The Guardian gazetesinden flaş Aliyev iddiası: Kara para, rüşvet...

The Guardian gazetesinden flaş Aliyev iddiası: Kara para, rüşvet...
İngiliz The Guardian gazetesi, Azerbaycan'ı yöneten Aliyev ailesi ve elitlerin, 2,9 milyar dolar değerinde gizli bir fonu Avrupalı siyasetçilere ve gazetecilere para dağıtmak, lobicilik faaliyetleri yürütmek, lüks ürünler satın almak ve...

İngiliz The Guardian gazetesi, Azerbaycan'ı yöneten Aliyev ailesi ve elitlerin, 2,9 milyar dolar değerinde gizli bir fonu Avrupalı siyasetçilere ve gazetecilere para dağıtmak, lobicilik faaliyetleri yürütmek, lüks ürünler satın almak ve kara para aklamak için kullandığını öne sürdü...

İngiliz The Guardian gazetesi, Azerbaycan'ı yöneten Aliyev ailesi ve elitlerin, 2,9 milyar dolar değerinde gizli bir fonu Avrupalı siyasetçilere ve gazetecilere para dağıtmak, lobicilik faaliyetleri yürütmek, lüks ürünler satın almak ve kara para aklamak için kullandığını öne sürdü...

Guardian'ın haberinde, sivil toplum kuruluşu Organize Suç ve Rüşvet Kaydı Projesi (OCCRP) tarafından hazırlanan 'Azerbaycan Çamaşırhanesi' adlı raporun detayları yer alıyor. Rapora göre, kurulan ağın ucu İngiltere merkezli dört şirket aracılığıyla Türkiye, Almanya, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere kadar uzanıyor.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi eski üyelerinden bazılarının da listelerde adı geçiyor.

Guardian'ın iddiasına göre, 2012 ve 2014 yılları arasında her gün ortalama 3 milyon dolar, Avrupalı siyasetçilere ve gazetecilere para dağıtmak, lobicilik faaliyetleri yürütmek, lüks ürünler satın almak ve kara para aklamak için transfer edildi.

Fonun kaynağı tam olarak bilinmese de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve ailesinin yanında, ülkedeki bakanlıklar ile borçlarını karşılamak için iflas anlaşması ilan eden Uluslararası Azerbaycan Bankası'na bağlı şirketlerden şüphe ediliyor.

Hazırlanan raporda, 2,9 milyar dolar değerindeki fonun, Türkiye, Almanya, İngiltere, Fransa, İran ve Kazakistan dahil birçok ülkede harcamaların yapıldığına dair veriler ve belgeler paylaşıldı.

Gizli fondan, Azerbaycan’daki insan hakları ihlallerine göz yummaları için Avrupalı siyasetçilere ve gazetecilere para verildiği öne sürülüyor.

Azerbaycan ve Rusya’dan gelen paranın İngiliz şirketleri üzerinden dağıtıldığı, Avrupa’nın önde gelen bankalarından Danske’nin Estonya şubesi üzerinden ödemelerin yapıldığı aktarıldı.

Danimarka merkezli Danske Bankası, ‘kara para aklama ve yasa dışı faaliyetlerin’ gerçekleştiğini kabul ederken ilk başka 2014 yılında kaynağı belli olmayan ödemelerin meydana geldiğini ifade etti.

Estonya’daki finansal işlemleri denetleyen kurum ise bu şubede gerçekleşen kara para aklama işlemlerinin tespit edilmesinde başarısızlığa uğranıldığını aktardı.

ARAŞTIRMAYI DANİMARKA GAZETESİ BAŞLATTI

Londra'daki Azerbaycan Büyükelçiliği'nde görev yapan ancak aynı zamanda ülkenin yabancı istihbarat şefi olan yönünde iddiaların da olduğu diplomat Orhan Sultanov, şüphelenilen isimlerden biri.

Bir diğer isim ise Fransız RCL Holding şirketiyle olan bağlantısı nedeniyle, ülkenin başkenti Bakü'nün siyaset çevresinde güçlü Mammadov ailesi.

Azerbaycan eski Ulaştırma Bakanı Ziya Mammadov ve oğlu Anar Mammadov dahil ailenin birçok üyesinin, inşaat ve sigorta şirketleri ile otelleri üzerinden milyarlarca dolarlık bir servetleri var.

İsmini açıklamayan bir kaynak, 16 binden fazla para transferi, hak sahiplerinin isimleri ve banka ödeme bilgileri dahil birçok veriyi Danimarka gazetesi Berlingske'nin başkent Kopenhag'daki ofisine sızdırdı.

Gazete daha sonra bu verileri, Organize Suç ve Rüşvet Kaydı Projesi  ve Guardian gibi medya ortakları ile paylaştı.

Son olarak, araştırma, fonun büyüklüğünün 2,9 milyar dolardan da fazla olabileceğini ayrıca vurgulanıyor.

Etiketler :