Şölen Havasında Referandum

Şölen Havasında Referandum
ÇUKUROVA’DA PAZAR YERİ İÇİN REFERANDUMAdana’da Çukurova İlçe Belediyesi, pazar yeri konusunda çıkan anlaşmazlık üzerine aldığı referandum kararını hayata geçirdi. 100.Yıl Mahallesi’nde oturan binlerce kişi “Pazar...

ÇUKUROVA’DA PAZAR YERİ İÇİN REFERANDUM

Adana’da Çukurova İlçe Belediyesi, pazar yeri konusunda çıkan anlaşmazlık üzerine aldığı referandum kararını hayata geçirdi. 100.Yıl Mahallesi’nde oturan binlerce kişi “Pazar yeri için” sandığa giderken Başkan Soner Çetin, “Önemli konularda halka soracağız demiştik. Şölen havasında bir referandum yapıyoruz” dedi.

''KARARI HALK VERSİN, HERKES ONA UYSUN''

İki ay önce bir cuma günü Halk Günü’ne katılan bir grup vatandaşın, “Mevcut pazar yerinin değişmesini istiyoruz” talebi üzerine Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, pazarcı esnafıyla da görüşerek referandum kararı almıştı. 16 Mayıs Cumartesi günü oylama yapılması için karar alan Başkan Soner Çetin, hem “Pazar yeri değişsin” diyenlere, hem de “Pazar yerinden memnunuz, kalsın” diye görüş bildirenlere “O halde bu önemli kararı halk versin, halk ne derse o olsun” demiş ve referandum için hazırlıklara başlanmıştı.

''GERÇEK DEMOKRASİ ŞÖLENİ YAŞIYORUZ''

Çukurova Belediyesi Doğal Park-2’de gerçekleştirilen referanduma yoğun bir katılımın olduğu gözlenirken oy kullanılan alana gelen Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, gazetecilere yaptığı açıklamada “Bir Halk Günü’nde yaşanan tartışma üzerine ‘madem öyle; bu önemli konuda halk karar versin’ dedik ve kolları sıvadık. Gördüğünüz gibi gerçek bir demokrasi şöleni yaşıyoruz. Bir kısım insan, ‘taşınsın’ diyor, bir kısım insan da ‘hayır kalsın’ diyor. O halde kararı halk versin dedik. Katılım da iyi gözüküyor” dedi.

''ADANA VE TÜRKİYE’DE BİR İLK YAŞANIYOR''

Oy kullanılan alanda taraflar birbirine sarılırken çocukların halay çekmesi de güzel görüntüler oluşmasını sağladı. Referandumun katılımcı belediyecilik anlayışının doğal sonucu olduğunu belirten Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, bir soru üzerine “Adana’da bir ilk. Sanıyorum Türkiye’de de bir ilki yaşıyoruz. Bundan sonra da önemli konularda halka soracağız” karşılığını verdi. 19 bin 377 seçmenin bulunduğu 100. Yıl Mahallesi’ndeki referandumda 68’i sandık görevlisi olmak üzere toplam 113 belediye çalışanı görev yaptı.

SON SÖZÜ HALK SÖYLEDİ

Oylama sonucunda halk, “Pazar yeri değişmeli, yeni yerine taşınmalı” yönünde oy kullandı. Oylamaya katılanlardan 1109’u “Pazar yeri değişsin” derken mevcut pazar yerinin kalmasını isteyenlerin oyu 557’de kaldı. Hiçbir olay ya da tatsızlığın çıkmadığı referandum sonuçlarını değerlendiren Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, “Halaylar çekerek, şarkılar söyleyerek Türkiye’ye örnek bir referandum yaptık. Bir ilkti, başardık ve sonuçta halkın büyük çoğunluğu ‘Pazar yeri taşınmalıdır’ yönünde oy kullandı. Şimdi bize düşen, son sözü söyleyen 100. Yıl Mahallesi halkının sözüne uygun hareket etmektir” diye konuştu.

''ÖNEMLİ KONULARDA YİNE SORARIZ''

Referandumun halkçı-katılımcı belediyeciliğin temel göstergelerinden biri olduğunu ifade eden Çukurova Belediye Başkanı Çetin, “100. Yıl Mahallesi halkı kararını net olarak verdi. Pazar yeri tartışması halkın kararıyla bitmiştir. Belediye olarak biz gerekli altyapıyı hazırlayıp yeni bölgede modern bir pazar yerini yapacağız” dedi ve ekledi: Bundan sonra da önemli konularda eğer anlaşmazlık varsa yine halka sormaya devam edeceğiz.