Sayıştay Yeşil Yol raporu

Sayıştay Yeşil Yol raporu
Sayıştay'dan çevrecileri haklı gösteren Yeşil Yol raporu

Sayıştay’dan Samsun’dan Artvin’e 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometrelik Yeşil Yol Projesi’ne halktan, sivil toplum örgütlerinden yönelen eleştirilere haklılık kazandıran bir tespit geldi.

Birgün Gazetesi'nin haberine göre Sayıştay, planlamaların ve projenin uygulanmasının Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporlarına göre yapılması ve raporlara uygunluğunun gözetilmesi gerektiğini bildirdi.

Sayıştay’ın DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın 2016 yılı hesaplarının denetim raporunda, Doğu Karadeniz bölgesinin yaylalarını birbirine bağlamak üzere başlatılan ve çevreye büyük zararlar veren yola ilişkin tespitler yer aldı.

Projeye ÇED raporları düzenlenmeden başlanılmasının eleştirildiği raporda, “DOKAP Eylem Planı’nda, bölgenin turizme kazandırılması için gerek yol yapım çalışmalarının yapılması, gerekse de turizm yatırımlarının desteklenmesi öngörülmüştür. Doğu Karadeniz Bölgesi, doğal ve kültürel değerler yönünden önemli potansiyellere sahip olmanın yanında önemli çevre sorunları ile karşı karşıya kalmaktadır” denildi. Raporda, Uluslararası Koruma Birliği’nin bölgeyi “korunması gereken önemli ekolojik hassas bölgeler” arasına aldığı vurgulandı.

Etiketler :