'Trump hukukun üstünde değil'

'Trump hukukun üstünde değil'
ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyasında usulsüzlük yapıldığı iddiası ile açılan soruşturmanın tamamlanması için ABD’de yüz binlerce kişi sokaklara döküldü.

ABD’nin farklı kentlerinde yürüyüş düzenleyen yüz binlerce kişi ABD Başkanı Donald Trump’ın Özel Savcı Robert Mueller’in yürüttüğü Rusya soruşturmasını tamamlamasına izin vermemesini protesto etti. Yüz binler Trump’ın Rusya soruşturmasına müdahale etmemesini ve Özel Savcı Robert Mueller’in Rusya’nın ABD seçimlerine karıştığı yönündeki iddialara yönelik yürüttüğü soruşturmayı tamamlamasını talep etti.

‘Basını rahat bırak’

New York’lular yürüyüşler boyunca “Hiç kimse hukukun üstünde değildir.” sloganları attı. Ayrıca, ABD’deki ara seçimlerden bir gün sonra düzenlediği basın toplantısında ABD Başkanı Trump’la tartışan CNN muhabiri Jim Acosta’nın Beyaz Saray akreditasyonun askıya alınmasına da tepki gösterildi.

Ne olmuştu?

Adalet Bakanı’nın istifası yürüyüşlerin önemli bir gerekçesi oldu. Daha önce Rusya soruşturmasından çekilen Adalet Bakanı Jeff Sessions önceki gün Trump’ın isteği üzerine istifasını açıkladı.

Trump, dün gerçekleştirdiği basın toplantısında, Rusya soruşturmasını istediği zaman sona erdirebileceğini belirterek, “Bunu yapmak istemiyorum çünkü durdurmayı sevmiyorum. Bu soruşturma utanç verici. Hiç başlamamalıydı çünkü ortada bir suç yok.” ifadelerini kullanmıştı. Halk en çok şimdi soruşturmayı yürüten Mueller’in de engelleneceğinden endişe ediyor. Bu nedenle protestolarda öne çıkan bir diğer slogan ‘Mueller’i koru’.

20 binden fazla Trump protestosu

ABD’de ülkenin neredeyse her kesiminden toplam 21 milyona yakın insanın katıldığı Crowd Counting Consortium’un verilerine göre, Trump’ın göreve başlamasından bu yana 20 binden fazla Trump karşıtı protesto düzenlendi. Washington Post’un yer verdiği politik kalabalıkların analizi raporuna göre, sadece Nisan ayında, ABD’de her eyalette ve ilçede en az bir defa olmak üzere 3.773 tane Trump karşıtı protesto düzenlendi.

Mayıs ayında ise bu sayı 1.030 olarak hesaplandı. Nisan ayında bu protestolarda 340 bin ile 350 bin arasında kişi sokağa çıktı. Mayıs ayında ise bu sayı ortalama 100 bin kişi olarak tahmin edildi. Protestoların konu başlıklarını ağırlıkla cinsel taciz, sağlık eğitim ve göçmenlerle ilgili konular oluşturdu.

100.000’den fazla kişinin katıldığı büyük buluşmaların gerçekleştiği yerler ise Los Angeles; Oakland, Kaliforniya; San Francisco; New York; Chicago; Denver; Seattle ve Boston olarak belirtildi.

Etiketler :