Sivilce ilacı kullandı, az daha...

Sivilce ilacı kullandı, az daha...
Kullandığı ilaç karaciğerini bitirdi.

Çorum'da yaşayan 2 çocuk annesi Sibel Çilingir, yüzünde çıkan birkaç sivilceden rahatsız olunca cildiye doktoruna başvurdu. Ancak doktorun verdiği izotretinoin etken maddeli ilaç Çilingir'in karaciğerini bitirdi. Ölümle burun buruna gelen 35 yaşındaki Çilingir, ablasının verdiği karaciğerle yeniden hayata tutunabildi. Gerekmedikçe ilaç kullanılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Murat Akyıldız, eğer hastanın yatkınlığı varsa tek doz ilacın bile karaciğeri bitirebileceğini söyledi...

Hürriyet'ten Mesude Erşan'in haberine göre, bir mağazada kasiyer olarak çalışan Çilingir, çenesindeki birkaç sivilceden rahatsız olunca bir dermatoloji uzmanına gitti. Çilingir’in verdiği bilgiye göre, Dr. Ö.Y. izotretinoin etken maddeli sivilce ilacını önerdi. Bir de kan testi istedi. Gelen testin sonucunu beğenmeyen Dr. Ö.Y. ‘15 gün bekleyelim’ dedi. İki hafta sonra ilaca başlattı.

48 gün boyunca ilacı kullanan Çilingir, son iki hafta kendinde değişiklikler hissetmeye başladı. Göğsünün sağ tarafında şişme meydana geldi. Şişmenin önce regl kaynaklı olduğunu düşünen Çilingir, göz akının ve cildinin sararması, şiddetli kusma, halsizlik şikayetleri de eklenince Çorum Devlet Hastanesi’ne başvurdu.

"Yüzümün her yeri sivilce olsaydı da bunları yaşamasaydım"

Yapılan testler karaciğerinin bittiğini işaret ediyordu. Doktorların bile umudunu kestiği Çilingir, ailesinin ısrarları sonucu İstanbul’a sevk edildi. İstanbul’daki hastanede 3 hafta boyunca uygulanan tedaviyle karaciğerinin toparlanması beklendi. Ancak umut edilen gerçekleşmeyince son çare olarak karaciğer nakli gündeme geldi. 5 kardeşinden Aysun İba hiç düşünmeden gönüllü verici oldu.

Ondan alınan karaciğer Çilingir’e başarıyla nakledildi. Hastane odasında taburcu olacağı günü bekleyen Çilingir, “Çok korktum. Ölebilirdim. Şimdi yaşadıklarımı düşününce diyorum ki yüzümün her yeri sivilce olsaydı da bunları yaşamasaydım keşke. Sağlıklıydım, hiçbir sorunum yoktu. Şimdi çok dikkatli yaşamak zorundayım. İş hayatım bitti. İlacın etkisini daha dikkatli ve yakından takip etseydi belki de bunları yaşamayacaktım” dedi.

Çilingir'in hastaneye yatırıldığı sırada kan değerlerinin çok yüksek olduğunu ve karaciğer nakli yapma kararının çok zor alındığını söyleyen Memorial Ataşehir Hastanesi Organ Nakli ve Genel Cerrahi Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat, "Üç haftalık tedavimiz sırasında karaciğer değerlerinin sürekli yükselmeye devam etmesi ve karaciğer yetmezliğine girmesi bize bu kararı aldırdı. Karaciğer biyopsisinde karaciğerde nekroz (cansız doku) gördük. Biraz daha bekleseydik komaya girecek, ardından da kaybedecektik. Karaciğer yetmezliğinin nedeni sivilce için aldığı ilaç. Maalesef bu ilaç çok yaygın kullanılıyor. İzotretinoin alınırken mutlaka karaciğer enzimleri de yakından takip edilmeli. Her ilaç karaciğere uğruyor ve her birinin iyi etkilerinin yanında yan etkileri de var. Karaciğer bunları tolere edip toksinleri temizlese bile Çilingir’de olduğu gibi etkilenebiliyor da. Sadece izotretinoin değil antibiyotik, üst solunum yolu enfeksiyonlarında kullanılan asetaminofen türü ilaçlar, bazı bitkisel karışımlar da karaciğer yetmezliğine sokabiliyor" ifadelerini kullandı.

"Tek doz bile hasta edebilir"

Gerekmedikçe ilaç kullanmaması gerektiğini vurgulayan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Akyıldız da, "Tek doz dahi yatkınlığı olan hastaların karaciğerini hasta etmeye yetebilir. Antibiyotik, ağrı kesici, mantar ilaçları, protein tozları, bitkisel karışımlar vs. de kontrolsüz kullanıldığında akut karaciğer yetmezliğine yol açabiliyor. Genelde hastalar bilhassa bitkisel karışımlar kullandıklarını saklıyor. Bazı hastalarda karaciğeri geri çevirebiliyoruz. Ama bu hastada çok ciddi karaciğer yetmezliğine yol açmıştı" diye konuştu.