Tanzim de işe yaramadı! Gıda fiyatlarındaki artış durdurulamıyor!

Tanzim de işe yaramadı! Gıda fiyatlarındaki artış durdurulamıyor!
Birleşik Kamu-İş’e göre, gıda fiyatları şubatta düştü. Ancak son bir yıldaki artış yüzde 52.03 oldu. Tanzim satışların, sebze fiyatlarında bir miktar gerilemeye yol açmakla birlikte ocak ayındaki yüksek oranlı artışları telafi etmediği gözlendi.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; Birleşik Kamu-İş, geçen yıl ağustos ayından bu yana sürekli artış kaydeden gıda fiyatlarında şubat ayında “tanzim satışların” da baskısıyla yüzde 1.19 oranında gerileme yaşandığını bildirdi. Buna karşın yılın ilk iki ayında gıda fiyatları yüzde 13.21 arttı. Gıda harcamalarında son bir yıldaki artış ise yüzde 52.03 oldu.

Birleşik Kamu-İş’in Ar-Ge birimi KAMUAR’ın, “halkın enflasyonu” araştırmasının şubat ayı sonuçları yayımlandı. Son altı aydır sürekli artan gıda fiyatlarındaki bu trendin, kamunun müdahalesiyle şubatta “mola” verdiği belirlendi. Araştırmaya göre, şubatta, ekmek, un, bulgur, pirinç, makarna fiyatlarında bir önceki aya göre yüzde 0.13 düşüş yaşandı.

YÜZDE 52 ARTTI

Şubatta süt ve süt ürünleri ile yumurta harcamalarında ise yüzde 14.4 artış yaşandı. Meyve harcamalarının yüzde 16.87 azaldığı şubatta, sebze harcamalarında ise bir önceki aya göre yüzde 3.04 azalma gözlendi. Bakliyat fiyatları yüzde 15.2 artarken, salça, zeytin, bal, çay, tuz ve benzeri gıda maddelerinden oluşan diğer gıda fiyatlarında da yüzde 0.08 azalış oldu.

Şubat ayında yaşanan bu gerilemeye rağmen yılın iki ayında gıda fiyatlarında toplam yüzde 13.21 oranında yükseliş yaşandı. Geçen yılın aralık ayına göre ekmek, un, bulgur vb. gıda ürünlerinin fiyatları yüzde 0.3, et ve balık fiyatları yüzde 8.64 azalırken, süt ve süt ürünlerinin fiyatlarında yüzde 22.08, meyve fiyatlarında yüzde 4.17, sebze fiyatlarında yüzde 78.69, bakliyat fiyatlarında yüzde 10 artış oldu. Ocaktaki yüksek oranlı zamlardan sonra iktidarın belediyeler eliyle yaptırdığı tanzim satışlarla fiyatlara müdahalenin, sebze fiyatlarında bir miktar gerilemeye yol açmakla birlikte ocak ayındaki yüksek oranlı artışları telafi etmediği gözlendi.

Gıda harcamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre (Şubat 2018) ise yüzde 52.03 artış oldu. Şubat 2019 itibarıyla son bir yılda ekmek, un, bulgur, makarna ve benzerlerinin fiyatlarında yüzde 26.41, et-balık fiyatlarında 8.87, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 43.46 oranında artış kaydedildi. Şubat 2018’e göre katı ve sıvı yağ fiyatları yüzde 17.99 arttı. Meyve fiyatları yüzde 85.88, sebze fiyatları ise yüzde 233.52 oranında artış gösterdi.