Türkiye Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan, CEO'luk görevinden alındı

Türkiye Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan, CEO'luk görevinden alındı
Türkiye Varlık Fonu yönetiminde şok bir görevden alma yaşandı. Fon'un CEO'luk görevini yürüten Mehmet Bostan görevden alındı, yerine yönetim kurulu üyesi Hikmet Karadağ vekaleten atandı.3 Kasım 2016'da Özelleştirme İdaresi...

Türkiye Varlık Fonu yönetiminde şok bir görevden alma yaşandı. Fon'un CEO'luk görevini yürüten Mehmet Bostan görevden alındı, yerine yönetim kurulu üyesi Hikmet Karadağ vekaleten atandı.

3 Kasım 2016'da Özelleştirme İdaresi başkanlığı görevinden Türkiye Varlık Fonu başkanlığı görevine getirilen Mehmet Bostan, o tarihten beri Varlık Fonu'nun hem genel müdür hem de yönetim kurulu başkanı olarak görev yapıyordu.

BORSA İSTANBUL BAŞKANI VEKALETEN ATANDI

BloombergHT'nin edindiği bilgilere göre Mehmet Bostan, Türkiye Varlık Fonu CEO'luğu görevinden alınarak, yerine  getirilen Yönetim Kurulu üyesi Himmet Karadağ, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürütüyor.

15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından varlık, nakit, arsa ve hisse senetleri ile toplamda 200 milyar dolar büyüklüğe sahip olacağı açıklanan Türkiye Varlık Fonu kuruldu. Fon kurulduğundan bu yana ortaya birçok görüş atıldı. Yetkililer, hisse senedi alımından dövize müdahaleye, borçlanma maliyetini düşürme adımlarına kadar fonun birçok işlevi olabileceği teklifi getirdiler.

ERDOĞAN-YILDIRIM ÇEKİŞMESİ

Ancak bugüne kadar fonun yapabildiği başlıca şey Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım çevresinde toplanan iki kampın arasındaki güç mücadelesini tetiklemek oldu. Konuya yakın 7 kaynağın Bloomberg News’dan Kerim Karakaya, Onur Ant ve Benjamin Harvey’e verdiği bilgiye göre toplanacak varlığın nasıl kullanılması gerektiği yönündeki görüş ayrılıkları, Varlık Fonu’nu paralize etti.

Dört kaynağın verdiği bilgiye göre görüş ayrılıkları o kadar derin ki Yıldırım’ın takımı, Erdoğan tarafından desteklenen Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan’ın görevinden alınması için çalıştı. Erdoğan, Yıldırım ve Bostan’ın ofisleri Varlık Fonu’na ilişkin soruları cevaplamadı. Konuya yakın bazı kaynaklar, Fon’un politik amaçlarla yanlış kullanılmasından endişe ettiklerini belirtiyor. Varlık Fonu, Ziraat Bankası, Halkbank, Türk Havayolları, Türk Telekom, Borsa İstanbul ve Milli Piyango’da hisseye sahip.

Etiketler :