Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın tutukluluğuna devam kararı verildi!

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın tutukluluğuna devam kararı verildi!
5 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) KHK’si ile mesleklerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ile öğretmen Semih Özakça’nın yargılandığı davanın ilk duruşması Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde...

5 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) KHK’si ile mesleklerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ile öğretmen Semih Özakça’nın yargılandığı davanın ilk duruşması Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülmeye başlandı.

15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) KHK’si ile mesleklerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ile öğretmen Semih Özakça’nın yargılandığı davanın ilk duruşması Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen davalarında, savunmalarını yapamadıkları gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın yargılandığı davanın ilk duruşması bugün (14 Eylül 2017) Ankara Adliyesi 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Gülmen ve Özakça 'güvenlik' gerekçesiyle adliyeye getirilmedi. Mahkeme duruşmaya katılamaya Gülmen ve Özakça'nın 'savunma yapmadıkları' gerekçesiyle tutukluluk hâlinin devamına karar verdi. Davanın bir sonraki duruşması 28 Eylül'de Sincan Hapishanesi Kampüsü'nde görülecek.

Ankara İl Jandarma Komutan Yardımcısı tarafından mahkemeye gönderilen yazıda, Nuriye Gülmen ve Semih Özçakça’nın duruşmaya neden getirilmeyeceğine yönelik tutanak yer aldı. Tutanakta, açlık grevlerinin 194. günü olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın bilinçlerinin açık olduğu, aşırı kilo kaybı, kas erimesi, işitme kaybı gibi bir takım rahatsızlıkları olduğu, bu nedenle cezaevi kampüsü içerisinde bulunan hastanede tutuldukları anlatıldı. Cezaevi Jandrarma Tabur Komutanlığı’nın 14 Eylül tarihinde Akıncı, 28. Mekanize Tugay Komutanlığı, Selam Tevhid Davalarına baktığı, ayrıca Ankara Adliyesi’nde duruşması olan 150 tutuklunun, Sincan Adliyesi’nde 30 tutuklu ile çeşitli hastanelere sevk edilen 200 tutuklunun sevklerinin yapıldığı ifade edilen yazıda, Gülmen ve Özakça’nın getirilmesi için personelin yetersiz olduğunu öne sürüldü.

Avukatlar gözaltına alınmıştı

9 Kasım 2016’da “Açığa alındım, işimi geri istiyorum” yazılı pankartla başlayan ve daha sonra açlık grevine dönüşen direniş cezaevinde sürüyor. Açlık grevinin 190’ıncı günü ilk duruşmalarına çıkacak Gülmen ve Özakça’nın davaya hâkim avukatları ise önceki gün yapılan polis operasyonu ile gözaltına alındı. Bunun üzerine, Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak duruşma öncesinde çeşitli avukat grupları davaya katılma kararı alındı.

Açlık grevindeki tutuklu eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın ilk duruşması görülüyor.

Davada tutuksuz yargılanan Acun Karadağ'a hakim "Hala çalışıyor musunuz?" sorusunu yöneltti. Karadağ ise "KHK ile ihraç edildim" şeklinde yanıt verdi.

Karadağ şunları söyledi: "12 eylül tarihinde avukatlarım saldırıya uğradığı, gözaltına alındığı için ek süre talep ediyorum. 12 Eylül tarihinde avukatlarıma yapılan bu saldırı savunma hakkıma da müdahaledir."

Karadağ'dan sonra sözü Av. Murat Yılmaz aldı. Yılmaz, "Duruşma salonu önünde adliye önünde saldırıya uğradık. Bu yüzden sinirliyiz. sert olacağız! Davaya 1130 avukat yetki verdi ve 100'ün üzerinde avukatla basına 3 dakikalık açıklama yapacaktık. 3 dakika, 18 meslektaşımızın gözaltına alınmasını anlatacaktık. Ben ve pek çok avukat tekme yedi." Av. Murat Yılmaz, Nuriye ve Semih için derhâl beraat kararı talebinde bulundu.

Savcı, mütalaasında Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın tutukluluk hâllerinin devamını istedi.

AÇIKLAMA YAPMAK İSTEYEN GRUBA MÜDAHALE

Davayı izlemek üzere Ankara Adliyesi'nde bulunan CHP'li vekiller Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, Mahmut Tanal ve HDP'li Mithat Sancar ve müdahil avukatlar dışında destek için gelen grubun adliyeye girişine izin verilmedi. Polis, duruşma öncesi Nuriye ve Semih'e destek için açıklama yapmak isteyen gruba müdahale ederek adliye önünden uzaklaştırdı. Adliye önünde sıkı güvenlik önlemi alan polis, kapıda bekleyen grubun adliyeye yaklaşmasına izin vermedi.

Duruşma sırasında avukatlara müdahale

Duruşma başladığı sırada çevik kuvvet polisi duruşma salonunun önünde bekleyen avukatlara müdahale etti.  Polis avukatları merdivenlerden aşa adeta sürükleyerek indirdi. Polisin müdahalesine duruşma salonundaki avukatlar da tepki gösterdi.

Etiketler :