Torba tasarı Komisyon’da kabul edildi

Torba tasarı Komisyon’da kabul edildi
Gelir vergisi ile Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTA) düzenlemesi gibi önemli maddeler içeren ve ilk etapta 130 madde olarak sunulan torba tasarı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 127 madde olarak kabul edildi.

Kamuoyunda torba tasarı olarak bilinen “Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın” önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu’na gelmesi bekleniyor.

AKP tarafından 130 madde olarak komisyona sunulan tasarıdan bugüne kadar 21 madde çıkarılırken, 18 yeni madde ise eklendi.

Tasarının görüşmelerinde gelir vergisi ve tepki çeken Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTA) düzenlemesinde geri adım atan hükümet, OVP’de de yer alan 2018-2020 bütçe hedeflerinin tutturulabilmesi için kurumlar vergisini tüm kurumlara yönelik üç yıllığına yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkardı.

Hükümet kamuoyu tepkilerinin ardından ücretliler için gelir vergisinin üçüncü diliminde vergi oranını yüzde 27’den yüzde 30’a çıkaran maddeyi metinden çıkarırken, Motorlu Taşıtlar Vergisi’ndeki artışları da tasarının ilk haline göre mevcut araçlar için düşürdü.

Bu gelir azaltıcı adımları telafi etmek adına ise kurumlar vergisindeki artış sektörsel bazda genişletildi. Komisyon’daki görüşmeler sırasında yapılan bir değişikle ilk etapta sadece finansal kuruluşlarda ancak kalıcı olarak yükseltilmesi öngörülen kurumlar vergisi, tüm kurumlar için yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkarıldı. Ancak artış 2018-2020 dönemi ile sınırlandı. Bakanlar Kurulu’na bu artışı düşürme yetkisi de verildi.

Bu kalemde yapılan artış, yaklaşık 30 milyar TL’lik gelir artışı öngörülen tasarıdaki tek bir kalemdeki en büyük geliri oluşturuyor. Gelecek yıl bu kalemde yapılan değişiklikle 6.4 milyar TL ilave gelir öngörülüyor.

REUTERS

Etiketler :