İSKİ skandalının mimarı Ergun Göknel’den “Seçim nasıl kazanılır?” kitabı

İSKİ skandalının mimarı Ergun Göknel’den “Seçim nasıl kazanılır?” kitabı
1993’te yol açtığı İSKİ skandalı nedeniyle SHP’ye seçim kaybettiren Ergun Göknel, bu kez siyasetçilere yol göstermeye soyundu.

SHP’nin 1989’da kazandığı İstanbul’u, İSKİ skandalı nedeniyle 5 yıl sonra kaybettiren isim olan Ergun Göknel, yayınladığı bir kitapla yeniden gündeme geldi. Yolsuzluktan 5 yıl hapis yatan Göknel’in 31 Mart yerel seçimlerinden önce piyasaya çıkan kitabının adı oldukça manidar: “Seçim nasıl kazanılır?” Göknel kitabında, seçim kampanyalarının nasıl yürütülmesi gerektiği ve hangi konulara ağırlık verilmesi gerektiğini anlatıyor.

İSKİ SKANDALI NEYDİ?

Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) 1989 yılı yerel seçimlerinde fırtına gibi esmiş, birçok büyük kentin yanı sıra İstanbul’da da belediye seçimlerini kazanmıştı. Ancak Nurettin Sözen’in belediye başkanlığı, 1993’te İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nde (İSKİ) patlak veren bir skandal ile büyük yara aldı.

Peki, İstanbul’da SHP iktidarını bitiren ve kentin yönetimini RP’li Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanmasına yol açan “İSKİ Skandalı” neydi? İSKİ Genel Müdürü Ergün Göknel, kendisinden 29 yaş küçük olan sekreteri Feray Karvar’a aşık olmuştu ve 22 yıllık eşinden boşanmak istiyordu. Ergun Göknel’in eşi Nurdan Erbuğ ise boşanma tazminatı için on milyar lira yani bugünkü değeriyle yaklaşık bir milyon lira boşanma tazminatı istemişti.

EŞİ BASINA ŞİKAYET ETTİ

Nurdan Erbuğ’a göre aslında eşinin bu kadar parayı bir araya getirmesi imkansızdı. Böylece boşanma olmayacak, evlilikleri sürecekti. Ancak Ergun Göknel anlaşmalı boşanmak için eşine tazminat ödemeye hazırdı. Hiç tereddüt etmeden eşine 8 milyar lira nakit para, son model bir otomobil ve lüks bir daire teklif etti. Nurdan Erbuğ, boşanmak için servet ödemeye hazır olduğunu öğrenince dönemin Hürriyet gazetesi yazası Yıldırım Çavlı’nın kapısını çaldı. Bu görüşmenin ardından tarihe İSKİ Skandalı olarak geçen olay gün yüzüne çıkmıştı.

Ergun Göknel’in, paravan şirketler kurulmasını sağladığı ortaya çıkmış, bu şirketlerin de İSKİ’nin açtığı klor alımı ihalelerine girdiği belirlenmişti. Paravan şirketler üzerinden, değerinin kat ve kat fazlasına klor alımı gerçekleştirilmiş gibi gösterilerek büyük menfaat elde edilmişti. Bu skandalın patlak vermesinden sonra yargılanan Ergun Göknel, 5 yıl hapis yatmıştı. Skandalın siyasi faturasın ise SHP ödemişti. 1989’da kazandıkları belediyeyi 1994’te Recep Tayyip Erdoğan’a kaptırmışlardı. O tarihten bu yana İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni herhangi bir sol parti kazanamadı.