Suriye'ye füze saldırısı... Rusya kimin vurduğunu açıkladı

Suriye'ye füze saldırısı... Rusya kimin vurduğunu açıkladı
Suriye'nin Duma kentinde önceki gün yaşanan kimyasal saldırının ardından bugün Suriye resmi haber ajansı ülkenin merkezindeki Tayfur askeri havaalanına füze saldırısı gerçekleştirildiğini duyurdu

Suriye'nin Duma kentinde önceki gün yaşanan kimyasal saldırının ardından bugün Suriye resmi haber ajansı ülkenin merkezindeki Tayfur askeri havaalanına füze saldırısı gerçekleştirildiğini duyurdu. Birden fazla füzenin vurduğu Suriye Devlet Başkanı Esad için "Hayvan" diyen ABD Başkanı Trump'ın Savunma Bakanlığı açıklama yaptı. Pentagon, "Bu saldırı bizim tarafımızdan gerçekleşmedi" açıklamasını yaptı. Kısa süre sonra Rusya, saldırıyı İsrail'in düzenlediğini açıkladı.

Suriye resmi haber ajansı SANA, ülkenin merkezindeki Tayfur askeri havaalanına füze saldırısı gerçekleştirildiğini duyurdu. SANA “Tayfur havaalanını birden fazla füze vurdu” ifadelerini kullandı. Habere göre saldırıda, birden fazla kişi yaralandı ya da hayatını kaybetti. Suriye televizyonu da, Humus’taki Tayfur askeri havaalanı yakınlarında yüksek seste patlamaların duyulduğunu bildirdi. Suriyeli yetkililer ise en az 14 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA

Başkent Şam yakınlarındaki Doğu Guta’daki yardım görevlileri hükümeti Cumartesi akşamı kuşatma altındaki bölgeye kimyasal silahla saldırı düzenlemekle suçladıktan sonra, ABD Başkanı Donald Trump “hayvan” ifadesini kullandığı Beşar Esad için “büyük bir bedel ödeyecek” demişti. Ancak Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri saldırıyı Washington’ın gerçekleştirmediğini söylüyor. Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir sözcü, “Şu an, Savunma Bakanlığı Suriye’de hava saldırıları gerçekleştirmiyor. Ancak durumu yakından izlemeye devam ediyoruz ve Suriye ile başka yerlerde kimyasal silah kullananlardan hesap sorulması için diplomatik çabalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

FRANSA'DAN AÇIKLAMA

Fransa Savunma Bakanlığı’ndan konuyla ilgili açıklama geldi. Yapılan açıklamada Fransız ordusunun Suriye’ye hava saldırısı düzenlemediği belirtildi.

RUSYA AÇIKLADI

Öte yandan Rusya saldırıdan saatler sonra kritik bir açıklama yaptı. Rusya saldırıyı İsrail’in üstlendiğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı Suriye’deki üssü İsrail’in vurduğunu aktarırken, “Humus’taki saldırıyı iki İsrail uçağı gerçekleştirdi. Toplam 8 füze atıldı hava savunma sistemi 5’ini engelledi” açıklamasını yaptı. Açıklamada İsrail savaş uçaklarının Lübnan hava sahasından girdiği de vurgulandı.

LÜBNAN BASINI: İSRAİL SALDIRGANLIĞI

Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen Al Manar kanalı, olayın 'İsrail saldırganlığı' olduğunu iddia etti.

Haaretz gazetesinin aktardığına göre, İsrail Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili söz konusu iddia hakkında konuşmayı reddetti.

BMGK ACİL OLARAK TOPLANIYOR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Pazartesi günü sabah saatlerinde ABD’nin ve diğer sekiz üye ülkenin talebiyle acil olarak toplanacak.

Etiketler :