Şimşek: Bu yıl bütçe kanunundan fazla borçlanabiliriz

Şimşek: Bu yıl bütçe kanunundan fazla borçlanabiliriz
Mehmet Şimşek bu yıl bütçe kanunundan daha fazla borçlanacağız diyerek Hazine’nin borçlanma ihtiyacının planlanan miktarı aşabileceği sinyalini verdi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, katıldığı televizyon yayınında ekonomiye dair açıklamalarda bulundu.

Mehmet Şimşek 2017 yılında Türkiye’nin yaklaşık yüzde 5 büyüyeceğini belirtti ve “bu yıl bütçe kanunundan daha fazla borçlanacağız” diyerek Hazine’nin borçlanma ihtiyacının planlanan miktarı aşabileceği sinyalini verdi.

Almanya ile yaşanan gerginliğe de değinen Şimşek “iletişim kazası” yaşandığını dile getirdi ve Alman firmaları için hazırlanan listenin geri çekildiğini söyledi.

“FAİZLERİ DÜŞÜRMEK İÇİN TASARRUF ETMEMİZ LAZIM”

Şimşek, yüksek faiz tartışması ile ilgili olarak “Merkez Bankası ile yapacağımız tartışmalarla faizi aşağıya çekemeyiz.” dedi.

Mehmet Şimşek sözlerine “Türkiye hızlı büyüyen bir ülke. Fon talebimiz yüksek. Fon arzımız, yani tasarruf oranlarımız ihtiyaca oranla nispeten düşük kalıyor. Türkiye’de faizler hakikaten yüksek ama bunu düşürmek için daha çok tasarruf etmemiz lazım, tasarrufu doğru yönlendirmemiz lazım.” şeklinde devam etti.

“BES OTOMATİK KATILIMDA BAZI İYİLEŞTİRMELER YAPILACAK”

Bireysel emeklilik sisteminin önemli bir tasarruf aracı olduğunu belirten Şimşek, otomatik katılım sisteminde birtakım iyileştirmelerin yapılacağını açıkladı.

“2,6 milyon kişi sisteme katıldı ve 750 milyon TL’ye ulaşan bir birikim var. Ancak cayma oranı beklentilerimizin çok üzerinde. Dünyadaki örneklerine bakıp iyileştirme yoluna girebiliriz. Bireysel emeklilikte oto katılımla tasarruf yolunda önemli bir adım attık.”

“Bugün doğan çocuklar muhtemelen ortalama 100 yıl yaşayacaklar. Bugünkü sosyal güvenlik sistemiyle, mevcut emeklilik sisteminin idame edilmesi imkansız görünüyor. Türkiye dünyanın en cömert teşviklerini veriyor. Vatandaşlara sesleniyorum. Gelirinizin yüzde 3’ünü koyun, devlet de 100 TL’ye karşılık 25 TL veriyor, bu muazzam bir rakam. Koyduğunuz para piyasada değerlendirilecek ve emekli olduğunuzda ek geliriniz olacak. Devletin imkanları zorlandığı zaman siz zorlanmayacaksınız. Ben inanıyorum ki ufak tefek düzeltmelerle bu konuda başarılı olacağız.”

“ORTA VADELİ PROGRAM İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLAYACAĞIZ”

Orta Vadeli Program için çalışmaların başlayacağını söyleyen Şimşek, OVP’de makro göstergelerde değişiklikler olabileceğini belirtti.

Şimşek makro göstergelerle ilgili olarak “Cari açık öngördüğümüzden yüksek olabilir. İstihdam hızlı bir şekilde artıyor. Enflasyon öngörülenden yüksek seyrediyor. Ancak Merkez Bankası’nın sıkı politikası sayesinde enflasyon yılı tek hanede kapatacak.” dedi.

Etiketler :