Tren faciasına 14 yıl sonra tazminat

Tren faciasına 14 yıl sonra tazminat
Anayasa Mahkemesi, 2004 yılında Pamukova’da gerçekleşen ve 37 yurttaşın yaşamını yitirdiği hızlı tren faciası ile ilgili “yaşam hakkının ihlali” kararı vererek tazminata hükmetti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 14 yıl önce Pamukova’da yaşanan hızlı tren faciası ile ilgili bireysel başvuruyu sonuçlandırdı. Mahkeme, yargılamanın uzun sürmesi nedeni ile başvuran aileye tazminat ödenmesini karara bağladı.

22 Temmuz 2004’te Yakup Kadri Ekspresi’nin, İstanbul-Ankara seferini yaparken Sakarya’nın Pamukova ilçesinde raydan çıkması sonucu yaşanan kazada 37 kişi yaşamını yitirirken 90 kişi de yaralandı.

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, trenin altyapı eksiklikleri tamamlanmadan hizmete alındığı yönünde eleştirilere de neden olan kaza sonucu mağdur ailelerin hukuk mücadelesi AYM’de sonuçlandı.

Kazanın ardından yerel mahkemede ve Yargıtay’da istediği sonucu alamayan, faciada annelerini kaybeden Burcu Demirkaya ve Yücel Demirkaya, yaşam hakkı ihlali iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Yerel mahkemelerdeki yetkisizlik ve takipsizlik kararlarını ele alan Yüksek Mahkeme kararında, kamunun tehlikeli bir faaliyet nedeniyle oluşan riskleri bertaraf etmek için gerekli önlemleri almadığı durumlarda kişilerin hayatının tehlikeye girmesine neden olanlar hakkında bir ceza soruşturması yürütmesi gerektiğini ifade etti.

'Yargılama sonuçlandırılamadı'

Kaza soruşturmasının iki ayda tamamlandığını ancak ceza mahkemesinin ilk kararını 2008 yılında verdiğini hatırlatan AYM, “Kararın kanun yoluna başvurma hakkı olan bazı kişilere tebliğ edilmemesi nedeniyle ilk bozma kararına ilişkin temyiz süreci yaklaşık 2 yıl 6 ay, ikinci bozma kararına ilişkin temyiz süreci ise yaklaşık 2 yılda sonuçlanmıştır. Ceza mahkemesince en son 2014 tarihinde karar verilmiş olup yargılama henüz sonuçlandırılamamıştır” dedi.

30 bin TL tazminat

Yargılamanın henüz sonuçlandırılmamasının ‘soruşturmanın makul süratle yürütülmediğini”nin kanıtı olduğunu ifade eden AYM, yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiğine hükmetti ve başvuruculara 30 bin TL tazminat ödenmesine oy birliği ile karar verdi.

Etiketler :