Türkiye işçi sınıfı Türkler'i unutmuyor

Türkiye işçi sınıfı Türkler'i unutmuyor
DİSK’in kurucusu Kemal Türkler, katledilişinin 38’inci yılında mezarı başında anıldı. Anmada, “İşçi sınıfı Kemal Türkler'i unutmayacak, mücadelesi yolumuzu aydınlatıyor” denildi

BirGün'den Yağmur Öztürk'ün haberi - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) kurucusu ve ilk genel başkanı Kemal Türkler, 22 Temmuz 1980’de İstanbul Merter’deki evinden çıktığı sırada suikasta uğrayarak öldürülüşünün 38’inci yılında, İstanbul Topkapı Mezarlığı’nda anıldı.

Anmaya ailesi, DİSK ve DİSK’e bağlı sendikalar Birleşik Metal-İş ve Nakliyat-İş, Türkiye Komünist Hareketi (TKH), DİSK’in yaşayan en eski üyesi Nurettin Çavdargil ve çok sayıda işçi katıldı. “Kemal Türkler ölümsüzdür” sloganları ve Kemal Türkler’in fotoğrafı eşliğinde yürüyen grup, Türkler’in mezarı başına karanfiller bıraktı.

'UMUDUMU YİTİMEDİM'

Kemal Türkler’in kızı Nilgün Türkler Soydan bu kalabalığı görmekten mutlu olduğunu belirterek, “Böyle bir kitle gördüğüm için seviniyorum. 38 yıldır bizi yalnız bırakmadığınız için teşekkürler. Belki en çok birlik olmamız gereken zamanlardayız. Babamın da bir lider olarak birleştirici özelliğinin tekrar öne çıktığını görüyor ve çok mutlu oluyorum. Gençlerin gözündeki pırıltıdan mutlu olduğumu ayrıca ifade etmek istiyorum. Aydınlık günlere ulaşacağımıza dair umutlarımı yitirmedim” dedi.

'BU MİRASTAN GURUR DUYUYORUZ'

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Kemal Türkler’i anarak başladığı konuşmasına şöyle devam etti: “Biz burada matem tutmuyoruz. Kemal Türkler’den aldığımız mirasın genç kuşaklara onurlu bir şekilde aktarıldığını göstermek için buradayız. Bizlere bırakılan bu mirastan gurur duyuyoruz.”

Devlet Denetleme Kurulu’nun Cumhurbaşkanlığı’na bağlanmasını eleştiren Serdaroğlu, “Sendikaların başında kılıç sallandırılıyor. Devlet Denetleme Kurulu’nun sendikaları denetleme yetkisi yoktur. Sendikamızı size denetletmeyeceğiz. Hukuka göre sendikaları denetleme mekanizmaları farklıdır. Bu kararlılık tüm sendikalarca ortaya konmalıdır. Biz Türkler’in ilkelerini yaşatmaktan geri durmayacağız” şeklinde konuştu.

'YENİ REJİM TEPEDEN TIRNAĞA İŞÇİ DÜŞMANI'

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da yeni rejimin işçi haklarına ve Türkler’in ilkelerine aykırı olduğunu vurguladı. Çerkezoğlu yeni sistemi şöyle eleştirdi:

“Kurucu genel başkanımız Türkler’in cezasız bırakılan katilinin suç ortağı kardeşi, yeni düzenin meclisinde oturuyor. ‘Devleti sıfırdan kuruyoruz’ diyerek 150 yıllık demokrasi birikiminin ortadan kaldırılmaya çalışıldığı ve tek adam rejimine sürüklenen bir süreci yaşıyoruz. Bu düzenin hangi sınıfların yararına, hangi sınıfların zararına olacağını biliyoruz. İşçi sınıfının kazanılmış tüm haklarını ortadan kaldıran, taşeronlaşma ve güvencesizliği getiren bu düzendir. Adını koyalım, bu düzen tepeden tırnağa işçi düşmanıdır, emek düşmanıdır. Bu rejim madende yerin yedi kat dibine giren bir işçi arkadaşımızla oradaki kazma sapı arasında, inşaatın 38 katına çıkan işçinin hayatı, onun çocuğuna, geleceğine bir asansör vidası arasında hiçbir fark görmeyen sermaye rejimidir.”

Çerkezoğlu, “Sendikalarımızı ve DİSK’i devletin ve Cumhurbaşkanlığının birer bürosu haline getirmeye çalışanlar bilsin ki biz DİSK’liler olarak geçmişimize ve bütün birikimimize sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.