Meclis Başkanı tekrar İsmail Kahraman seçildi: Teşekkür konuşmasında "Atatürk" dedi!

Meclis Başkanı tekrar İsmail Kahraman seçildi: Teşekkür konuşmasında "Atatürk" dedi!
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 26. Dönem ikinci yarısında görev yapacak başkan bugün seçiliyor. TBMM Genel Kurulu seçim için toplandıMeclis Genel Kurulu, Meclis Başkanı seçimi için TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı...

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 26. Dönem ikinci yarısında görev yapacak başkan bugün seçiliyor. TBMM Genel Kurulu seçim için toplandı

Meclis Genel Kurulu, Meclis Başkanı seçimi için TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı. Yoklamanın ardından CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ve 15 milletvekili yerinden söz aldı. Genel Kurulda daha sonra 26. Dönem. 2. Devre için Meclis Başkanlığı seçimine geçildi.

TBMM BAŞKANI 3. TURDA İSMAİL KAHRAMAN SEÇİLDİ

AKP adayı İsmail Kahraman: 289

CHP adayı Zekeriya Temizel: 124

MHP adayı Celal Adan: 36

İYİ Parti adayı Yusuf Halaçoğlu: 7

HDP adayı Selma Irmak: 37

İLK DEFA ATATÜRK DEDİ!

Böylelikle AKP İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman 289 oyla yeniden başkanlığa seçildi. AKP adaylarından Tamer Dağlı, 2. Tur oylama sonrasında Başkanlık Divanı’na sunduğu dilekçe ile adaylıktan çekilmişti. İsmail Kahraman, TBMM Başkanı seçilmesinin ardından yaptığı teşekkür konuşmasında ilk defa "Atatürk" demesi dikkat çekti.

1. TUR OYLAMA SONUCU

1. tur oylamaya 500 milletvekili katıldı, 4 oy geçersiz sayıldı.

İsmail Kahraman: 260

Tamer Dağlı: 38

Zekeriya Temizel: 113

Celal Adan: 40

Yusuf Halaçoğlu: 6

Selma Irmak: 39

2. TUR OYLAMA SONUÇLARI

TBMM başkanlık seçiminde ikinci tur oylamanın sonucunda AKP adayları İSmail Kahraman ve Tamer Dağlı'nın oy kaybetmesi ve İYİ Parti adayı Yusuf Halaçoğlu'nun oyunu artırması dikkat çekti. Bununla birlikte CHP adayı Zekeriya Temizel de oyunu artırdı. Sonuçları ise şöyle:

AKP adayı İsmail Kahraman: 257

AKP adayı Tamer Dağlı: 37

CHP adayı Zekeriya Temizel: 122

MHP adayı Celal Adan: 40

İYİ Parti adayı Yusuf Halaçoğlu: 7

HDP adayı Selma Irmak: 38

ADAYLAR

TBMM Başkanlığı için AKP İstanbul Milletvekili ve Meclis Başkanı İsmail Kahraman, AKP Adana Milletvekili Tamer Dağlı, CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan ve İYİ Parti Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu yarışıyor.

GİZLİ OY YAPILIYOR

Genel Kurul'da, Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılıyor.

İlk iki oylamada üye tamsayısının 3'te 2'si (367), üçüncü oylamada ise üye tamsayısının salt çoğunluğu (276) aranacak.

Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, en çok oy alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilmiş olacak.

Kuliste bir süre milletvekilleriyle sohbet ettikten sonra Genel Kurul Salonuna giren Kahraman, burada AK Partili milletvekilleriyle, daha sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve diğer muhalefet partilerin milletvekilleriyle tokalaştı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, salona partisinin milletvekilleriyle girdi.

Kahraman'ın ailesi de seçimi izleyici locasından takip ediyor.

'BANA OY VERMEYİN' PROPAGANDASI

AK Parti'de adaylık için milletvekili listesi açıldı. İl sırasına göre AK Parti milletvekilleri arasında soyadı bakımından ilk sırada yer alan Tamer Dağlı “şanslı” isim oldu. Meclis Başkanlığı seçiminde yıllardır aday olmak isteyen İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu yine aday olamadı. Grupta başkanlıkta değişim bekleyen, bu koltuğa hazırlanan başka isimler de bulunuyordu. Grup başkanvekilliklerinde de değişim olmamasına tepki gösterenlerin seçimde en azından ilk iki turda Tamer Dağlı’ya oy vererek tepkilerini gösterebileceği endişesi dile getiriliyor. Partide kriz ya da fire görüntüsü yaşanmaması için grup başkanvekillerinin yanı sıra, Dağlı da AK Partili milletvekillerine yönelik, “Bana oy vermeyin” çalışması yapıyor.

Etiketler :