Şüpheli gemi Çeşme’ye demirledi

Şüpheli gemi Çeşme’ye demirledi
İstanbul açıklarında bir süre bekleyen ve şarbon hastalığı taşıdığı iddia edilen gemi bu defa da Çeşme’ye demir attı. Olay Meclis’e taşınırken, sağlık meslek örgütleri de yetkililere “Bilgi paylaşın” çağrısında bulundu

İstanbul’da Ahırkapı açıklarında 20 gün kadar bekledikten sonra şarbon hastalığı iddialarıyla gündeme gelen ve 6 Eylül’de Marmara’ya açılan Panama bandıralı ‘Rahmeh’ adlı gemi, BirGün'ün aktardığına göre, bu defa da İzmir’e demir attı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “İspanya’ya doğru hareket edecek” dediği, ancak Çeşme’de demirlediği ortaya çıkan gemi, Meclis gündemine de taşındı. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, “Şarbon hastalığı olan hayvanları taşıdığı iddia edilen ‘Rahmeh’ adlı geminin, İspanya’ya gideceğini açıklamanıza rağmen, İstanbul’dan ayrılarak Akdeniz’de hiçbir limana yanaşmadan rotasını yeniden ülkemize çevirmesinin sebebi nedir? Şarbon hastalığı olan hayvanları taşıdığı iddia edilen geminin Ege’de ve Çeşme’de ne işi vardır?” diye sordu.

Türk Tabipleri Birliği, Türk Dişhekimleri Birliği ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) tarafından düzenlenen ortak basın toplantısında, Sağlık Bakanlığı’na şarbon konusunda şeffaflık çağrısı yapıldı.

‘Şarbonla ilgili bilgileri paylaşın’

Şarbon teşhisi konulan insanlar ve sağlık durumları ile ilgili bilgi paylaşılmamasının sağlık meslek örgütlerinde “endişe” uyandırdığının vurgulandığı açıklamada, şöyle denildi:

“Hayvanların ne olduğu, uygun biçimde yok edilip edilmedikleri, iade mi edildikleri yoksa ülkemizde tüketime mi sunulduklarına ilişkin bilgi alınamamıştır. Genel kanı ise başka yollardan ülkeye getirilerek tüketimimize sunulduğudur. Gıda ve hayvancılık alanında görülen bu uygulamalar ülkemizde gıda güvenliği, standartların niteliği ve uygulamaları üzerinde kuşku uyandırmaktır.”

Etiketler :