Tarihi zirvede açıklama: Anlaştık

Tarihi zirvede açıklama: Anlaştık
Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, Güney Kore'de bir araya geldi

Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, Güney Kore'de bir araya geldi. 741 Türk askerinin şehit, 2000'den fazla askerimizin de gazi olduğu 1950-53 yılları arasında yaşanan Kore savaşının ardından ilk kez, bir Kuzey Kore lideri güneydeki komşusuna resmi ziyarette bulundu. Tarihi zirvede, iki ülke ilişkilerin iyileştirilmesi ve nükleer silahtan bölgenin arındırılması konusunda uzlaştı.

Geçtiğimiz günlerde nükleer denemelere son vereceğini duyuran Kuzey Kore'den yeni ve tarihi bir adım daha geldi. Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, Kore Yarımadası'nı nükleer silahlardan arındırma görüşmeleri kapsamında, Güney Kore lideri Moon Jae-in ile buluşmak için, ilk kez Güney Kore'ye geçti. Kim Jong-Un, Panmunjom Ateşkes Köyü'nde görkemli bir törenle karşılandı.

Güney Kore sınırını yürüyerek geçen Kim Jong-un'u sınırda Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in karşıladı. İki lider zirvenin yapılacağı Ateşkes köyü Panmunjom'un Güney Kore'ye ait kısmında bulunan Barış Evi'ne (Peace House) yürüdü. Kim Jong-Un, 1950-1953 yılları arasında yaşanan Kore Savaşı'ndan sonra Güney Kore'ye geçen ilk ve tek Kuzey Kore lideri oldu.

İki lider iyi niyet için ağaç dikme törenine katılırken, iki lider daha sonra baş başa görüştü. İki lider zirvenin ardından yaptıkları açıklamada, Kore Yarımadasının nükleer silahtan arındırılması konusunda uzlaştı.

İki liderin yaptığı açıklamada, askeri varlığın azaltılacağı ve düşmanca tavır sergilenmeyeceği konusunda fikir birliğine varıldı. Yapılan açıklamada sınırı “Barış bölgesi” olarak konumlandıracaklarını açıklayan iki lider ABD de dahil olmak diğer ülkelerle iletişimde olacakları da resmi olarak duyuruldu.

Yapılan açıklamada, “Artık savaş olmayacak” ifadesi kullanıldı.