Uluslararası kuruluştan seçime müdahale uyarısı: Sosyal medya şirketlerine çağrı!

Uluslararası kuruluştan seçime müdahale uyarısı: Sosyal medya şirketlerine çağrı!
ABD merkezli düşünce kuruluşu Freedom House, Türkiye’ye yönelik seçim uyarısı yaptı. Freedom House 4 başlıkta Türkiye’de seçim öncesi gerçekleştirilebilecek müdahaleleri sıraladı. Freedom House Araştırma Analisti Cathryn Grothe, seçim öncesinde sosyal medya şirketlerinin Türkiye’deki sanal ortamın özgürlüğünü korumak için şeffaf ve adil içerik denetleme politikaları uygulaması gerektiğini söyledi.

“Dijital Çağda Seçim İzleme” başlıklı pilot araştırma projesi kapsamında Freedom House, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 14 ülkedeki yaklaşan seçimleri inceledi.

Seçimlerden önce dijital ortamda Türkiye’deki seçim sürecine ne gibi müdahaleler olabileceği mercek altına alındı.

Freedom House, proje için Türkiye’yi incelediği analizde, 14 Mayıs seçimlerinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP için önemli zorluk yaratabileceği yorumunu yaptı.

OHAL hükümete yetkiler verdi

Voice of America'da yer alan habere göre Şubat ayında Türkiye’nin güneyini sarsan depremlere değinen Freedom House, depremden etkilenen 10 ilde ilan edilen 3 aylık olağanüstü halin (OHAL) iktidara temel hakları kısıtlayabilecek yetkiler verdiğini kaydetti. Bölgedeki yetkililerin çevrimiçi ve kamusal alanda kampanya materyallerini ve mitingleri engelleyebileceğine ve muhalefet partilerinin siyasi faaliyetlerinin kısıtlanabileceğine dikkat çekildi.

Muhalefeti susturmak için sert adımlar

Freedom House, 2002’den beri iktidarda olan AKP’nin son on yılında, seçim yasalarının değiştirildiğini, yargı bağımsızlığına müdahale edildiğini ve muhalefeti susturmak için sert adımlar atıldığını belirtti.

Dijital ortamda müdahale

Freedom House, Türkiye’deki seçimlerden önce dijital ortamda gerçekleşebilecek müdahaleleri dört başlıkta sıraladı:

1. Websitesi ve sosyal medya engellemeleri ve içerik kaldırma
2. Bilgi manipülasyonu
3. Tutuklamalar ve yargılamalar
4.Taciz ve korkutma

Türkiye’de binlerce websitesine erişimin engellendiğine ve bunların arasında birçok bağımsız medya ve vatandaş gazetecilik kuruluşlarının yer aldığına dikkat çeken Freedom House, böylesi teknik sansürün seçmenlerin sandığa gitmeden önce doğru ve çeşitli bilgi kaynaklarına erişmesini engellediğini kaydetti.

Kuruluş bunun yanında, geçen yıl yürürlüğe giren Dezenformasyon Yasası’nın seçim öncesinde internet kullanıcılarına karşı kullanılarak muhalif sesleri bastırabileceği uyarısında bulundu.

6 bin troll ordusu

Freedom House, başka raporlara dayanarak, AKP’nin çevrimiçi ortamda 6 bin kişi civarında bir troll ordusunun çevrimiçi tartışmaları manipüle ederek, kendi siyasi gündemlerini yaydıklarını ve hükümet karşıtlarıyla sosyal medyada mücadele ettiklerini kaydetti.

Sosyal medya şirketlerine çağrı

VOA Türkçe’ye konuşan Freedom House Araştırma Analisti Cathryn Grothe, seçim öncesinde sosyal medya şirketlerinin Türkiye’deki sanal ortamın özgürlüğünü korumak için şeffaf ve adil içerik denetleme politikaları uygulaması gerektiğini söyledi. Grothe, içeriklerin haksız yere kaldırılmadığından emin olmak için yerel dilde ve seçim üzerine çalışan sivil toplum kuruluşları ve gruplarla işbirliği yapılması önerisinde bulundu.

Etiketler :