Turizmciler endişeli: Kısa tatil 500 bin turist kaybettirir

Turizmciler endişeli: Kısa tatil 500 bin turist kaybettirir
Turizmciler, bayram tatilinin 30 Ağustos’la birleştirilerek 10 güne çıkarılmamasının 500 bin turist kaybı anlamına geldiğini söyledi

Turizmciler, bayram tatilinin 30 Ağustos’la birleştirilerek 10 güne çıkarılmamasının 500 bin turist kaybı anlamına geldiğini söyledi.

Her bayram döneminde alevlenen ‘9 günlük izin' tartışması bu Kurban Bayramı'nda kendini gösterdi. Geçen yıl krizin etkisi ile gelirlerde yüzde 30, kişi sayısında ise yüzde 25 düşüş yaşayan turizm sektörü bu yılki toparlanmaya rağmen gelirlerdeki düşüş nedeniyle özellikle Kurban Bayramı tatilinin 30 Ağustos Zafer Bayramı ile birleştirilerek 10 güne çıkarılması konusunda ısrarcı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin “Türkiye'nin tatilden daha çok çalışmaya ve üretmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum” sözleri turizmcilerin moralini bozdu. Zeybekci'nin açıklamasını değerlendiren turizmciler ise uzun tatilin iptal edilmesi durumunda 500 bin yerli turistin kaybedileceğine dikkat çekti.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, sezon sonuna denk gelen Kurban Bayramı tatilinin uzun tutulması durumunda birkaç milyonluk turist hareketinin yaşanacağını söyledi. Ayık, “Uzun tatil gerçekleşirse konaklama tesislerimize gelecek yerli turist sayısı 500 bini bulur. Toplamda iç turizm hareketliliği 1-2 milyona ulaşır. Siyasi otoriteden bir an önce bu kararı açıklamasını bekliyoruz” dedi.

ESKİ RAKAMLARA ULAŞILIR

Bayram tatilinde kıyı kentlerine büyük ilgi olduğunu ve özellikle iç pazar açısından uzun tatil kararının önem taşıdığını belirten Ayık şöyle devam etti:

“Bayramda bir kurban kesme vecibemiz var. Uzun tatil olursa vatandaşımız, ya önce ya da sonra sahil bölgelerine koşuyor. Bu yıl uzun tatil imkanı oluşursa, vatandaşımız önce tatilini yapacak, ardından akrabalarını ziyaret edecek ve sonrasında da kurbanlarını kesecek.”

Aileler için de büyük önem teşkil eden çocuklarının sınav döneminin yeni bittiğini bu bayramın okulların açılmasından önceki en uzun tatil dönemi olabileceğini anlatan Ayık, siyasi otoriterlerden bir an önce kararın açıklanmasını beklediklerini dile getirdi. Ayık, iki yıllık bir düşüşün ardından sektörde yeniden bir yükselme dönemine girdiklerini kaydederek, Antalya'nın eski rakamlarını yakalamasını hedeflediklerini aktardı. Ayık, bu yıl Antalya'da 10 milyonun üzerinde turist beklediklerini sözlerine ekledi.

06osmanayik

İKİ YILDA 40 MİLYON TURİST HEDEFİ AŞILIR

Osman Ayık, turist sayısındaki artışa bağlı olarak Ege ve Akdeniz'de kıyıların dolmaya başladığını söyledi. Ayık, İstanbul'da ise gelen turist profilinin farklı olması nedeniyle henüz kıyılardaki toparlanmaya ulaşamadıklarını dile getirdi. Avrupa'dan gelen turist sayısının ise istedikleri rakamlarda olmadığını belirten Ayık, “Tabi ki başta Almanya ve Orta Avrupa ülkeleri olmak üzere ama Rusya, Ukrayna, Türk Cumhuriyetlerinden gelen turistler bizi son derece sevindiriyor. Rusya'dan gelen turist sayısının 4 milyona yaklaşacağını umuyoruz. 2016 yılında 10 milyona yakın misafir kaybı yaşadık. Siyasi gerginlikler ve çevremizdeki olaylar sonlandığı takdirde biz 2017'de olmasa bile en geç 2 yıl içinde 40 milyon bandının üzerine çıkarız” dedi.

Etiketler :