Tataristan’da Tatar dilinin zorunlu olması kargaşaya sebep oldu

Tataristan’da Tatar dilinin zorunlu olması kargaşaya sebep oldu
Rusya’da özerklik statüsünde olan Tataristan’da orta öğretim okullarında Tatar dilinin zorunlu olması Tataristan Baş Savcılığı ile Tataristan Eğitim Bakanlığı arasında kargaşaya sebep oldu.Tataristan orta öğretim okullarında...

Rusya’da özerklik statüsünde olan Tataristan’da orta öğretim okullarında Tatar dilinin zorunlu olması Tataristan Baş Savcılığı ile Tataristan Eğitim Bakanlığı arasında kargaşaya sebep oldu.

Tataristan orta öğretim okullarında Tatarca’nın zorunlu olması devlet içinde bazı kargaşalara yol açtı. Tataristan savcılığı Tataristan Eğitim ve Bilim Bakanlığının Kasım 3’de yayınladığı ilköğretim, genel ve orta öğretim kurumlarında Tatar dilinin öğrenilmesinin zorunlu olması konusundaki metodolojik tavsiyesini yasadışı saydı. Tataristan Savcılığının bildirdiğine göre, böyle bir metodolojik öneri Rusya’nın federal yasalarına ve standartlarına uymuyor. Savcılık, Tataristan Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın kendi yetkisi dışında hareket ettiğini bildirdi. Savcılık konuyla ilgili Tataristan Başbakanı Aoeksey Pesoşina’ya başvuruda bulundu. Başvuruda metodolojik tavsiyenin derhal iptal edilmesini isteyerek yetkilileri sorumlu olmaya çağırdı. Aynı zamanda, karar için toplanan belgelerin soruşturmaya gönderileceği bildirildi.

Tataristan Eğitim ve Bilim Bakanlığı ise Eylül ayında eğitim kurumlarındaki Tatar dili çalışmalarına yönelik tutumunu açıkladı. Bakanlık, Rusya Federasyonu Anayasası’ın özerk devletlerin kendi devlet dili hakkını düzenleme yetkisinin olduğunu bildirdiğini belirtti. Bakanlık, Tatar Anayasası’nda Rus ve Tatarca dillerinin devlet dilleri olarak tanımlandığını, bu nedenle Tatarca’nın Tataristan’daki tüm eğitim kurumlarında mutlaka tedris edilmesi gerektiğini açıkladı. Bakanlık, ayrıca Tatar dili metodolojisinin ve teknolojisinin hazırlanmasının tamamlanması için çalıştığını söyledi.

Etiketler :