Sırbistan’da Fiat işçileri grevde: Ucuz iş gücü olmayacağız!

Sırbistan’da Fiat işçileri grevde: Ucuz iş gücü olmayacağız!
Sırp endüstrisinin geleceği için ‘model’ olarak gösterilen Fiat- Chrysler fabrikasında işçiler toplu olarak greve çıktı, üretim durduruldu.

Sırbistan'daki Fiat- Chrysler fabrikasında işçiler toplu olarak greve çıkarak üretimi durdurdu. İşte Fiat grevinde işçilerin talepleri:

  • Maaşların 38 binden 45 bin dinara yükseltilmesi
  • Daha önce üzerinde anlaşılmış olan primlerin ödenmesi
  • İş yoğunluğunda yeni işçi alınması oldu

KENT EKONOMİSİ İFLASIN EŞİĞİNDE

Fiat fabrikasının bulunduğu Kragujevac kentinin Sırbistan’ın Detroit’i olduğu ile ilgili espriler yapılıyor. Çünkü ABD kenti Detroit gibi Kragujevac’in ekonomisi de ağırlıklı olarak otomobil sanayisine bağlı. Ve Kragujevac da tıpkı Detroit gibi hem özel sektör hem de devletten gelen saldırılarla kan ağlıyor.

Fiat işçilerinin utanç verici derecede düşük ücretleri ve hükümetten özel şirketlere aktarılan fonlar yüzünden kent ekonomisi iflasın eşiğinde. Ve bu tehlike o kadar yakın ve o kadar gerçek ki ana akım medya bile bunu kabul ediyor.

Fiat işçilerinin duvara yazdıkları “Ucuz iş gücüne hayır!” sloganı ile başlayan mücadelenin büyüyerek devam etmesi bekleniyor.

Kragujevac’deki Fiat işçileri grev komitesinin ucuz iş gücü olmayı reddeden sloganı Sırbistan ve Doğu Avrupa’nın geri kalanı bağlamında çok daha radikal etkiye sahip. Bunu, yirmi yıldır dayatılan egemen ideolojiye karşı başlayan mücadelenin işareti olarak değerlendiriliyor.

Etiketler :