanmış bulunmaktayız" şeklinde konuştu.

Kuran-ı Kerim okunması ve yapılan duanın ardından grup dağıldı.

YOZGAT

Yozgat'ta da cuma namazı sonrası Kudüs için eylem yapıldı. AK Parti İl Teşkilatı öncülüğünde Çapanoğlu Büyük Cami'de toplanan vatandaşlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail'in başkentini Kudüs olarak tanımasına tepki göstererek ABD ve İsrail'i protesto etti. AK Parti Yozgat İl Başkanı Celal Köse yaptığı açıklamada, alınan kararın İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti artıracağını söyledi. Türkiye'nin Kudüs'ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında ortaya konulan tepkinin sonuna kadar arkasında olacaklarını söyleyen Köse, "Tüm Müslümanların Türkiye'nin çağrısına kulak vererek Kudüs'e sahip çıkacağına inanıyorum" dedi.

MARDİN

Mardin'de Fuat Yağcı Camisi'nde, aralarında Memur-Sen, MÜSİAD, Ensar Vakfı, Cihannüma, İlim Yayma Cemiyetinin de bulunduğu 57 sivil toplum kuruluşunun temsilcileri ve vatandaşlar, cuma namazının ardından bir araya geldi.

Türkçe, Kürtçe ve Arapça "Kudüs ümmetindir, Kudüs'e sahip çık" pankartı açıldı.

Memur-Sen İl Temsilcisi Mustafa Aydın, burada yaptığı açıklamada, tevhid ve kardeşliğin merkezi Kudüs'ün derin bir tarih, ağır bir emanet ve büyük bir değerin adı olduğunu söyledi.

İngilizlerin ve batılı güçlerin işgalleri, baskıları ve saldırıları ile Filistinlilerin göçe zorlandığını aktaran Aydın, ABD olmak üzere tüm emperyal güçlerin desteği ile siyonistlerin Filistin topraklarındaki Müslümanların evleri, iş yerleri ve çocuklarına saldırısının hiç bitmediğini belirtti. Aydın, şöyle devam etti:

"Trump'ın açıklaması insanlığa ihanettir. Bu açıklama fitnenin fitilini tutuşturmak, bölgesel bir savaşı kışkırtmaktadır. ABD'nin bu kararı İslam dünyasını hiçe saymaktır ve ağır bir ihanettir. Kudüs bütün Müslümanlarındır ve Müslümanların kutsal beldesi olarak kalmaya devam edecektir. Kudüs, dünyada uluslararası hukukun ve anlaşmaların ne kadar anlamsız ve aciz olduğunu göstermektedir. Kudüs Müslümanlara acil çağrıdır. Zira Allah Kudüs davası ile hepimizi imtihan etmektedir."

İslam dünyasının dört köşesinde ve Türkiye'nin 81 ilinde bütün Müslümanların Kudüs davası için tek vücut olarak ayakta olduğunu aktaran Aydın, Kudüs'ün siyonizme ve işbirlikçilerine teslim olmayacağını sözlerine ekledi.

Açıklamada, dua okunurken bazı katılımcılar gözyaşı döktü. Açıklamaya, AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, AK Parti İl Başkan Vekili Hamit Ete de katıldı.

SİİRT

Siirt'te de Abdulhakim Sancak Çarşı Camisi'nde kılınan cuma namazının ardından vatandaşlar, 56 sivil toplum kuruluşundan oluşan Siirt Birlik Platformu öncülüğünde bir araya geldi.

Çeşitli sloganlar atan grup, "Kudüs, ümmetin kırmızı çizgisidir", "Kudüs, Müslümanların istikbal ve istiklalidir", "Kudüs Müslümanlarındır" ve Kürtçe "Yaşasın Kudüs'ün direnişi" yazılı pankartlar taşıdı.

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) İl Temsilcisi İbrahim Ethem Göztok, yaptığı açıklamada, Trump'un hukuksuz Kudüs açıklamasının insanlık vicdanını yaraladığını, bölgedeki sorunları derinleştirdiğini söyledi.

Kudüs'ün tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu vurgulayan Göztok, "Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir." dedi.

İslam'ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenlerin tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklarını dile getiren Göztok, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bir yandan gönül coğrafyamıza ölümler yağdırılırken bir yandan da kutsallarımız çiğnenip topraklarımıza el uzatılmaktadır. Hadsizliğin, saldırganlığın ve hukuksuzluğun geldiği son nokta olarak siyonizmin bu devirdeki kullanışlı piyonu Trump aracılığıyla ilk kıblemiz Kudüs'ümüzü işgalci İsraillilerin siyonist emelleri doğrultusunda başkent ilan etme cüretinde bulunmuşlardır. İlk kıblemizin bulunduğu Filistin 1948 yılından beri yüzlerce yıllık Büyük İsrail Projesi çerçevesinde adım adım işgal altına alınmıştır. Televizyonlarda naklen Müslüman semtleri bombalanırken masum kadınları, erkekleri, çocukları dünyanın gözü önünde cami avlusunda katledilirken bunu yapan işgalci güruhu şımarıklıkla nitelendirip şirin göstermeyi alçaklık olarak nitelendiriyoruz."

İslam'ın harem-i izzeti olan Kudüs'ü tacize teşebbüs edenlerin Türk'ü, Arap'ı ve Kürt'ü ile tüm Müslümanların da Selahaddin-i Eyyubi ruhunun dirilip karşılarına dikildiğini göreceklerini ifade eden Göztok, Türkiye'nin, insanlığın silüeti olan Kudüs'ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasında olacağını kaydetti.

ADIYAMAN

Adıyaman Demokrasi Parkı'nda cuma vakti toplanan yüzlerce kişi sloganlar atarak ABD'nin kararını protesto etti.

Grup adına konuşan İnsani Yardım Vakfı Adıyaman Şube Başkanı Fadıl Akkuş, İsrail'in Kudüs'te varlığının gayri meşru olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından İsrail bayraklarını yakan grup, bir süre slogan atıp Dursun Çavuş kavşağına kadar yürüdü.

VAN

AK Parti Van İl Başkanlığı, Köklü Değişim Van Temsilciliği ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencileri tarafından ayrı ayrı düzenlenen protestolarla ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepki gösterildi.

AK Parti Van İl Başkanlığı tarafından organize edilen ve kentteki birçok sivil toplum kuruluşunun destek verdiği basın açıklaması için yüzlerce vatandaş cuma namazını müteakip Yukarı Nurşin Camii'nde bir araya geldi. "Kudüs davamız" şeklinde başlayan basın metnini okuyan AK Parti Van İl Başkan Vekili Adnan Yörük, "Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Cumhurbaşkanımızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs, tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır" dedi.

Kabul edilemez karardan hemen dönülmesi gerektiğini ifade eden Yörük, "İslam'ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır. İslam'ın harem-i izzeti olan Kudüs'ü tacize teşebbüs edenler; Türküyle, Arabıyla, Kürdüyle tüm Müslümanlarda Selahaddin Eyyubi ruhunun dirilip karşılarına dikildiğini göreceklerdir" şeklinde konuştu.

Basın açıklaması, Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi adına Halit Sancak'ın okuduğu dua ile son buldu.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğrencileri, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki yürüyüşü gerçekleştirdi. Van YYÜ Öğrenci Konseyi ile Üniversite Ak Gençlik Topluluğu (ÜNİAK) organizesiyle cuma namazını müteakip YYÜ Merkez Camii önünde bir araya gelen öğrenciler, ellerinde Filistin ve Türk bayrakları ile otobüs durağına kadar yürüyüş yaptı.

KARS

Kars'ta yüzlerce vatandaş, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını cuma namazı sonrasında yapılan basın açıklaması ve tekbirler ile protesto etti.

Kars'ta bugün cuma namazı sonrasında Fethiye Camii önünde bir araya gelen AK Parti Kars İl teşkilatı, üyeleri ve namaz için gelen vatandaşlar, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına tepki gösterdi. Kudüs ümmetin kalbidir ve Kudüs halkı yalnız değildir yazılı dövizler açarak alınan kararı protesto etti. AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey'in de katıldığı basın açıklamasında konuşan Ak Parti İl Başkanı Adem Çalkın, İslam'ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere, ancak tüm müslümanların iki elin parmaklarının kenetlenmesi gibi bütünleşmesiyle engel olabiliriz. Biz müslümanlar olarak Kudüs davası ve ümmetin birliği için her türlü çabayı göstermeye, her türlü fedakarlıkta bulunmaya hazırız. Kudüs davasının sonuna kadar takipçisi olacağız dedi.

KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş'ta, Suriyeli sığınmacı ve Filistinli öğrencilerin de bulunduğu binlerce kişi, ABD'nin kararına tepki gösterdi.

Cuma namazı sonrası Kahramanmaraş Sivil Toplum Kuruluşları Platformu öncülüğünde Demokrasi Meydanı'nda toplanan grup, tekbir getirip, "Kudüs İslam'ındır" ve "Kudüs'e selam, direnişe devam", "Kahrolsun İsrail" ve "Katil İsrail defol" gibi yazılı dövizler taşıdı. Türk ve Filistin bayrakları taşıyan gruptakiler, ABD ve İsrail aleyhine slogan attı.

AK Parti İl Başkanı Ahmet Özdemir ile Kahramanmaraş Platformu Sözcüsü Yusuf Bülbül, grup adına konuşma yaptı.

Toplam 170 sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile gazilerin de yer aldığı protesto da binlerce vatandaş, sık sık tekbir ve sloganlarla karara tepkisini dile getirdi.

Dua edilmesinin ardından grup dağıldı.

ORDU

Ordu'da Ak Parti İl Başkanlığı tarafından cuma namazı çıkışında 'Kudüs Davamız' adlı basın açıklaması yapılarak, Amerika Birleşik Devletleri protesto edildi.

Ordu Yalı Camii'nde kılınan cuma namazı ardından cami avlusunda toplanan teşkilat üyeleri 'Kudüs Davamız' adı altında basın açıklaması yaptı. Ak Parti Ordu İl Başkanı Uğur Çelenk, Ak Parti Genel Merkezi tarafından 81 ilde aynı anda yapılan basın açıklamasının Ordu'nun 19 ilçesinde gerçekleştirildiğini söyledi. ABD Başkanı Donald Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklamasını kınayan Çelenk, "Sayın Cumhurbaşkanımızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs, tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti artırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. Diğer taraftan ABD'nin bu kararı, dünyada yaşanan adaletsizliğin yeni bir tezahürüdür. Kudüs davasının sonuna kadar takipçisi olacağız" dedi. Basın açıklamasının ardından grup dağıldı.

SÜRYANİLERDEN TEPKİ

Mardin'de yaşayan Süryaniler, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterdi.

Mardin Protestan Kilisesi Pastörü Ender Peker, gazetecilere yaptığı açıklamada, kutsal bir şehir olan Kudüs'ün tüm dinler için önemi bulunduğunu söyledi.

Kudüs'ün bir isminin de barış şehri, selamet şehri anlamına gelen Dar'us-selam olduğunu aktaran Peker, "Gerçekten bu isme uygun olsun, ismine uygun devam etsin. Barış içinde, selamet içinde devam etsin. Kudüsherkes için önemlidir. Birçok peygamber buradan geçmiştir. Birçok dinin kutsal mekanı halindedir. Onun için temenni ediyoruz ki orada sorun çıkmasın." dedi.

Etiketler :