The Economist: Türkiye hızla otoriter rejime gidiyor

The Economist: Türkiye hızla otoriter rejime gidiyor
Britanya’nın önde gelen dergilerinden The Economist, hazırladığı demokrasi endeksinde Türkiye’nin hızla otoriter rejime doğru gittiğini belirtti. Diken’de yer alan habere göre, İki yıl önce yayımlanan son endekse göre iki...

Britanya’nın önde gelen dergilerinden The Economist, hazırladığı demokrasi endeksinde Türkiye’nin hızla otoriter rejime doğru gittiğini belirtti. Diken’de yer alan habere göre, İki yıl önce yayımlanan son endekse göre iki basamak gerileyen Türkiye 98’inci sırada yer aldı.

Derginin ‘2014 Demokrasi Endeksi‘nde toplamda 167 ülke değerlendirildi.

Endekste ülkeler dört kategoriye ayrılıyor: Tam Demokrasiler, Kusurlu Demokrasiler, Karma Rejimler ve Otoriter Rejimler.

Sadece 24 ülkenin ‘tam demokratik‘ olarak değerlendirilebildiğine dikkat çeken The Economist, 52 ülkeninse ‘otoriter rejim’le yöneltildiğine dikkat çekiyor.

Endeksin ilk beş sırasında Norveç, İsveç, İzlanda, Yeni Zellanda ve Danimarka var. Suriye, Ekvator Ginesi, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Kuzey Kore’yse listenin son sırasındaki ülkeler oldu.

Türkiye ise 2012 endeksine göre iki sıra gerileyerek 98’inci oldu. Türkiye’nin 10 üzerinden puanı 5.70 olarak ölçüldü.

turkiye-the-economist-Custom

‘ERDOĞAN’IN SEÇİLMESİ DEMOKRATİK KURUMLAR İÇİN TEHDİT’

Türkiye’nin Erdoğan’ın ‘kontrolsüz yönetimi‘nde giderek daha fazla kutuplaştığını belirten dergi, “Erdoğan’ın 2014’te cumhurbaşkanı olarak seçilmesi Türkiye’nin demokratik kurumları için yeni bir tehdit ortaya koydu” ifadelerini kullandı.

Derginin Türkiye değerlendirmesi şöyle devam ediyor: “Anayasaya göre, cumhurbaşkanının apolitik ve çoğunlukla törensel bir figür olması gerekiyor. Erdoğan, şüphesiz ki, bunların hiçbir olmadı. ‘Otoriter rejim’ kategorisi için uzun bir yol var, ama bu yöndeki hız ciddi bir endişeye neden oluyor.”

‘BİZ VE ONLAR’ KULLANIMI KUTUPLAŞTIRIYOR

Fetullah Gülen Cemaati ile AKP hükümeti arasında bir süredir devam eden gerilime vurgu yapan Economist, bu sürecin hukukun üstünlüğünü zayıflattığını ve çoğunlukçu demokrasi kültürünü yıprattığını belirtti.

Erdoğan’ın ‘resmi meşruiyeti‘nin sorgulanamayacağının altını çizen dergi, Erdoğan’ın bu süreçte sürekli olarak ‘biz ve onlar‘ retoriğini kullandığını hatırlatarak, bu dili ‘kutuplaştıcı‘ olarak tanımladı.

Türkiye’nin sorunlarının sanıldığından daha derin ve karmaşık olduğunu belirten The Economist, “Demokrasi Endeksi’ni ilk kez yayınladığımızda Türkiye, demokratikleşme yolunda büyük bir adım atmıştı, çoğunlukla da AB’yle yapılan anlaşma kapsamında. Tartışmaya açık olmakla birlikte, 2006 yılı Türkiye’nin demokratikleşme süreci ve arzusu için en yüksek nokta oldu” ifadelerini kullandı.