SOMA DAVASI'NDA MAHKEME SALONU KARIŞTI

SOMA DAVASI'NDA MAHKEME SALONU KARIŞTI
Türkiye'nin yaşadığı en büyük maden faciası olan Soma davası bugün görülüyor. İlk duruşmada madenci yakınları, sanık avukatlarına saldırdı. Salona çevik kuvvet girdi.Manisa'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin hayatını...

Türkiye'nin yaşadığı en büyük maden faciası olan Soma davası bugün görülüyor. İlk duruşmada madenci yakınları, sanık avukatlarına saldırdı. Salona çevik kuvvet girdi.

Manisa'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından 8'i tutuklu 45 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması bugün Akhisar ilçesinde görülüyor. Güvenlik önlemleri de artırılmış durumda. İlk duruşmada bine yakın polis görev yapıyor. 487 mağdurun yer aldığı 45 sanıklı duruşmayaSoma AŞ'nin sahibi Can Gürkan dahil 8 sanık cezaevinden bağlanacak ve duruşma 10 gün süreyle kesintisiz gerçekleştirilecek.

AN BE AN DURUŞMADA NELER YAŞANIYOR:

- Duruşmaya her aileden bir kişinin alınacak olmasına madenci yakınları tepki gösteriyor. İçeri alınmayan madenci yakınları tepkilerini ağlayarak ve 'bu dava bizim' diye haykırarak dile getiriyor.

- Avukatlar, "Bunu yapamazsınız. Madende almadığınız önlemi burada alıyorsunuz. Aileler girecek" diyerek tepki gösteriyor.

- Mahkeme Başkanı, ulusal, yerel ve dünya medyasından onlarca gazetecinin katıldığı duruşmaya sadece üç gazetecinin katılabileceğini duyurdu. Bir yerel, bir ulusal, bir de uluslararası kurumdan basın mensubunun salona alınacağı açıklandı. Ancak mahkeme heyeti karar değiştirerek bütün basın mensuplarını içeri aldı.

- Duruşma başladı. Yoklama yapılıyor. HDP eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDPİzmir Milletvekili adayı Ertuğrul Kürkçü, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, CHPİzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu ve Musa Çam, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özelsalonda...

- Mahkeme salonu karıştı. Madenci yakınları "Adil yargılama" diye bağırıyor.

- Madenci yakınları sanık avukatlarına saldırdı. Salona çevik kuvvet girdi.

- Tutuklu sanıklar duruşmaya cezaevinden bağlandı. Takım elbiseli olan sanıklara madenci yakınları isyan etti.

45 SANIK YARGILANACAKLAR

Manisa'nın Soma İlçesi'nde geçen yıl 13 Mayıs'ta meydana gelen ve 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasına ilişkin davanın ilk duruşması bugün. Soruşturma sonucunda açılan davada, 8'i tutuklu 45 sanık yargılanacak.

301 KEZ 25 YIL HAPİS

Davada, tutuklu 8 sanık 'olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanacak.

Davada, tutuksuz 37 sanıktan 12'sinin 'taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının isteniyor.

DURUŞMA ÖNCESİ ÇADIR KRİZİ

Duruşmayı takip etmek için il dışından gelen yaklaşık 20 kişi, dün akşam saatlerinden itibaren adliyeye yakın Atatürk Parkı'nda (Umut Parkı) çadır kurarak beklemeye başladı. Gece saat 03.30 sıralarında parka gelen Çevik Kuvvet ekipleri, aralarında CHP ManisaMilletvekilli Hasan Ören'de bulunduğu gruptan parkı terk edip, çardakları yıkmalarını istedi.

GERGİNLİK YAŞANDI

Polisin parka gelmesinin ardından CHP Manisa milletvekilleri Özgür Özel ve Hasan ÖrenVali Erdoğan Bektaş ile birer telefon görüşmesi yaptı. Ören, telefon görüşmesinde Vali Bektaş'ı Akhisar'a davet edip olay yerini görmesini ve ona göre karar vermesini istedi. Milletvekillerin görüşmeleri sonuçsuz kalırken polis ile grup arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Polis, çadırlara dokunmazken grubu parktan uzaklaştırdı.

"PARANOYA İLE DEVLET YÖNETİLMEZ DEDİM ZORUNA GİTTİ"

Özel, konuyla ilgili olarak twitterdaki hesabından konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: "Bu çardaktan, bir çadır, bir kamp, bir direniş, bir kaos icad eden Vali Bey ile telefonda müzakere ediyoruz. Vali Bey'in yıkın talimatı verdiği bu çardaklar, kaymakamlığın resmi izni ile aileler altında otursun diye kurulmuş. Vali Bey'e "paranoya ile devlet yönetilmez" dedim zoruna gitti.

Koca DEVLET gecenin 2'sinde bu gölgelikle uğraşır mı? "

HER GÜN DURUŞMA

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davanın ilk duruşmasının, mahkeme heyetinin aldığı kararla 27 Nisan'a kadar, gerekirse hafta sonları da dahil olmak üzere her gün yapılacak oturumlarla sürmesi bekleniyor.

8 TUTUKLU SANIK AKHİSAR'A GETİRİLMEYECEK

Duruşmalarda, Adalet Bakanlığı'nın mahkemeye 19 Mart 2015'te gönderdiğiyazıya istinaden Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin 24 Mart'ta aldığı kararla Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) kullanılacak. Halen Aliağa Şakran Cezaevi'nde tutuklu bulunan 8 sanık, adil yargılamanın kişi hürriyetine ilişkin kuralları ve can güvenliği gerekçesiyleAkhisar'a getirilmeyecek.

Daha önce de gündeme gelen yargılama usulüne göre aralarında Soma Kömürİşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme Müdürü Akın Çelik'in de bulunduğu 8 sanık, halen tutuklubulundukları İzmirAliağa Şakran Cezaevi'nden mahkeme salonuna SEGBİS ile bağlanacak. Mahkeme heyeti, sorguyu bu şekilde yapacak. Avukatları isemahkeme salonunda bulunacak.

KÜLTÜR MERKEZİ DURUŞMA SALONUNA ÇEVRİLDİ

Dava, duruşma salonuna çevrilen Akhisar'daki Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi'nde görülecek. Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı, duruşmanın taraflarının sayı olarak fazla olması nedeniyle Akhisar Belediyesi'nden dört bin TL karşılığında bir yıllığına kültür merkezini kiraladı.

700 kişilik kültür merkezi, marangozluk işleri, nezarethane, kapıların tadilatı, ses sistemi, mefruşat, elektrik abone işlemleri, bakım ve onarımı, korkuluk yapımı, paratoner yapımı, dış ortam güvenlik kameraları ve yangın alarm sistemi için toplam 95 bin 507 lira 73 kuruş harcanarak duruşma salonu haline getirildi.

İLK DURUŞMAYA FEYZİOĞLU VE DEMİRTAŞ DA KATILACAK

Sekizi tutuklu 45 sanığın yargılanacağı davanın Akhisar'da görülecek ilk duruşmasına,Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da katılacak.

Bu arada Akhisar Ağır CezaMahkemesi Başkanı Üzeyir Şendil'in geçen günlerde Edirne'ye düz hakim olarak atanmasıyla 1. sınıf hakimliğe terfi eden Aytaç Ballı, mahkemenin yeni başkanı oldu.

Soma'daki facia, Türkiye'nin en büyük madencilik kazası olarak tarihe geçti.

139 DAVA AÇILDI

Faciayla ilgili olarak, Manisa Barosu'na kayıtlı 117 avukat tarafından Soma İş Mahkemesi'nde 139 dava açıldı. Bu davalar, avukatlar tarafından ücretsiz takip edildi, şehit madencilerin ailelerine hukuki konularda her türlü destek sağlandı.

İDDİANAME 10 AY SONRA KABUL EDİLDİ

Soma faciasıyla ilgili cumhuriyet başsavcılığının hazırlamış olduğu iddianame ise 6 Mart 2015 tarihinde Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi ve 2015/81 esas numarasına kaydedildi.

MADENCİ YAKINLARINDAN 487'Sİ ŞİKAYETÇİ

Şehit madencilerin yakınlarından 487 kişi şikayetçi, yaralanan 162 kişi de mağdur müşteki olarak yer aldı. 45 kişinin sanık konumunda olduğu davada, sekizi halen tutuklu.

Tutuklu sanıklar hakkında 5237 Sayılı Türk CezaKanunu'nun 81/1, 21/2, 53 ve 63. maddelerinin, olası kasıtla öldürme suçundan 301 kez uygulanması talebiyle ve yine bu sekiz sanık Can Gürkan, Ramazan Doğru, Akın Çelik, İsmail Adalı, Ertan Ersoy, M.Ali Günay Çelik ,Yasin Kurnaz, Hilmi Kazı hakkında 86/1, 87/1 d, 21/2, 53 ve 63. maddelerinin, netice sebebi ile ağırlaşmış yaralama suçundan da 162 kez uygulanması talebiyle dava açılmıştı.

Diğer sanıklar hakkında 85/2, 22/3,53/6 ve 63. maddeler çerçevesinde, bilinçli taksirle birden fazla kişini nölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma suçlaması ile dava açılmıştı.