Seçim ittifakı teklifi hazır

Seçim ittifakı teklifi hazır
AKP ile MHP arasında yürütülen seçim ittifakı görüşmeleri tamamlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ittifakın isminin "Cumhur İttifakı" olduğunu açıkladı. Üzerinde uzlaşmaya varılan yasa teklifi bugün Meclis'e sunulacak

AKP ile MHP arasında yürütülen seçim ittifakı görüşmeleri tamamlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ittifakın isminin "Cumhur İttifakı" olduğunu açıkladı. Üzerinde uzlaşmaya varılan yasa teklifi bugün Meclis'e sunulacak. İçeriği resmen açıklanmasa da düzenlemeye ilişkin önemli ipuçları kulislere yansımaya başladı. İşte ayrıntılar...

SEÇİM İTTİFAKI TEKLİFİ HAZIR 

AKP ile MHP'nin seçim ittifakının önünü açan kanun teklifi hazır. Buna göre yüzde 10'luk seçim barajı korunacak. Partilerin milletvekili genel seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde ittifak yapması yasal hale getirilecek. İttifakın oy oranı yüzde 10'u geçtiğinde katılan partiler barajı geçmiş sayılacak.

Milletvekilliğinde olduğu gibi belediye başkanı, belediye meclis üyelikleri ve muhtar seçilme yaşı 18'e indirilecek.

Cumhurbaşkanı adaylığı için 100 bin imza noter kanalıyla değil Yüksek Seçim Kurulu üzerinden toplanacak.

Yasa teklifinde ittifak için sayı sınırlaması olmayacağı, bir partinin aynı anda bir başka partiyle ayrı, bir diğeriyle ortak liste üzerinden ittifak yapabileceği belirtiliyor.

Oy pusulasına ilişkin düzenlemeler de var. İsteyen partilerin ortak logo ve adla blok olarak ittifak oluşturabileceği, isteyenin ayrı sütunlarda yer alabileceği de söyleniyor. Partiler, ittifak modeli ya da protokolünü Yüksek Seçim Kurulu'na bildirecek.

Edinilen bilgilere göre, ittifak partilerinden sadece birine ya da ikisine birden vurulan mühür geçerli olacak, oy ittifaka verilmiş sayılacak. Çift mühürlü oyların paylaşımı, partilerin aldıkları oy oranlarına göre yapılacak. Partiler, ayrı listelerde seçime girebileceği gibi ortak liste de yapabilecek.

Sandık güvenliğini tehdit eden durumlarda vatandaşlara da polis çağırma yetkisi verileceği belirtiliyor. Sandık kurulu başkanları kamu görevlileri arasından seçilebilecek.

Etiketler :