Ticaret için cami alanı küçültüldü

Ticaret için cami alanı küçültüldü
Küçükçekmece Atakent Toplu Konutları’nda cami alanını küçültüp ticarete açtığı için iptal edilen imar planı TOKİ tarafından yeniden yapıldı

Küçükçekmece Atakent Toplu Konutları’nda cami alanını küçültüp ticarete açtığı için iptal edilen imar planı TOKİ tarafından yeniden yapıldı. Yeni planda TOKİ, inşaatı tamamlanan projesinde hiçbir değişikliğe gitmedi, toplu konut alanındaki başka parsellerde cami alanını arttırarak mahkemenin iptal gerekçesini ortadan kaldırdı.

2012 tarihli imar planlarında Küçükçekmece Atakent Toplu Konutları içinde cami alanı olarak planlanan 7 bin metrekarelik arazinin durumu 2016 yılında değiştirildi. Cami için ayrılan alan küçültülerek, parsellere ticaret fonksiyonu eklendi. Alana meydan otopark ve yol eklendi. TOKİ, arazide 19 Şubat 2016 tarihinde ruhsat alarak inşaata başladı. Plan, İstanbul 11. İdare Mahkemesi tarafından 14 Mart 2018 tarihinde iptal edildi. Mahkemenin planı iptal gerekçesinde “ Dini Tesis Alanı” fonksiyonunun kamusal donatı alanı niteliği taşıdığı, mevzuat gereği bu alanların standartlarının azaltıcı plan değişikliği yapılamayacağı, plan değişikliğine ilişkin İl Müftülüğünün kurum görüşünün bulunmadığı vurgulandı. Parselin bir kısmının ticaret alanına ayrılmasıyla donatı niteliğini kaybedeceği kaydedildi.

BAŞKA PARSELLERE CAMİ FONKSİYONU VERİLDİ

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre, inşaatı biten proje plansız kalınca TOKİ yeni bir imar planı hazırladı. 11 Şubat 2019 tarihinde askıya çıkan planın açıklama raporunda, planlama alanının da içerisinde bulunduğu “Atakent Toplu Konut Alanı” kapsamında başka bir plan hazırlandığı ve yeni dini tesis alanları ayrıldığı anlatıldı. Bu plan ile TOKİ'nin Atakent Toplu Konut Alanı içerisindeki başka parsellerde plan değişikliği yaparak “Park, Dini Tesis Alanı, Otopark ve Özel Eğitim” alanlarında 22 bin 922 metrekare artış sağladığı kaydedildi. Cami alanının toplam 4 bin 255 metrekare arttırıldığı aktarıldı. Mahkemenin “donatı alanları standartlarının azaltıcı yönde plan değişikliği yapılamaz” gerekçesinin ortadan kalktığı ifade edildi. Müftülükten görüş alınmasının da iptal gerekçeleri arasında sayıldığı hatırlatılarak müftülükten 5 Ekim 2018 tarihinde görüş alındığı ve planın uygun bulunduğu kaydedildi.

TİCARİ BİRİME İHTİYAÇ VAR

Raporda, planlama alanının batısında konumlanan Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, kuzeyinde bulunan idari tesis alanı ve güneyinde bulunan otobüs duraklarına hizmet verecek günübirlik ihtiyaçlara yönelik ticaret alanı ihtiyacı da bulunduğu belirtildi. Taşınmazın plansızlık durumunun giderilmesi, taşınmazın üzerinde inşaat faaliyetlerinin bitmiş olması, yapı kullanma izni işlemlerinin tamamlanması aşamasında olması, günübirlik ihtiyaçlara yönelik ticari alan ihtiyacının bulunması nedeniyle bu plan çalışmasının yapıldığı ifade edildi. Yeni plan ile planlama alanı içindeki 5 bin 310 metrekarelik 63 numaralı parsel tekrar ibadet alanı olarak düzenlendi. Caminin önündeki toplam bin 766 metrekarelik 62 ve 64 sayılı parsellerdeki ticaret fonksiyonu da korundu.

Etiketler :